Představení projektu OP RLZ CZ 04.1.03/3.2.15.2/0353 Systém psychosociální prevence pro studenty všeobecného lékařství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI MULTIMEDIÁLNÍ TVORBY „UMĚNÍ A MULTIMÉDIA“ INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI.
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
1 Projekt Akademie distančního vzdělávání Monika Všetulová, Miroslava Dvořáková Olomouc 2007.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Lidský faktor v dopravě!
Základ kvalitního vyjednávacího týmu = dobře vyškolený kolektivní vyjednavač 3 základní stavební kameny kvalitního vyškolení: 1.Odborné znalosti 2.Techniky.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Zkvalitňování dalšího profesního vzdělávání zaměřeného na stavebnictví, elektrotechniku a gastronomii.
Odbor Evropských programů1 Priorita 3 OP RLZ Rozvoj celoživotního učení Opatření 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje PhDr. Kateřina Pösingerová,
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Výchovné problémy ZŠ Prezentace projektu č. CZ.1.07/1.3.03/
Evropský sociální fond v ČR
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
Celoživotní učení a Evropský sociální fond Barbora Hošková MŠMT ČR Betlémská kaple, Praha 30.října 2003.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Vzdělávací projekty pro města a obce Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 7. prosince 2006.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Reflexe aktivit a výsledků projektu Reflexe aktivit a výsledků projektu Evaluace a inovativní aplikace bakalářského studijního programu Učitelství pro.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Transkript prezentace:

Představení projektu OP RLZ CZ / /0353 Systém psychosociální prevence pro studenty všeobecného lékařství

Vymezení OP RLZ Základ pro čerpání podpory z ESF v oblasti rozvoje lidských zdrojů v ČR na období Globální cíl: vysoká a stabilní úroveň zaměstnanosti, založená na kvalifikované a flexibilní pracovní síle, integraci sociálně vyloučených skupin obyvatelstva a konkurenceschopnosti podniků, při respektování principů udržitelného rozvoje Specifický cíl: rozvoj celoživotního učení prostřednictvím zvyšování kvality nabídky vzdělávání z hlediska potřeb znalostní společnosti a prostřednictvím rozšiřování účasti všech subjektů na procesu vzdělávání Specifický cíl jako východisko pro vytvoření Priority 3: Rozvoj celoživotního učení

Opatření Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje Cíl opatření: a) Podpora vývoje terciárního vzdělávání na VŠ za účelem navýšení uplatnitelnosti absolventů akreditovaných studijních programů počátečního a dalšího vzdělávání na trhu práce b) Podpora zvyšování kvalifikace pracovníků výzkumných a vývojových institucí za účelem navýšení uplatnitelnosti pracovníků na trhu práce, větší kompetentnosti věcného a finančního řízení a větší spolupráci škol, výzkumných/vývojových institucí a podniků Program podpory: A - Zkvalitňování vzdělávání na VŠ (studenti VŠ)

Kontext projektu Silný tlak společnosti - lékařskou profesi staví s ohledem na míru prestiže na první místo, zároveň neodpouští případná selhání a pochybení (výzkum veřejného mínění SÚ AV ČR, 2004) Komplikované sladění profesního a rodinného života, ekonomická nestabilita, mediální a společenská kontrola, vysoká očekávání pacientů, emoční zátěž, agresivní chování ze strany veřejnosti/pacienta, vztahy s kolegy, rigidita v hierarchii, administrativní náročnost, nutnost celoživotního vzdělávání apod. (Evropská agentura pro bezpečnost a zdraví při práci, 2005) Psychická náročnost, riziko stresu a syndromu vyhoření spojené s výkonem lékařské profese

Kontext projektu Kritická situace potvrzena výzkumem PhDr. J. Králové (2004) identifikujícím obavy a strachy studentů 5. ročníku magisterského studijního programu Všeobecné lékařství LF UP v Olomouci Nedostatek odborných praktických znalostí a dovedností a dovedností psychosociálního charakteru identifikovaných u studentů a absolventů magisterského studijního programu Všeobecné lékařství LF UP v Olomouci, které by jim pomohly zvládat výše uvedené skutečnosti a optimalizovaly jejich integraci na trhu práce a následné fungování v pracovním prostředí Neadekvátní reflexe dané situace s ohledem na současné kurikulum LF UP v Olomouci

Období realizace 15. červen 2006 – 14. červen 2008 Udržitelnost projektu na bázi: a)institucionální b)finanční

Cíle projektu Rozvinout a zlepšit psychosociální kompetence studentů magisterského studijního programu Všeobecné lékařství LF UP v Olomouci Optimalizovat uplatnění absolventů magisterského programu Všeobecné lékařství na trhu práce Vytvořit nové metodologické přístupy v získávání psychosociálních kompetencí Vytvořit inovativní akreditovaný modulový systém psychosociální prevence včetně tvorby vzdělávacích/tréninkových opor pro výuku a výcvik studentů 4. až 6. ročníku magisterského studijního programu Všeobecné lékařství Zvýšit povědomí o důležitosti psychosociálních dovedností Podpořit teze rovného přístupu v lékařském prostředí s důrazem na gender a multikulturalismus

Cílové skupiny Hlavní cílová skupina: Studenti 4. až 6. ročníku magisterského studijního programu Všeobecné lékařství LF UP v Olomouci Vedlejší cílová skupina: Lektoři vzdělávacích/tréninkových modulů

Závěrečná zpráva z výzkumného šetření/situační analýzy psychosociálních kompetencí studentů 4. a 5. ročníku magisterského studijního programu Všeobecné lékařství se zřetelem na identifikaci obav a strachů spojených s nástupem do zaměstnání Sonda poptávky po preferovaném obsahu a formě vzdělávacích/tréninkových modulů zaměřených na rozvoj psychosociálních kompetencí Odborný lektorský tým vyškolený v rámci dlouhodobých a krátkodobých vzdělávacích programů, který povede vyvinuté vzdělávací/tréninkové moduly zaměřené na rozvoj psychosociálních kompetencí (pedagogové LF UP v Olomouci a lékaři/psychologové Fakultní nemocnice Olomouc mající hlubší profesní zájem o psychosociální problematiku) Výstupy projektu

Krátkodobý vzdělávací program - kurz Inspirace k lektorské práci Metodologie vytvořená ke vzdělávacím/tréninkovým modulům Validované vzdělávací/tréninkové moduly, jejichž testování bude realizováno na skupině cca 260 studentů 4. až 6. ročníku magisterského studijního programu Všeobecné lékařství v letním semestru 2008: a) „Jak prožít kvalitní život v roli lékaře/ky“ Zaměří pozornost na životní hodnoty a problémy v současné společnosti: poslání a roli lékaře, vztahy mužů a žen, vztahy mladých a starých, kulturu ve zdravotnických týmech apod. Výstupy projektu

b) „Životní styl jako sebeobrana“ Naučí antistresové komunikaci, zacházet s existenčním časem, zvládat konflikty, porozumět myšlenkovým vzorcům v lidském jednání. c) „Dobré vztahy – šance pro život“ Umožní poznat, jak nezůstat osamocen v práci a ve vlastním životě, objasní principy celostního přístupu k pacientovi a zaměří pozornost na sladění lékařské profese s rodinným životem. d) „Nebojme se komunikovat“ Ozřejmí všeobecná modelová komunikační schémata a specifická modelová komunikační schémata v praxi lékaře/ky. Výstupy projektu

e) „Lékař jako lék - umění naslouchat svým pacientům a jak se z toho nezbláznit“ Otevře cestu k umění aktivně naslouchat, ke kreativnímu přístupu k sobě samému, porozumění pacientovu příběhu. Didaktické metody modulů: verbální - individuální a týmové prezentace, osobní scénář, diskuse, dialogy ilustrativní - případové studie, příběhy, modelové situace, hraní rolí, simulace, psychohry, kazuistika projekční - kresebné projevy Výstupy projektu

participativní - skupinová/týmová práce, brainstorming, ohniskové skupiny, coaching, self-assessment, video- záznamy zážitkové/prožitkové techniky - balintovské skupiny, relaxace samoučení - e-learning, aktualizace osobního portfolia. Výstupy projektu budou přenositelné také na lékařské fakulty dalších českých univerzit či oborově relevantní instituce. Výstupy projektu

Projektové partnerství Žadatel o grant a příjemce podpory: Palackého Univerzita v Olomouci a)řešitel a odborný/pedagogický garant - Ústav sociálního lékařství a zdravotní politiky LF UP v Olomouci, PhDr. J. Králová b) projektový management a koordinace - Profesně poradenské centrum FF UP v Olomouci, Mgr. M. Raková Partneři projektu: 1) Fakultní nemocnice Olomouc 2) Spolek mediků LF UP v Olomouci 3) TARA Professionals, o.p.s. 4) Motivace - životní styl 5) Masarykova Univerzita, Ústav psychologie

Děkuji za pozornost Mgr. Marie Raková manažerka projektu Profesně poradenské centrum FF UP v Olomouci Wurmova Olomouc