Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc."— Transkript prezentace:

1 ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
210. ŽOFÍNSKÉ FÓRUM SVÍTÁNÍ NA LEPŠÍ ČASY? ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc. prezident AK ČR 2. května 2017, Praha

2 Aktuální stav českého zemědělství
pokles celkového rozměru, produkce pouze 30 – 40 % roku 1990 změna struktury v neprospěch výrobních odvětví postupná ztráta vlastního trhu a výroby vývoz suroviny bez většího zhodnocení vysoké dovozy levných potravin nízká úroveň kontrol dovozů nejednotnost zemědělců Blanická 3, Olomouc, web: portál:

3 Prohlubování problémů
klesající soběstačnost národní spotřeby ztráta zemědělské půdy dopady nevýroby na úrodnost půdy a její vlastnosti devastující tlak a chování řetězců k českým dodavatelům absence ucelené provýrobní koncepce nízká komunikace s veřejností a malá společenská podpora Blanická 3, Olomouc, web: portál:

4 Reforma SZP 2020+ rovný princip a nastavení pro všechny země EU
Konsorcium organizací a podniků na obhajobu národních zájmů Hlavní priority: odmítnout zastropování a degresivitu podpor narovnání úrovně národních podpor řešení neférového chování obchodních řetězců prozatím většinová shoda s MZe Blanická 3, Olomouc, web: portál:

5 Komunikace k SZP neztratit světovou, evropskou a národní konkurenceschopnost veřejná diskuze k nastavení rámce po 2020 aktivní přístup k Evropské komisi, parlamentu, radě a dalším partnerům hledání podpory V4 a EU12 (Brno ) podpora na národní úrovni Brexit – ohrožení financí, podpory, obchodu podmínit SZP schválením finančního rámce EU Blanická 3, Olomouc, web: portál:

6 Změny SZP v podmínkách ČR
snížením plateb na plochu odmítnout tlaky na půdu a nájmy zvýšit ozelenění s podmíněním zatížení VDJ zvýšit podporu citlivých komodit na 30 % systémová podpora živočišných výrob a speciálních komodit environmentální podpory směrovat přes precizní zemědělství odpočet podpor v daňovém systému Blanická 3, Olomouc, web: portál:

7 Priority českého zemědělství
stabilita, jasné podmínky a jednotný rámec posílení a evropská konkurenschpnost důsledné řešení přístupu řetězců k českým dodavatelům, vymahatelnost ZVTS společný postup státních kontrol dovozů zjednodušení všech opatření a snižování administrativní zátěže věda, výzkum, modernizace a inovace do praxe, precizní zemědělství Blanická 3, Olomouc, web: portál:

8 Zemědělství pro celou společnost
zajištění produkce bezpečných potravin péče o krajinu a přírodní zdroje registrace zemědělců a potravinářů podpořit sektor jako strategické odvětví reforma a podpora zemědělského školství požadovat aktivní přístup politiků – nejenom před volbami… získání trvalé podpory české veřejnosti Blanická 3, Olomouc, web: portál:

9 Děkuji za pozornost ! Blanická 3, Olomouc, web: portál:


Stáhnout ppt "ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc."

Podobné prezentace


Reklamy Google