Voda živá Hana Zaoralová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace PODMÍNKY PRO ŽIVOT- VODA
Advertisements

VODA 8. třída.
Energie pro vodu nejenom v domácnosti
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
PROJEKT „ BEZ VODY NELZE ŽÍT“
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VODA Vytvořil Martin Borek.
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Hydrosféra.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Voda.
Vyučující: Mgr.Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum
Zpracovala: Natali Hoffmannová
vypracovala: Vendula skalová
22.Března. VODA Dnes má totiž svátek voda - životodárná tekutina. Pro někoho samozřejmostí, pro jiné vzácnost. Přejeme vodě, aby si každý člověk denně.
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Voda a vzduch = základ života
Intenzita využití vody
Voda Co o ní víme?.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Hydrosféra Filip Bordovský.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Definice, která je zakotvena v zákoně 258 a vyhlášce ministerstva zdravotnictví ČR 252. Pitná voda „je zdravotně nezávadná voda, která ani při trvalém.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
VODA.
CHUDOBA.
VODA – ZÁKLADNÍ PODMÍNKA ŽIVOTA
VODA – ZÁKLADNÍ PODMÍNKA ŽIVOTA
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Proč je voda důležitá? Život Každá živá hmota obsahuje vodu
Krajina a životní prostředí
Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Mgr. Renata Nogolová
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Hydrosféra Vodní obal země.
Den vody je 22. března!! Voda Tereza Štemberková.
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
 Voda Bílková Veronika ZŠ Chrastava. Č lov ě k a voda Voda je všude kolem nás - jsou jí plné řeky, přehrady, rybníky, často na nás padá z nebe. Ve vodě.
Znečištění hydrosféry Lukáš Tureček,Lucie Tomečková A.
Zákoucká Lucie Mlynářová Dominika ZŠ CHRASTAVA vODA Déšť nikdy nepadá jen na jedinou střechu.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
Voda Mgr. Helena Roubalová
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
V ODA Z ÁKLAD ŽIVOTA Ing. Jakub Esterka. Úvodní test 1.Kolik procent vody na zemi je ve formě sladké vody? 2.Kdy má voda největší hustotu a jaké jsou.
Víš, proč se naší zemi říká Modrá planeta?
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
12. f Problémy s vodou Znečištění, Nedostatek vody, Vysychání toků,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_
Hydrosféra koloběh vody v přírodě
Transkript prezentace:

Voda živá Hana Zaoralová

Voda jen takový malilinkatý úvodíček  Voda .Každý ji zná (a teď ruku na srdce), kdyby se na zemi najednou objevili nějací zelení mužíčkové, kdo by jim vysvětlil co to je, jak to funguje , jak se to používá? Popsat ji dokáže jen pár lidí , nevím jestli mezi ně patřím i já , ale alespoň se pokusím vám to trochu přiblížit. Teď mám asi trochu výhodu v tom, že moje mamka pracuje ve firmě SmVaK, celým názvem Severomoravské vodovody a kanalizace. Akorát teď přemýšlím , že až tak velká výhoda to zase není (víme s předstihem jenom to kde a kdy nepoteče voda a jestli zdraží nebo naopak zlevní).

Pár takových nedůležitých poznatků *chemická značka: H2 O *hustota: 1000 kg/m 3 *skupenství: kapalné ,pevné, plynné *dělení vody: pitná, užitková,odpadní,sladká slaná

zajímavosti …víte,že? Voda je nejzáhadnější a nejdokonalejší tekutinou na planetě zemi. Nachází se na všech planetách v celém vesmíru Voda je nejzáhadnější a nejdokonalejší tekutinou na planetě zemi. Nachází se na všech planetách v celém vesmíru.

Proč je voda tak důležitá? Zemský povrch je tvořen ze 70% vody a 30% souše. Lidská bytost je tvořena z 70% vody a 30% sušiny. Lidská strava by měla být tvořena z 70% vody a 30% sušiny, ale ve skutečnosti je tomu jinak. Proč? Učme se od přírody. Příroda nám vše ukázala. Ale my lidé chodíme po přírodě se zavřenýma očima……

O poutu mezi člověkem a vodou Novorozenec 80% vody a 20% sušina Člověk       70% vody a 30% sušina Mozek       80% vody a 20% sušina Slina        98% vody a   2% sušina Krev         92% vody a   8% sušina Kosti        20% vody  a 80% sušina

S vodou je i legrace Voda je mocný živel, se kterým není radno si zahrávat. Musíme ji brát vážně. I když se jednou človíček neudržel a postavil si loďku, aby se někam dostal a aby si užil trošku toho adrenalinu. A tak vznikli vodní lyže, surfovací prkna, jachty, houseboaty a kajaky a mnoho dalších vymožeností . Jednou dostal zase človíček nápad, že se podívá co je pod hladinou. Atak vzniklo potápění. Tak se mu zalíbily korálové útesy a pestrobarevné rybičky, že si je odnesl domů a dal je do akvaria. Jenže to netušil, jaký to bude mít ekologický dopad.

Ministerstvo životního prostředí Odbor ochrany vod Ministerstva životního prostředí je ústředním vodoprávním úřadem zejména v následujících oblastech: - ochrana množství a jakosti povrchových a podzemních vod, - ochrana před povodněmi, - plánování v oblasti vod na národní a mezinárodní úrovni včetně programů opatření, - mezinárodní spolupráce v oblasti ochrany vod, - ekonomické, finanční a administrativní nástroje v ochraně vod, - tvorba legislativy a norem v oblasti ochrany vod.

Voda v přírodě forma Množství (mil. Km 3 ) Množství z celku Moře a oceány 1 370 97,25 % Ledovce 29 2,05 % Spodní voda 0,5 0,68 % Jezera 0,125 0,01 % Půdní vlhkost 0,065 0,005% V atmosféře 0,018 0,001% Řeky 0,0017 0,0001 % Biosféra 0,0006 0,000004 % Celkem 1 409 100 %

Znečištění vody a co my s ním? Voda má hodnotu nejen ekonomickou, ale i ekologickou. Pětina lidstva nemá přístup k nezávadné vodě. 2,6 miliardy lidí postrádá hygienické zázemí. Ve 20. století zmizelo 50% světových mokřadů. 3 miliony lidí ročně umírají na choroby způsobené kontaminovanou vodou a špatnou hygienou (např. průjmová onemocnění a malárie), 90% z nich jsou děti do pěti let. O to nepříjemnější je skutečnost, že se zásoby sladké vody na Zemi snižují.

Podle odhadu Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) klesly zásoby vody v Evropě o třetinu, v Asii o tři čtvrtiny a v Africe o dvě třetiny. Rozdíly mezi zásobami vody a její spotřebou se neustále prohlubují a lze přitom předpokládat, že spotřeba vody bude v následujících letech stále stoupat. Značná část znečištění životního prostředí pochází ze zemědělství (pesticidy, hnojiva i zvířecí exkrementy) a zasahuje i vodní zdroje. Pitná voda se stává strategickou surovinou a do intenzivně využívaných zemědělských oblastí se musí přivádět z velkých vzdáleností.

Koloběh vody

Děkuji za pozornost a zase někdy nashledanou. Zdroje: http://www.google.cz http://www.mzp.cz www.cmelda.webnode.cz/news/dalsi-zajimavosti-o- vode/