Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Advertisements

„EU peníze středním školám“
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
TRŽNÍ ČÁSTI TELECÍ MASO TELECÍ DROBY
DĚLENÍ HOVĚZÍHO MASA A JAKOSTNÍ TŘÍDY
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Sortiment nealkoholických nápojů
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový výzkum Ročník / obor studia:III.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
KOZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kozí, maso, charakteristika, dělení, použití, jednotlivých,
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingové řízení Ročník / obor studia:III.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
SKOPOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skopové, maso, jakostní, třídy, dělení Autor:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový Informační systém Ročník / obor.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: složení, charakteristika, droby Autor:
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
VODA PITNÝ REŽIM Monika Crhová (
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Tajemství čaje Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Jakost, skladování a vady vína Ročník / obor studia:2.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
Hospodářská politika státu
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Mgr. Martin Krobot Ústav ochrany a podpory zdraví
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Význam nápojů ve výživě Ročník / obor studia: 2. a 3. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.8.2012 SŠHGS Litoměřice)

Význam nápojů ve výživě

Nápoje Nápoje jsou důležitou složkou stravy, protože dodávají organismu vodu. Voda je velmi důležitá, neboť vytváří v organismu prostředí pro biochemické reakce. Organismus dospělého člověka obsahuje 45 až 65 hmot.% vody (u dětí více). Zdroj: :http://www.fitness-produkty.cz/clanky/zdrava-vyziva/kaloricke-tabulky-napoje.html

Příjem tekutin Denní ztráta vody z organismu činí cca 2 800 ml (1 500 ml močí, 550 ml potem, zbytek dýcháním a stolicí). Tento úbytek by měl být nahrazen příjmem pitné vody a prostřednictvím vhodných nápojů. Pevnou stravou organismus denně přijme asi 1 000 ml vody (záleží na konzistenci stravy), cca 300 ml vody je organismus schopen vytvořit při oxidačních reakcích živin a zbytek vody, tedy min. 1 500 ml musí přijmout pitím vody a prostřednictvím vhodných nápojů. Zdroj: http://www.naseinfo.cz/clanky/zdravi-a-pece/zdrava-vyziva/spravny-pitny-rezim

Dehydratace Při velké ztrátě vody z organismu se projevuje dehydratace. Její příčinou bývají urputné průjmy či zvracení, event. nepřijímání vody. Dehydratace organismu se projevuje žízní, suchostí sliznice úst, později oběhovými příznaky, horečkou a při 20% ztrátě vody dochází ke smrti. Zdroj: http://www.clear-water.cz/clearwater-filter/5-ZAJIMAVE-CLANKY-O-VODE/43-Dehydratace

Hyperhydratace a další doporučení pro výběr nápojů Nebezpečné je i převodnění organismu (tzv. hyperhydratace), jejíž příčinou může být selhání ledvin. Při výběru nápojů je vhodné upřednostňovat nápoje bez cukru nebo s minimálním obsahem cukru, minerální vody přírodní ovocné šťávy ředěné vodou, čaje (hlavně ovocné, bylinné). Nápoje obsahující alkaloidy (colového, tonikového typu) nejsou vhodné pro děti. Zdroj: http://pfyziollfup.upol.cz/castwiki2/?page_id=59

Použitá literatura http://www.souhorky.cz/ucebnice/pv/pvhlavni.htm ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN 978-80-7318-748-4. LIBOR MAŠEK. Potraviny a nápoje v kostce. 1 Vydání. Třebestovice: Ratio, 2008.