Jednotný programový dokument pro Cíl 2 Jednotný programový dokument pro Cíl 2 regionu soudržnosti Praha na období 2004 – 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Projekty v Jednotném programovém dokumentu pro Cíl 2 (příklady - Priorita 2) Jednotný programový dokument pro Cíl 2
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Ing. Kateřina Vágnerová) 2)Informace o Prioritě 2 JPD 2 (Ing. Martin Škréta) 3)Elektronická.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách 2)5. Výzva k předkládání projektů 3)Informace o Prioritě 1 4)Přestávka 5)Elektronická žádost.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Operační programy Praha OP Praha Adaptabilita OP Praha Konkurenceschopnost.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách 2)5. Výzva k předkládání projektů 3)Informace o Prioritě 2, opatření 2.1 JPD 2 4)Elektronická.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 2 regionu soudržnosti Praha na období 2004 – 2006 Ing. Hana Veselá Magistrát hl. m. Prahy Odbor fondů Evropské unie.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Jednotný programový dokument pro Cíl 2 regionu soudržnosti Praha na období 2004 – 2006 Ing. Martin Škréta Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Jednotný programový dokument pro Cíl 2 regionu soudržnosti Praha
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Regionální politika EU v období
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Evropský sociální fond
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
- CESKY SEVER FLE Chřibská 2017.
Transkript prezentace:

Jednotný programový dokument pro Cíl 2 Jednotný programový dokument pro Cíl 2 regionu soudržnosti Praha na období 2004 – 2006

Jednotný programový dokument pro Cíl 2 Cíle strukturální politiky Evropské unie Cíl 1: Podpora rozvoje a strukturálních změn v zaostávajících regionech: HDP na 1 obyvatele měřený v paritě kupní síly (za poslední tři roky) je nižší než 75% průměru EU Cíl 2: Podpora ekonomické a sociální konverze strukturálně postižených oblastí Cílem 2 se sleduje především: pomoc ekonomické diversifikaci v regionu; pomoc životnímu prostředí v regionu; pomoc malému a střednímu podnikání v regionu; zlepšení přístupu k novým technologiím; pomoc v propojení venkovských oblastí infrastrukturou s nejbližšími městy. Cíl 3: Rozvoj lidských zdrojů Jednotný programový dokument pro Cíl 2

V souladu s Nařízením Rady (ES) č. 1260/1999 lze Prahu považovat za „městskou oblast v obtížích“, která zřetelně vykazuje některé problémy, na jejichž řešení se vztahuje pomoc, poskytovaná ze strukturálních fondů Evropské unie. JPD 2 Praha využívá finanční podpory pro vybrané projekty z Evropského fondu regionálního rozvoje. Struktura dokumentů JPD 2 Jednotný programový dokument pro Cíl 2 (prosinec 2003) Programový dodatek JPD 2 (září 2004) Příručka pro žadatele pro 1. Výzvu (červenec 2004) vše k dispozici na Jednotný programový dokument pro Cíl 2

Strategický cíl Jednotného programového dokumentu pro Cíl 2 „Odstranění nejvážnějších slabých stránek a rozvojových bariér regionu na vybraném území podpory, především zkvalitněním městského prostředí a rozvinutím potenciálu města tak, aby byla Praha schopna plnit očekávané role dynamického hlavního města členské země Evropské unie“. Globální cíl Jednotného programového dokumentu pro Cíl 2 „Zvýšení konkurenceschopnosti hlavního města Prahy lepším využitím městského území a posílením inovačních funkcí podnikatelského prostředí a lidských zdrojů.“ Jednotný programový dokument pro Cíl 2

Vazba na Jednotný programový dokument Praha pro Cíl 3 JPD 2 úzce souvisí s JPD 3 regionu soudržnosti Praha JPD 2 – doplňkový zdroj JPD 3, pokrývající potřebu investic do infrastruktury týkajících se lidských zdrojů na území Cíle 2 (např. poradenská střediska) činnosti v JPD 2, prosazující rozvoj informační společnosti, podporu malých a středních podniků, princip partnerství, neziskového sektoru, vědeckovýzkumných kapacit a zkvalitnění podmínek zejména na sídlištích mohou být využity i k podpoře většiny činností v rámci JPD 3 JPD 3 realizován na celém území hl. m. Prahy Jednotný programový dokument pro Cíl 2

Synergické efekty JPD JPD Zdroj: JPD 2, prosinec 2003 Předpokládané synergické efekty mezi vybranými opatřeními JPD 2 a JPD silná přímá vazba + slabá vazba ++ středně silná přímá vazba - nepřímá vazba

Jednotný programový dokument pro Cíl 2 Priority Jednotného programového dokumentu pro Cíl 2 a jejich alokace ( ) Priorita 1 Revitalizace a rozvoj městského prostředí € 75,2% Priorita 2 Vytváření podmínek budoucí prosperity vybraného území € 22,3% Priorita 3 Technická pomoc € 2,5% (celkové částky - příspěvek z ERDF a národních zdrojů) Jednotný programový dokument pro Cíl 2 JPD 2 celkem €

Jednotný programový dokument pro Cíl 2 Priorita 1 Revitalizace a rozvoj městského prostředí Podstatou priority je vytvoření podmínek pro citlivý rozvoj města a zkvalitnění jeho prostředí, včetně revitalizace nevyužívaných areálů a ploch, především průmyslových € Opatření 1.1 : Dopravní systémy podporující přeměnu městského prostředí: 40% ( €) Opatření 1.2 : Regenerace poškozených a nevhodně využívaných ploch: 41% ( €) Opatření 1.3: Veřejná infrastruktura zlepšující kvalitu života zejména na sídlištích: 19% ( €) Jednotný programový dokument pro Cíl 2

Opatření 1.3 Veřejná infrastruktura zlepšující kvalitu života zejména na sídlištích Jednotný programový dokument pro Cíl 2

Opatření 1.3 změna převážně monofunkčního charakteru sídlištních celků a zkvalitnění života v nich; snižování nebezpečí sociální degradace a následné zkvalitnění technické infrastruktury; zlepšení veřejné infrastruktury - rozšíření nabídky služeb, veřejné vybavenosti (kulturních a sportovních zařízení, sociálních a komunitních center) a pracovních příležitostí; dobudování a obnova technické infrastruktury obytných území, dovybavení technickými prostředky ke zvýšení bezpečnosti (veř. osvětlení, bezpečnostní kamerové systémy); řešení urbanistických, funkčních a estetických nedostatků obytného parteru; zlepšení stavu zeleně, rozšíření zelených ploch a celkové posílení ekologického potenciálu prostředí. Jednotný programový dokument pro Cíl 2

Žadatelé o dotaci 1.3 Hlavní město Praha; Vybrané městské části; Organizace zřízené a založené hl. m. Prahou a vybranými městskými částmi; Nestátní neziskové organizace. Jednotný programový dokument pro Cíl 2

Priorita 2 Vytváření podmínek budoucí prosperity vybraného území Projekty se soustředí na povzbuzení ekonomické a sociální činnosti na území vybraného pro JPD 2 tak, aby se postupně stalo plnohodnotnou součástí městského ekonomického prostoru. Opatření 2.1 Zvýšení kvality partnerství veřejného a soukromého, neziskového sektoru, vědy a výzkumu: 44% Opatření 2.2 Podpora malého a středního podnikání; příznivé podnikatelské prostředí: 39% Opatření 2.3 Rozvoj strategických služeb na podporu informační společnosti v Praze: 17% Jednotný programový dokument pro Cíl 2

Opatření Zvýšení kvality partnerství veřejného a soukromého, neziskového sektoru, vědy a výzkumu

Jednotný programový dokument pro Cíl 2 Opatření 2.1 zabezpečení informačních vazeb v nově vytvářených komunikačních sítích; vytváření institucionálního rámce k monitorování problémů rozvoje města; vznik nových technologických a vědeckých parků, inkubátorů, inovačních center a poradenských středisek. Žadatelé Hlavní město Praha, vybrané městské části a organizace jimi zřízené a založené Podnikající právnické a fyzické osoby; Profesní sdružení; Nestátní neziskové organizace; Specializované subjekty poradenstvía zprostředkování; Organizace výzkumu a vývoje.

Jednotný programový dokument pro Cíl 2 Opatření 2.2 – Podpora malého a středního podnikání; příznivé podnikatelské prostředí

Jednotný programový dokument pro Cíl 2 zlepšit kvalitu podnikatelského prostředí; maximálně využít místních zdrojů (pracovních sil); zvýšit atraktivitu vybraného území pro cestovní ruch; zvýšit úroveň spolupráce s regionem Střední Čechy. Žadatelé Dílčí opatření Malé a střední podniky dle definice Nařízení Komise (ES) č. 70/2001, o podpoře malého a středního podnikání Dílčí opatření Hlavní město Praha, vybrané městské části, organizace jimi zřízené a založené; Podnikatelská a profesní sdružení a reprezentace; Specializované subjekty poradenství, zprostředkování a vzdělání; Nestátní neziskové organizace; Pražská informační služba.

Jednotný programový dokument pro Cíl 2 Opatření 2.3 – Rozvoj strategických služeb na podporu informační společnosti v Praze

Jednotný programový dokument pro Cíl 2 Opatření 2.3 vybudování informačního prostředí pro komunikaci města a jeho správy s veřejností; implementace moderních informačních technologií; podpora rovných možností přístupů k informacím, resp. využití nových produktů informační technologie pro skupiny ohrožené sociální exkluzí (nově příchozí cizinci, dlouhodobě nezaměstnaní, rodiče pečující o děti, atd.). Žadatelé Hlavní město Praha, vybrané městské části, organizace jimi zřízené a založené; Podnikající právnické a fyzické osoby; Profesní sdružení; Nestátní neziskové organizace; Fondy a účelově zřízené organizace; Vzdělávací organizace.

Jednotný programový dokument pro Cíl 2 Informace pro předkladatele projektových záměrů v JPD 2 internetové stránky, např. Magistrát hl. m. Prahy: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR: /JPD2 Centrum pro regionální rozvoj ČR: instruktážní semináře, tisk Příručka pro žadatele pro 1. Výzvu k předkládání projektů Programový dodatek JPD 2 Jednotný programový dokument pro Cíl 2