Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Poznatky veřejného ochránce práv na úseku památkové péče

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Poznatky veřejného ochránce práv na úseku památkové péče"— Transkript prezentace:

1 Poznatky veřejného ochránce práv na úseku památkové péče
Ochrana hodnotných památkově nechráněných staveb Kancelář veřejného ochránce práv JUDr. Marek Hanák, JUDr. Jana Vašíková

2 Památková péče Územní plánování ve veřejném zájmu chrání a rozvíjí přírodní, kulturní a civilizační hodnoty území, včetně urbanistického, architektonického a archeologického dědictví (§18 odst. 4 stavebního zákona). Stěžejním právním instrumentem, který stanoví základní koncepci rozvoje území obce, ochrany jeho hodnot, jeho plošného a prostorového uspořádání, je územní plán (§ 43 stavebního zákona).

3 Památková péče K tomu, abychom mohli hodnoty území, které se
významně podílejí na kvalitě veřejného prostoru, chránit, je musíme znát. Je proto důležité, aby úřad územního plánování jako autor územně plánovacích podkladů ve spolupráci s obcí, památkáři a veřejností hodnoty území pečlivě popsal v územně analytických podkladech, které jsou pro stavební úřad důležitou pomůckou (podkladem) pro rozhodování v území.

4 Památková péče Zbořený pivovar Chýnov - okres Tábor

5 Památková péče To, že jsou územně analytické podklady pouhým
podkladem pro rozhodování v území a nejsou tedy obecně právně závazné, neznamená, že by je mohl stavební úřad při své činnosti ignorovat (přehlížet). Přestože jde o pouhý podklad, musí se stavební úřad při svém rozhodování hodnotami území popsanými v územně analytických podkladech zabývat a zdůvodnit, zda a případně proč budou či nebudou hodnoty území novou výstavbou dotčeny.

6 Památková péče Zejména je třeba zmínit textovou a grafickou část územně analytických podkladů a především výkres hodnot území, kde lze vyznačit významnou stavební dominantu obce (kostelní věž, tovární komín, sýpka spod.), urbanisticky hodnotnou zástavbu (originální kompozice a rytmus zástavby, pohledově výrazné uliční nároží), architektonicky cennou stavbu či soubor staveb (stavba sice nebyla prohlášena památkou, ale má architektonickou hodnotu pro dané území, např. areál místního pivovaru, areál zaniklé továrny).

7 Památková péče Zbořený pivovar v Chomutově – http://pivovary.info/view.php?cisloclanku=2016040002

8 Památková péče Vyhláška Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) č. 13/2018 Sb., účinná od , obsahuje nový požadavek na vymezení architektonicky nebo urbanisticky významných staveb v textové části územního plánu. Vyhláška č. 500/2006 Sb., o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti, v Příloze č. 7 části I. odst. 2 písmeno f) nově stanoví, že pokud je to účelné, textová část územního plánu obsahuje vymezení architektonicky nebo urbanisticky významných staveb.

9 Památková péče MMR vydalo metodické sdělení k problematice vymezování architektonicky nebo urbanisticky významných staveb v územním plánu. Sdělení Ministerstva pro místní rozvoj ze dne , č.j. MMR-29172/ Podle MMR je třeba tento institut využívat v územních plánech v přiměřeném rozsahu, který však nelze paušálně stanovit.

10 Památková péče MMR uvádí, že tento institut by neměl být při tvorbě územních plánů nadužíván, a že je nutno velmi pečlivě vymezit okruh podmínkou dotčených staveb. Vymezení architektonicky nebo urbanisticky významných staveb nelze aplikovat plošně bez uvedení, kterých staveb se týká. významných staveb musí být jednoznačné a musí být dáno konečným výčtem těchto staveb a jejich přesným označením.

11 Památková péče. Zbořený most přes řeku Balinku. Velké Meziříčí

12 Památková péče Územní plány je třeba uvést do souladu s vyhláškou
č. 500/2006 Sb. v účinném znění podle přechodných ustanovení 2 a 3 vyhlášky č. 13/2018 Sb., kterou se mění vyhláška č. 500/2006 Sb. Při nejbližší změně je třeba do dokumentace promítnout nový název kapitoly „vymezení architektonicky nebo urbanisticky významných staveb“ a doplnit odůvodnění navrženého vymezení staveb, pokud již odůvodnění nebylo součástí územního plánu.

13 Památková péče Zbořená přádelna bratří Grohmannů v Bystřanech u Teplic, foto: Lukáš Beran, industrialnistopy.cz.

14 Památková péče Davoská deklarace – High-quality Baukultur
Evropští ministři kultury , Davos Davoská deklarace zdůrazňuje ústřední úlohu kultury pro tvorbu kvalitního prostředí, v němž žijeme. Připomíná, že stavění je samo o sobě součástí kultury a současně vytváří prostor pro kulturu. Deklarace zdůrazňuje sdílenou odpovědnost politiky a občanské společnosti za životní prostředí a vyzývá evropské státy k vyvinutí maximálního úsilí k prosazení vysoce kvalitní stavební kultury.

15 Památková péče Souhrnné a čtvrtletní zprávy o činnosti
Kde hledat stanoviska ombudsmana týkající se památek? Webové stránky veřejného ochránce práv – sekce – ESO Souhrnné a čtvrtletní zprávy o činnosti Tiskové zprávy veřejného ochránce práv Sborník veřejného ochránce práv – Památková péče Informační linka Kanceláře veřejného ochránce práv tel. č

16 Děkujeme Vám za pozornost.


Stáhnout ppt "Poznatky veřejného ochránce práv na úseku památkové péče"

Podobné prezentace


Reklamy Google