Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Význam nápojů ve výživě Ročník / obor studia: 2. a 3. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.8.2012 SŠHGS Litoměřice)
Význam nápojů ve výživě
Nápoje Nápoje jsou důležitou složkou stravy, protože dodávají organismu vodu. Voda je velmi důležitá, neboť vytváří v organismu prostředí pro biochemické reakce. Organismus dospělého člověka obsahuje 45 až 65 hmot.% vody (u dětí více). Zdroj: :http://www.fitness-produkty.cz/clanky/zdrava-vyziva/kaloricke-tabulky-napoje.html
Příjem tekutin Denní ztráta vody z organismu činí cca 2 800 ml (1 500 ml močí, 550 ml potem, zbytek dýcháním a stolicí). Tento úbytek by měl být nahrazen příjmem pitné vody a prostřednictvím vhodných nápojů. Pevnou stravou organismus denně přijme asi 1 000 ml vody (záleží na konzistenci stravy), cca 300 ml vody je organismus schopen vytvořit při oxidačních reakcích živin a zbytek vody, tedy min. 1 500 ml musí přijmout pitím vody a prostřednictvím vhodných nápojů. Zdroj: http://www.naseinfo.cz/clanky/zdravi-a-pece/zdrava-vyziva/spravny-pitny-rezim
Dehydratace Při velké ztrátě vody z organismu se projevuje dehydratace. Její příčinou bývají urputné průjmy či zvracení, event. nepřijímání vody. Dehydratace organismu se projevuje žízní, suchostí sliznice úst, později oběhovými příznaky, horečkou a při 20% ztrátě vody dochází ke smrti. Zdroj: http://www.clear-water.cz/clearwater-filter/5-ZAJIMAVE-CLANKY-O-VODE/43-Dehydratace
Hyperhydratace a další doporučení pro výběr nápojů Nebezpečné je i převodnění organismu (tzv. hyperhydratace), jejíž příčinou může být selhání ledvin. Při výběru nápojů je vhodné upřednostňovat nápoje bez cukru nebo s minimálním obsahem cukru, minerální vody přírodní ovocné šťávy ředěné vodou, čaje (hlavně ovocné, bylinné). Nápoje obsahující alkaloidy (colového, tonikového typu) nejsou vhodné pro děti. Zdroj: http://pfyziollfup.upol.cz/castwiki2/?page_id=59
Použitá literatura http://www.souhorky.cz/ucebnice/pv/pvhlavni.htm ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN 978-80-7318-748-4. LIBOR MAŠEK. Potraviny a nápoje v kostce. 1 Vydání. Třebestovice: Ratio, 2008.