Zdroje dat pro studie o HTA a efektivitě lékařské techniky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Advertisements

Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Kariérové poradenství
Jednání MZ ČR JUDr. Mgr. Marek Hodulík ZÁKON O UN.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Oznámení uvedení kosmetického prostředku na trh Evropského společenství („notifikace“ kosmetického prostředku) Ing. Miroslav Kapoun
Výsledky monitoringu kvality v České republice Pavel Kožený.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
19. říjen 2011 ČSÚ České Budějovice České Budějovice, 19. říjen 2011 Ing. Jiří Kotek Zdroje a využití statistických údajů pro zachycení.
Benchmarking poskytovatelů sociálních služeb v Olomouckém kraji metoda napomáhající plánování rozvoje, zjišťování výkonu a efektivity sociálních služeb.
1 Sdružení řemesel a malých podniků ve stavebnictví (CAPEB) FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍHO DIALOGU Leden 2008 Seminář o sociálním dialogu 15. únor 2008 (na projektu.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Course seminar CM4 SE 31. srpna Regionální zdravotnické informační systémy B.I.B.S., a.s. Brno Senior Executive MBA Course Seminar Ing. Martin Zeman.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Aktuální stav rejstříku povolenek na emise skleníkových plynů z pohledu OTE – AEM - Ostrava Miroslav Řehoř.
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
PROCES KOORDINACE ODBĚRU ORGÁNŮ
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
Akreditace klinických laboratoří Ing. Martina Bednářová Seminář NASKL, let akreditace.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Česká asociace adiktologů
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
ČINNOST PŘÍSTROJOVÉ KOMISE
Připravované kroky v oblasti elektronizace zdravotnictví 25.února 2013 IKEM, Praha.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Osobní údaje při registraci domén Praha září 2007 Mgr. Martina Šnajderová, DiS. Úřad pro ochranu osobních údajů.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Generická preskripce a pozitivní listy
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
P. Kasal, P. Vavřík, A. Havlínová, R. Fialka, F. Shima ČESKÉ ZDRAVOTNICKÉ REGISTRY současný stav a perspektivy.
NZIS ukazatele pro řízení Seminář 20.května 2003.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Národní zdravotnický informační systém
Doc. Vladimír Rogalewicz, CSc. CzechHTA, České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství, Kladno Využití.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Národní zdravotnický informační systém
Osnova předmětu Právní systém v ČR, typy právních dokumentů.
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Demografie vs. zdravotnictví
Národního registru hospitalizací
Transkript prezentace:

Zdroje dat pro studie o HTA a efektivitě lékařské techniky Vladimír Rogalewicz Seminář HTA dne 12.01.2012

Český statistický úřad Zákon č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě, ve znění pozdějších předpisů; každoročně specifikováno vyhláškou ČSÚ Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 223/2009 ze dne 11. března 2009 o evropské statistice Rozhodnutí Komise 97/281/ES ze dne 21. dubna 1997 o úloze Eurostatu při tvorbě statistiky Společenství Sbírá údaje na základě zákona, který je každoročně novelizovaný. Poskytování údajů (vyplnění příslušných dotazníků) je ze zákona povinné. http://www.czso.cz/ Seminář HTA, FBMI Kladno, 12.01.2012

Český statistický úřad Data z oblasti zdravotnictví  sbírá se poměrně hodně údajů (Podle zákona č. 89/1995 odpovídá MZ ČR, provádí ÚZIS) Na webu ČSÚ lze najít některé částečné statistiky Obecně: ČSÚ se v současné době snaží shromážděná data zpracovávat do studií a analýz. V oblasti zdravotnictví se týkají zejména ekonomiky a ICT Obecné údaje – nejnovější za 2008 Podrobnější údaje – většinou za 2007 ČSÚ má málo údajů ze zdravotnictví, ale co má, to je velice kvalitně zpracované. Seminář HTA, FBMI Kladno, 12.01.2012

Český statistický úřad Dostupnost dat: Vše, co ČSÚ má zpracované, má na svém webu. základní popisné statistiky analýzy a studie Zpracují na objednávku a za úplatu další analýzy (ovšem pouze z dat, která sbírají podle zákona a která již mají předzpracovaná) Seminář HTA, FBMI Kladno, 12.01.2012

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS ČR) Zřizovatel MZd ČR Zodpovídá za sběr všech statistických údajů z oblasti zdravotnictví Vše, co sbírá, je uvedeno na webu ÚZIS O rozsahu sbíraných dat lze získat nejlepší obrázek studiem povinných statistických dotazníků (hlášení) Na rozdíl od ČSÚ nezpracovává žádné analýzy, publikuje holá sumární data http://www.uzis.cz Seminář HTA, FBMI Kladno, 12.01.2012

ÚZIS Sbírá poměrně hodně klinicko-epidemiologických dat. Sbírá řadu dat z ekonomiky zdravotnictví. Zdravotnické prostředky: T (MZ) 1-01 - Roční výkaz o přístrojovém vybavení zdravotnického zařízení  Odhad celkových výdajů na zdravotnické prostředky (květen 2006)  Odhad výdajů na zdravotnické prostředky (září 2006)  Odhad výdajů na vybrané skupiny zdravot. prostředků (říjen 2007)  Přístrojové vybavení zdravotnických zařízení (říjen 2007 – za 2006) po krajích do roku 2004 (někde 2005)  Vývoj přístrojového vybavení zdravot. zařízení (červen 2005 – za 2003)  Využívání počítačů a internetu ve zdrav. zařízeních v 2010 (říjen 2011) Seminář HTA, FBMI Kladno, 12.01.2012

ÚZIS Dostupnost dat: DPS-k (Data Presentation System) Vše, co má ÚZIS zpracované, má na svém webu. Máme smlouvu o spolupráci Nabízejí za úplatu předzpracování dalších dat Nezkoušeli jsme, jestli by zpracovaly i údaje, které mají zatím pouze sebrané a nezpracované. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- DPS-k (Data Presentation System) http://www.uzis.cz/cz/dps/uvod.html Seminář HTA, FBMI Kladno, 12.01.2012

ÚZIS DPS-k (Data Presentation System) Příklad: Seminář HTA, FBMI Kladno, 12.01.2012

Národní zdravotnické registry Národní kardiochirurgický registr (NKCHR) Národní onkologický registr (NOR) Národní registr asistované reprodukce (NRAR) Národní registr cévní chirurgie (NRCCH) Národní registr hospitalizovaných (NRHOSP) Národní registr kardiovaskulárních intervencí (NRKI) Národní registr kloubních náhrad (NRKN) Národní registr nemocí z povolání (NRNP) Národní registr novorozenců (NRNAR) Národní registr osob nesouhlasících s posmrtným odběrem tkání a orgánů Národní registr potratů (NRPOT) Národní registr rodiček (NRROD) Národní registr uživatelů lékařsky indikovaných substitučních látek (NRULISL) Národní registr vrozených vad (NRVV) Registr lékařů, zubních lékařů a farmaceutů (RLZF) Seminář HTA, FBMI Kladno, 12.01.2012

Národní zdravotnické registry Vznikly nezávisle, od 2002 spravuje ÚZIS Národní zdravotní registry vznikly převážně z iniciativy odborných lékařských společností, které stanovily odbornou náplň. O každý registr se stará určená státní instituce, tzv. správce registru, který garantuje metodickou a obsahovou jednotu registru a jeho účel. Poradním orgánem správce registru je Rada registru složená z reprezentantů navržených příslušnou odbornou lékařskou společností, zástupců MZ, pracovníků správce a případného zpracovatele. Příslušná odborná lékařská společnost je odborným garantem registru. Řada registrů má již dlouholetou tradici např. onkologický registr od roku1976 a registr hospitalizovaných od roku1960. Seminář HTA, FBMI Kladno, 12.01.2012

Správa registrů Národní zdravotní registry - ÚZIS: NRHOSP, NRROD, NRNAR, NRVV, NRPOT, RLZF, NRULISL Národní zdravotní registry - KSRZIS: NKR, NRKI, NRCCH, NRKN, NOR, NRAR, NROD, NRT Registry hygienické služby - KSRZIS: RTBC, RPN, ARI, OČKO, HVY, CHLAP, KOPR, KAPR Specializované registry - KSRZIS: CITMED, RANKMED,RNI, RIP OFR RZZ, RZP, NRNP Seminář HTA, FBMI Kladno, 12.01.2012

KSRZIS Seminář HTA, FBMI Kladno, 12.01.2012

KSRZIS Seminář HTA, FBMI Kladno, 12.01.2012

KSRZIS Dostupnost dat: Většina dat dostupná přes odborné společnosti Klinická data většinou dá k dispozici spolupracující lékař specialista Údaje teoreticky zpracovává UZIS Seminář HTA, FBMI Kladno, 12.01.2012

NRC Vytvořily některé pojišťovny, Sdružení soukromých nemocnic ČR, Asociace nemocnic ČR a Sdružení ambulantních specialistů ČR (září 2003) V současné době již nemají příliš zájem využívat NRC hledá náplň Tvorba metodik? (v současné době pro zavedení DRG) Ředitel: Ing. Pavel Kožený http://www.nrc.cz/ Seminář HTA, FBMI Kladno, 12.01.2012

Národní referenční centrum - NRC Shromáždilo pravděpodobně zajímavá data v některých specifických oblastech Projekt POSYP – kategorizace přístrojů – databáze přístrojů – oficiálně přístupné jen pro členy NRC – Ing. Karolina Došelová Dostupnost dat NRC: Zatím jsme nevyužili Dohodnuta smlouva a spolupráce Zájem o spolupráci ze strany Ing. Koženého Omezení: soukromá společnost (!!!) Seminář HTA, FBMI Kladno, 12.01.2012

Ministerstvo zdravotnictví Dle ředitele METAL-ALIANCE Předávají všechny pojišťovny čtvrtletně na MZd ČR velice podrobná data (až na úroveň jednotlivých pacientů a smluvních zařízení) MZd ČR z nich nezpracovává žádné výstupy Naše snaha dostat se k nim na MZd ČR byla neúspěšná (Ilya Ivlev) Seminář HTA, FBMI Kladno, 12.01.2012

Zdravotní pojišťovny Mají obrovské množství dat Individuální účty pojištěnců Nepříliš velký (téměř nulový) zájem dát k dispozici V poslední době ochota ze strany METAL-ALIANCE Seminář HTA, FBMI Kladno, 12.01.2012

Data klinických pracovišť Při zpracování konkrétních projektů máme tyto zkušenosti s daty z klinických pracovišť: Lékaři ochotně předávají klinická data, mají vstup i do specializovaných registrů Zdravotnická zařízení naprosto nejsou ochotna předat jakákoli ekonomická data (považují za důvěrná data) Data o přístrojích jsou v zásadě dostupná, ale špatně se získávají (pracnost, relativní neochota) Seminář HTA, FBMI Kladno, 12.01.2012

Mezinárodní data EUROSTAT OECD WHO publikace Seminář HTA, FBMI Kladno, 12.01.2012

Děkuji za pozornost