Ing. Jindřich Š N E J D R L A viceprezident AK ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZEMĚDĚLSKÉ POLITIKY EU PRO ROKY
Advertisements

NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Zemědělství – 1. část.
Konference nejen Rezidencích 07. Potřeba vlastnit vs. výhoda nájmu Podpora vlastnického bydlení (americký sen) Rodinné kořeny 45 let, 2x stěhování, 60.
Zpráva o stavu zemědělství. Stav zemědělství  Podíl ekologicky obhospodařované plochy na celkové výměře zemědělské půdy byl k cca 7,2%. 
Solární systémy pro aktivní topení
Zemědělci a vodohospodáři – protivníci nebo spojenci? J a n K l í r Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: VÝZNAM AGROBIOTECHNOLOGIÍ.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Cézava – návrh 1. Ekonomické dopady změny struktury krajiny.
102. ŽOFÍNSKÉ FÓRUM MAJÍ ZEMĚDĚLCI A POTRAVINÁŘI ŽIVIT NÁROD, NEBO SI JÍDLO DOVEZEME?
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Centra odborného vzdělávání v zemědělství Ing. Jaroslava Nekvasilová
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: 74. Žofínské fórum.
Demografie je věda, která se zabývá:
POZEMKOVÉ ÚPRAVY V ROCE 2008
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Zemědělství.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Volnočasové projekty a EU financování
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Charakteristika kraje
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Národní konference.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Půda – složka životního prostředí
Ing. Jan V E L E B A prezident AK ČR. Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web:
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Investuje do venkovských oblastí"
Představení ekologického podniku Hynčice nad Moravou František Winter
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Doc. Ing. Jan Vašák, CSc. Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze 27. února 2006.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Veřejné podpory při oceňování zemědělské půdy výnosovou metodou.
Zalesňování zemědělské půdy problém struktury lesů
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
1 Podpora regenerace BROWNFIELDS v Moravskoslezském kraji Ing. Marian Piecha, Ph.D., LL.M Ředitel sekce strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a investic.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Podnikatelská zóna Š t e r n b e r k
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Veřejné podpory při oceňování zemědělské půdy výnosovou metodou
Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze
Environmentální problémy
Pěstování RRD na zemědělské půdě
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Transkript prezentace:

Ing. Jindřich Š N E J D R L A viceprezident AK ČR

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: PŮDA A OCHRANA ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU V EKONOMICKÝCH SOUVISLOSTECH PŮDA JAKO VÝROBNÍ PROSTŘEDEK – JEDINEČNÝ EKOSYSTÉM 13. dubna 2010, Praha

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND 1/2 Rozloha ČR tis. ha. Z toho 54 % zemědělský půdní fond. Orná půda tis. ha. TTP 976 tis. ha, zahrady 162 tis. ha, sady, vinice, chmelnice 80 tis. ha. - z toho v režimu BIO cca 400 tis. ha (9,6 %). Plocha z.p. na 1 obyvatele ČR poklesla z 0,46 ha v r na 0,40 ha v současnosti (cca průměr EU). Podle evidence LPIS jsou uživatelsky využívané cca tis. ha. Z toho orná půda tis. ha. Rozdíl je dán odlišnou metodou evidence. ČÚZK dle vlastníků. MZe dle žadatelů o podpory.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND 2/2 LFA oblasti na 50 % zemědělské půdy – výrobní omezení, kompenzace. Chystaná revize EK tyto oblasti v ČR rozšíří (definice sucha?). Chráněné oblasti (NP, CHKO, ptačí oblasti, Natura 2000, apod.) na 8,5 % zem. půdy – výrobní omezení, kompenzace. ALE! Za posledních 60 let u nás došlo k úbytku 800 tis. ha osevních ploch. Z toho o 600 tis. ha za posledních 15 let ! Důvodem především iracionální zábory, výrazně méně jiné hospodaření (TTP, zalesnění), apod. V rámci EU patříme mezi státy s průměrnou až nižší kvalitou půdy.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: VÝROBNÍ CHARAKTERISTIKA Podíl pronajaté půdy 86 % (EU25 45 %). Dáno historickými důvody (převody, dědictví, odklon života do měst). Podíl zornění 71 %. Následek přesunu zemědělství z tradičních oblastí (povrchové doly, průmyslová centra, hustota zalidnění, aj.). Cena půdy (tržní/tabulková). V rámci ČR značný rozdíl (spekulace, lokalita, dotace). Prodej půdy. Oživení díky pobídkám státu i díky vstupu zahraničního kapitálu (tiché obcházení vstupní 7mi leté výjimky).

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: SITUACE VE SVĚTĚ Odhad růstu světové populace na 8,3 mld v roce S tím poroste poptávka po potravinách a tedy i potřeba zemědělské půdy a jejího využití. Hlavním zdrojem potravy i nadále obilí, jeho produkce se musí zvýšit o třetinu (potrava i krmivo). Plochy půdy jsou však omezené a jejich získání problematické (kácení pralesů, sucho a jiné degradace půdy, lokální nedostatek vody). Další cestou tedy spíše intenzifikace hospodaření, zavedení GM plodin, studie EU počítá s výnosem pšenice 7,5 t/ha.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: CESTY JAK NASYTIT SVĚT V současnosti svět zemědělsky hospodaří na 1,5 mld ha. B ěhem následujících 10 – 15 let se odhaduje nárůst ploch ve světě o 105 mil ha. V tom J. Amerika o 45 mil ha, země bývalého SSSR o 20 mil ha, J. Afrika o 20 mil ha. S. Amerika o 15 mil ha. EU o 5 mil ha. Půda – strategická surovina V posledních letech se výrazně množí koupě či pronájmy půdy na území jiných států a světadílů. Př. SAE zakoupily 800 tis. ha půdy v Pákistánu, vláda Číny podporuje podobné investice svých podniků v Africe. Podobně to dělají také EU státy jako Francie, či Itálie.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: VZTAH ČLOVĚKA K PŮDĚ Tradiční rovnice: půda - zemědělství - potraviny – člověk. Je nezbytné vnímat i přidružené funkce půdy; ekologické, environmentální, koloběh vody, aj. Aktuálně se objevují tzv. nové výzvy. Využití zemědělské produkce (biomasy) na výrobu biopaliv, či energie (bioplynové stanice). Racionální řešení nadprodukce obilí (… která není čím zkrmit). Primární úkol: produkce kvalitních potravin v dostatečném množství, péče o kulturní krajinu a venkov, ochranu přírodních zdrojů.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: ZÁBORY PŮDY A DŮSLEDKY Tlak investorů, developerů, spekulantů, ale i státu a místních samospráv. Pod záštitou veřejných zájmů přehlíženy skutečné potřeby. Zábor na stavební účely. Mezi lety 2000 – 2008 mizí průměrně ha ročně. Dnes až 15 ha denně ! V tom dálnice, obchvaty, sklady, továrny, obchodní centra, bytová zástavba (satelity), nově fotovoltaika. Převážně stavby na „zelené louce“. Minimální zájem o využití tzv. brownefields. Zpravidla jde o kvalitní a úrodnou půdu, která je tímto způsobem ztracena trvale. Nepříznivý vliv i na další funkce krajiny, např. mikroklima, eroze, vodní režim.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: „VNITŘNÍ TLAKY“ NA PŮDU Hledání nových příležitostí zahraničními farmáři (NL, DK, A, D…), nízká cena půdy v ČR a další výhody. Pozemkové úpravy. Dobrá myšlenka na ochranu půdy a úpravu funkčních vlastnických práv. V praxi však často atak na stávající držbu a nájemní vztahy. Jejich průběh často neodpovídá potřebám praxe. Přitom velmi nákladné. Podpory na zalesňování (zne)užity na kvalitní o.půdě. Individuální nezodpovědnost: degradace půdy, eroze, utužování, narušený vodní režim, apod.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: NÁPRAVA STAVU DOKONČIT přijetí zpřísněné legislativy k ochraně zemědělského půdního fondu ! Principem novely je zvýšení „penalizace“ záboru volné půdy. AK ČR na novele spolupracovala, podporuje ji. Důsledné dodržování národní i unijní legislativy ošetřující nakládání s půdou a její ochranu. Zvyšování povědomí o významu půdy a její ochraně. Jde o neobnovitelnou složku s přímým vlivem na člověka – živ.prostředí a výroba potravin. Zapracovat půdu jako významné téma do vznikající koncepce českého zemědělství.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Děkuji za pozornost