Sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Budoucnost teplárenství v kontextu evropské a domácí legislativy. Ing. Martin.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Advertisements

XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
XXIII. seminář energetiků, Jelenovská, 24. ledna 2013
Ing. René Neděla, Ing. Svatopluk Srba Energetický regulační úřad
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Pohled průmyslové energetiky na teplárenství a elektroenergetiku včetně obchodování s povolenkami skleníkových plynů Petr Matuszek XVII. seminář energetiků.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Spalovací zdroje a paliva
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Diskuse k aktualizaci státní energetické koncepce Budoucnost energetiky ČR 18. a 19. března 2003 Poděbrady Dopady aktualizace SEK na teplárenství a kogeneraci.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Energetika Most 2015 Dopad legislativy EU v oblasti ochrany ovzduší na možnosti využití hnědého uhlí v ČR Ing. Martin Hájek, Ph.D. 2. června 2015, Hotel.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Pohled teplárenství na vývoj energetického trhu.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Fungování energetických trhů v EU a ČR 2010 Teplárenství na rozcestí Martin Hájek Martinický palác, 2.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Nový zákon o ochraně ovzduší
BAT - BREF Jejich rozsah
Vztah mezi směrnicí o IPPC a jinými směrnicemi EU
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Transkript prezentace:

sdružení podnikatelů v teplárenství XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Budoucnost teplárenství v kontextu evropské a domácí legislativy. Ing. Martin Hájek, Ph.D. 22. ledna 2014, Hotel Jelenovská nad Valašskými Klobouky

sdružení podnikatelů v teplárenství Stále čekáme na… přidělení povolenek na emise oxidu uhličitého na rok 2013 finální schválení Přechodného národního plánu (emise) schválení referenčního dokumentu pro velká spalovací zařízení (BREF LCP) s emisními limity stanovení podmínek veřejné podpory pro období schválení klíčových strategických dokumentů ČR (ASEK, Surovinová politika, Plán odpadového hospodářství) vyjasnění disponibility zásob hnědého uhlí vyhlášku MPO stanovující parametry zpoplatnění výroby elektřiny z hnědého uhlí s nízkou účinností stanovení regulačního rámce cen tepla od roku 2015

sdružení podnikatelů v teplárenství Teplárenství v pasti regulace Konec investičního cyklu – přirozený + regulace emisí Investice nelze odložit (ohrožení dodávek tepla) Investice nelze provést Těžce deformované trhy (zejména elektřina) Naprostý zmatek v regulaci EU a nejasný výhled Neustálé změny v orientaci ČR – chybí dlouhodobá vize, neustálé řešení ad hoc „úkolů“

sdružení podnikatelů v teplárenství Bludný kruh regulace a dotací Distorze trhu Více dotací a složitější regulace Hlubší distorze trhu Regulace a dotace Společná energetická politika EU stále více připomíná společnou zemědělskou politiku. Zavádění regulace regulací.

sdružení podnikatelů v teplárenství Revize referenčního dokumentu pro nejlepší dostupné techniky Na jeho základě: Závazné závěry o BAT – následně promítnutí do integrovaných povolení Zcela nerealistické požadavky nad rámec směrnice o průmyslových emisích Dramatické navýšení nákladů bez významného efektu pro životní prostředí Zpochybnění vyjednaných přechodných období Ohrožení energetické bezpečnosti Společný dopis SPCŘ, HKČR a TSČR na premiéra Rusnoka: ČR by měla požádat o druhé kolo konzultací

sdružení podnikatelů v teplárenství Studie Svazu průmyslu a dopravy ČR Ekonomická analýza environmentálně energetické legislativy a regulativy ve vztahu ke konkurenceschopnosti českého průmyslu s doporučeními pro další postup Vypracování: Březen 2013, Zpracovatel: Enviros Nejvýraznější dopady regulace IPPC vyvolá v odvětvích: Výroba chemických látek a chemických přípravků – 28 mld. Kč Výroba základních kovů, hutnictví a slévárenství - 27,5 mld. Kč Výroba, přenos a rozvod elektřiny – 28 mld. Kč

sdružení podnikatelů v teplárenství Celkové investice vyvolané IPPC: 118 miliard Kč

sdružení podnikatelů v teplárenství Typy zdrojů BAT teplárny – do této kategorie spadá nejmenší počet subjektů, subjekty jsou bez přechodného režimu a plnění limitů zde proběhne k ; Teplárny do 200 MWt – tyto zdroje jsou v přechodném režimu pro soustavy zásobování tepelnou energií (SZTE), s plněním limitů je zde počítáno k ; Subjekty v PNP – subjekty v přechodném národním plánu – největší počet subjektů včetně elektráren a velkých tepláren. Plnění emisních limitů se předpokládá k

sdružení podnikatelů v teplárenství Návrh směrnice o středních zdrojích znečištění Spalovací zdroje 1-50 MW Pro stávající zdroje:Pro nové zdroje: > 5 MW od roku rok od transpozice < 5 MW od roku 2030 Situace v ČR marginální podíl na emisích (NOx 2,6 %, tuhé látky 1,4 %) Prvotní posouzení dopadu: 1.Kolize s národním snížením limitů k roku 2018 (zákon o ochraně ovzduší) 2.Jen pro uhelné zdroje náklady přes 12 miliard Kč

sdružení podnikatelů v teplárenství Navržené emisní limity dle směrnice (stará/nová zařízení) mg/Nm 3 Znečišťují- cí látka Tuhá biomasa Ostatní tuhá paliva Zemní plyn Ostatní plynná paliva Těžký topný olej SO 2 200/200400/400-35/35350/350 NOx650/ /100200/200650/300 Prach30 (45*) /20 (25*) 30/20-- * Zařízení pod 5 MW

sdružení podnikatelů v teplárenství Vývoj a struktura dodávek tepla do SZT dle ASEK

sdružení podnikatelů v teplárenství Poměr dodávky tepla a výroby elektřiny z hnědého uhlí

sdružení podnikatelů v teplárenství Diskriminace teplárenství Výška komínu130 m13 m Emisní limityANONE Monitoring emisíANONE Ekologická daň (zákon č. 261/2007 Sb.)ANONE Poplatky za emise (zákon č. 201/2012 Sb.) ANONE Nákup povolenek (zákon č. 383/2012 Sb.)ANONE Výroba tepla ze zemního plynu 1x 100 MW dálkové teplo x 10 kW lokální vytápění Ekologická daň (zákon č. 261/2007 Sb.)ANO Poplatky za emise (zákon č. 201/2012 Sb.) NE Nákup povolenek (zákon č. 383/2012 Sb.)ANO

sdružení podnikatelů v teplárenství Podmínky realizace investic Vytvoření podmínek pro návratné investice: Srovnatelné zatěžování externalitami Zajištění dostatku paliva za přijatelnou cenu Podpora vysokoúčinné kombinované výroby el. a tepla Energetické využití biomasy a komunálního odpadu Podpora z veřejných zdrojů: Prostředky z aukcí povolenek – rekonstrukce tep. sítí Fondy EU – rekonstr. tep. sítí, energet. využití odpadu