Chráněná památková zóna Barrandov (vyhláška HMP č. 10/1993)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škroupovo náměstí – podzemní garáže na místě parku?
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Osnova přednášek: 1.Základní právní pojmy, zásady správního řízení, státní správa a územní samospráva 2.Základy struktury a orgánů Evropské unie Zásady.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Konference nejen o rezidencích Praha 1. listopadu 2007.
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR 170. Žofínské fórum.
Územní plán Prahy: Jaká je situace? Martin Skalský / Vendula Zahumenská Praha  listopad 2013.
Stavební zákon a územní plánování
Ochrana práv ve veřejné správě
Památková hlediska ochrany urbanistické struktury sídla příklady ze Zlínského kraje dubna 2010.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
Novostavba rodinného domu
Životní prostředí v konceptu ÚP hl. m. Prahy Ing. arch. Martin Říha.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
! Územní plán (ÚP) Management a Rozvoj Obcí Nástroje – listopad
Řez Pravoúhlou a Malou Xaveriovou ulicí Analýza využití území 1 Fotografie území 1 Prostorově hmotová analýza 1 OBSAH Území 1 Schwarzplann Charakteristika.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví Název předmětu:Pozemní stavby Název a ID tématu:Vhodné a méně vhodné staveniště (STA20) Zpracoval: Ing.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Urbanizace a urbanismus
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
182. Žofínské fórum Co přinese nově chystaná legislativa z Ministerstva pro místní rozvoj? 8. září 2015 Ing. Miloslav Mašek, CSc. generální ředitel.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Zkušenosti se zaváděním vyhlášky MV č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb do praxe plk.Ing. Rudolf Kaiser plk.Ing. Rudolf Kaiser.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
PROJEKT REGENERACE SÍDLIŠŤ Regenerace panelových sídlišť je dlouhodobý proces zaměřený na sociální, ekonomické, urbanistické, architektonické a technické.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
SP4 - RD PROVÁDĚCÍ v ARCHICADU ing. arch. Vladimíra Jínová 13 - TEXTOVÁ ČÁST.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
dobu platnosti rozhodnutí, má-li být delší, než stanoví zákon.
Odbor životního prostředí MHMP
Plochy a pozemky veřejných prostranství
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
Legislativní pravidla vlády II - věcný záměr, návrh zákona
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Informace o metodickém výkladu k § 12 (4) ZOPK
TÝDEN VĚDY A VÝZKUMU FA ČVUT WORKSHOP I
Stavební právo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Poznatky veřejného ochránce práv na úseku památkové péče
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Nákladové nádraží Žižkov Parková čtvrť Central Group
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Transkript prezentace:

Chráněná památková zóna Barrandov (vyhláška HMP č. 10/1993)

Důvody vyhlašování památkových zón: zachovat stávající kulturně-historické a urbanisticko-architektonické hodnoty; trvale je chránit a pečovat o ně; deklarovat veřejný zájem (Rozsudek NSS 6A106/2002) na zachování kulturního dědictví a nenahraditelné bohatství státu

Předmět ochrany v památkových zónách: historický půdorys a jemu odpovídající prostorová a hmotová skladba; urbanistická struktura; charakter a architektura objektů; panorama zóny v blízkých a dálkových pohledech;

Podmínky pro stavební činnost: pro zabezpečení a regeneraci charakteru památkové zóny využití prostorů a staveb v souladu s charakterem, architekturou, kapacitními a technickými možnostmi památkové zóny; úpravy prostorů a staveb vedoucí k jejich estetickému, funkčnímu, technickému, kulturnímu a společenskému zhodnocení s ohledem na charakter památkové zóny; při nové stavbě zohlednění charakteru a měřítka zástavby a prostorového uspořádání památkové zóny

Charakteristika památkové zóny Barrandov vilový soubor nad řekou Vltavou; významný urbanistický a architektonický celek; výrazný panoramatický charakter při pohledech od Vltavy; vilová zástavba ve svém celku i detailech je originálním řešením z dvacátých a třicátých let minulého století

Stávající vila v ulici Pod Ateliéry

Porovnání půdorysu:

Soulad novostavby s charakterem památkové zóny: historický půdorys (solitérní vily) – neodpovídá prostorová a hmotová skladba (rodinné nízkopodlažní vily) – neodpovídá urbanistická struktura (solitérní rodinné vily) – neodpovídá charakter objektů (nízkopodlažní solitérní rodinné vily) – neodpovídá zachování panoramatu (nízkopodlažní zástavba) – neodpovídá využití prostoru (vilový soubor s nízkou obydleností a tomu odpovídající dopravně-technická řešení zóny) – kapacitně a technicky neodpovídá zohlednění charakteru zástavby (solitérní rodinné vily) – nedopovídá zohlednění měřítka zástavby (nízkopodlažní rodinné vily)- nedopovídá DEMOLICE! – zcela v rozporu s podmínkou využití staveb v památkových zónách

Stanovisko státních orgánů: vyjádření NPÚ HMP 15075/5006/a/M ze dne 2. 1. 2007 stavební záměr zcela vyloučený, stávající vila čp. 436 je cenný standardní solitér v rámci kontextu urbanizace dané lokality, demolice je zcela nepřijatelné řešení vyjádření NPÚ HMP 311/1269 ze dne dne 5. 4. 2007 studie upravená (pouze snížení římsy o 1,19 m, ostatní nepřijatelné parametry zůstaly zachovány) – záměr přípustný s podmínkami formální povahy stanovisko OKPP MHMP 404356/2006/Cír ze dne 13. 4. 2007 potvrzení s vyjádřením NPÚ 311/1269 a vydání závazného stanoviska – novostavba přípustná bez podmínek vyjádření PI MK 7670/2007-PI ze dne 13. srpna 2007 rozhodnutí OKPP MHMP věcně nesprávné v rozporu se platnými právními předpisy (vyhláška, zákon o PP, Úmluva o ochraně arch. dědictví) vyjádření PP MK 76262007 ze dne 27. 8. 2007 potvrzení stanoviska OKPP a odmítnutí přezkumného řízení zpráva veřejného ochránce práv 2676/2007/VOP/MH ze dne 11. října 2007 závažné pochybení OKPP MHMP a PP MK, jednání a rozhodnutí v rozporu se zásadami řádné a průhledné veřejné správy, pochybnosti o správnosti a zákonnosti rozhodnutí OKPP MHMP

Přínos novostavby k rozvoje lokality: potřeba růstu obydlenosti? není zlepšení občanské vybavenosti? není zkvalitnění dopravní obslužnosti? není setrvání stavebníka na území? není zájem o další rozvoj území? není zájem místní veřejnosti? není – petice jiný veřejný zájem? není

Rizika povolení stavby nebezpečný precedens pro postupnou devastaci zóny; pobídka pro další developery se záměrem exploatovat území (viz požár ve Skalní ul.) vleklé soudní spory pro rozhodování v rozporu s veřejným zájmem (památková péče) požadavek stávajících rezidentů na kompenzaci znehodnocených investic do bydlení v památkové zóně medializace

DĚKUJEME ZA VAŠI LASKAVOU POZORNOST A SERIOZNÍ UZVÁŽENÍ PŘEDNESENÝCH ARGUMENTŮ