AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLNÍ ZPRÁVY O PŘEDBĚŽNÝCH VÝSLEDCÍCH MZ V ROCE 2011 PRVNÍ Z KROKŮ VYUŽITÍ STÁTNÍ MATURITY PRO ZVÝŠENÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ NA SŠ.
Advertisements

Přípravný stupeň základní školy
Evaluace v mateřské škole
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
© Radek Maca Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ w w w. e - g r a m. c z ICT plán školy možný přístup k jeho zpracování odbor 55 SIPVZ MŠMT.
Vlastní hodnocení školy
1. Vstup do pilotního projektu RVP GV
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
Monitor Projekt Gymnázia Nymburk podpořený z prostředků ESF.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
Autoevaluace z pohledu České školní inspekce
Hodnocení škol a školských zařízení
Autoevaluace z pohledu
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Taneční a pohybová výchova
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Mgr. Jana Palanská.
Vzájemná hospitační činnost
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
ČŠI a vlastní hodnocení školy
Vlastní hodnocení školy
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Gymnázium, základní škola a mateřská škola Mánesova Sokolov
„ VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY “ Základní škola, Liberec, Lesní 575/12
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Autoevaluační nástroje na naší škole
Autoevaluace na SZŠ a VOŠZdr. Liberec vyhláška č.15/2005 Sb. na naší škole od roku 2006 tříletý cyklus ošetřeno směrnicí ředitelky školy výchozí dokument.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
Základní škola a mateřská škola Třebíč, Na Kopcích 342
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Vlastní hodnocení školy
Základní škola a Mateřská škola Stařeč, okres Třebíč
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
vlastní hodnocení školy
AUTOEVALUACE ZŠ Olomouc, Mozartova 48
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
Autoevaluace školy ZŠ pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami s.r.o. Aviatiků 462, Ostrava-Hrabůvka Mgr. René Macháč.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Základní škola Nerudova Říčany okres Praha - východ Škola je plně organizovaná, tj ročník, spolu se speciálními třídami
Pedagogická diagnostika
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Vlastní hodnocení školy KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Evaluace v mateřských školách
Evaluace v mateřských školách
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Malotřídní základní škola optikou současné právní úpravy
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
První zkušenosti s evaluací
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Model intenzivní podpory
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
Transkript prezentace:

AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová

Vyhláška Vlastní hodnocení školy (autoevaluace) dle vyhlášky 15/2005, odst. 2 jsou hlavní oblasti hodnocení školy podmínky vzdělávání průběh vzdělávání – zápis v třídní knize, hospitační činnost, portfolio učitelky výsledky vzdělávání žáků a studentů – individuální rozvoj dítěte spolupráce s rodiči, vliv vzájemných vztahů školy a rodičů a dalších osob na vzdělávání řízení školy, kvalita personální práce, kvalita dalšího vzdělávání pracovníků úroveň výsledků práce školy, zejména vzhledem k podmínkám vzdělávání a ekon. zdrojů

Sdělení MŠMT k provádění vlastního hodnocení školy struktura vlastního hodnocení – září 2006 zpráva o hodnocení – říjen 2007 není stanoven rozsah vlastního hodnocení nemělo by být jednorázovým popisem Výpověď o tom: Jak škola dosahuje cílů stanovených v RVP PV a ŠVP V jakých oblastech dosahuje škola dobrých výsledků V jakých oblastech je třeba úroveň vzdělávání a podmínek zlepšit (návrh opatření) Jak byla účinná opatření ke zlepšení zjištěného stav

Autoevaluace v RVP PV (kapitola 9, str.40) proces průběžného vyhodnocování - systematické, komplexní oblasti evaluace (jevy) naplňování cílů programu kvalita podmínek vzdělávání způsob zpracování a realizace obsahu práce pedagogů výsledky vzdělávání fáze evaluace sběr informací analýza plán dalšího postupu systém evaluace předmět evaluace (na co se zaměřit, …jev) techniky evaluace (formy, metody vyhodnocování, nástroje – SWOT) časový plán odpovědnost V ŠVP je třeba popsat systém autoevaluace a hodnocení v rámci MŠ, který by měl obsahovat předměty evaluace, tedy co vlastně budeme sledovat, prostředky ( metod y a techniky), časový plán, apod.

Manuál k přípravě ŠVP (TVP) MŠ Kap.7, str. 21 Na úrovni školního programu se hodnotí především: 1. podmínky, 2. cíle a záměry ŠVP a 3. práce pedagogického sboru. Na úrovni tříd většinou pedagog provádí: 1. evaluaci integrovaných bloků, 2. hodnocení třídy dětí, 3. hodnocení jednotlivých dětí a 4. hodnocení sebe sama (sebereflexi). Pedagog je zároveň v rámci školy hodnocen: 1. ředitelkou, popř. 2. jinými pedagogy Všechny tyto činnosti se vzájemně doplňují, prolínají a ovlivňují. Společně vytvářejí vnitřně propojený systém, jehož prostřednictvím mateřská škola může získávat smysluplnou zpětnou vazbu o fungování ŠVP.

Pojem Evaluace je proces systematického shromažďování a analýzy informací podle určitých kriterií za účelem dalšího rozhodování výsledky slouží jako zpětná vazba pro zkvalitnění činnosti školy

Proč hodnotit? zjistit výchozí stav, vlastní potřeby a možnosti vzdělávání vytvářet a korigovat školní vzdělávací program usměrňovat a optimalizovat vzdělávací proces a fungování školy

Jak postupovat? sběr informací analýza výchozí situace (zjistit slabé a silné stránky) návrh opatření – dalšího postupu

Na co se zaměřit? (Co hodnotit?) oblasti: podmínky vzdělávání ( sedm podmínek v RVP PV) naplňování vzdělávacích cílů průběh vzdělávání (procesy a činnosti) výsledky vzdělávání – individuální rozvojové pokroky dětí

Oblasti Kritéria Podmínky Cíle Proces Výsledky Popis optimálních podmínek v RVP PV Rámcové cíle, dílčí cíle, cíle v ŠVP Vzdělávací nabídka v ŠVP a TVP Očekávané výstupy

Jak to zjistit ? pozorováním (záměrným s určitým cílem,..) analýzou dokumentace (vzdělávacích programů,třídní knihy,…) hospitacemi (mezi učitelkami, ředitelkou,…) dotazníky (pro rodiče,…) rozhovory (s rodiči, učitelkami,…) pomocí portfolií (rozbor dětských prací,…)

A co s tím? úpravy obsahu ŠVP pedagogická opatření - změny cílů, obsahu, organizace, metod, hodnocení změny pravidel, stanovení priorit podpora dalšího vzdělávání pedagogů personální opatření prezentace školy, spolupráce s partnery

LEGISLATIVA § 12 Zákona 561/2004 Sb. § 8 a 9 Vyhlášky 15/2005 Sb. sdělení MŠMT k provádění vlastního hodnocení školy čj. 19229/2006-20 struktura ŠVP v RVP