Regionální politika EU Dopady Lisabonské smlouvy Ing. Oldřich Vlasák Konference „EU po Lisabonu“ Hradec Králové, 16. března 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
charakteristické rysy práva © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Role Evropského parlamentu při vytváření víceletého finančního rámce EU Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Veřejné zakázky: Nástroj nebo překážka místního rozvoje? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Setkání.
Městská dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Setkání starostů Plzeňského.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Evropské fondy a Česká republika v období 2007–2013: náš pohled Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti Praha,
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Seminář v Evropském domě
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
PRAVIDLA Desatero OP LZZ.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Strukturální politika
R EGIONÁLNÍ POLITIKA EU Základy regionalistiky. V ÝVOJOVÉ ETAPY RP EU 1958, Vývoj po roce více než třetina rozpočtu EU
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
FONDY EU Programové období
Politika soudržnosti Mgr. Lucie Parobková Odbor regionálního rozvoje.
FONDY EU Programové období
Strukturální politika EU Vědomé zásahy regulativní povahy do autonomního fungování tržních sil Cíl: –Dosáhnout strukturálních změn, které by trh sám vytvořil.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Úvahy o budoucnosti koheze a teritoriální spolupráci Jan Březina, europoslanec.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Pravomoci EU. Zásada svěřených pravomocí. Typy pravomocí EU Článek 5 Smlouvy o EU 2. Podle zásady svěření pravomocí jedná Unie pouze v mezích pravomocí.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika ČR
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Oldřich Vlasák Hradec Králové, 9. března 2006
Strukturální politika
Podpora podnikání ze SF
Transkript prezentace:

Regionální politika EU Dopady Lisabonské smlouvy Ing. Oldřich Vlasák Konference „EU po Lisabonu“ Hradec Králové, 16. března 2010

2 Čísla namísto úvodu… Ani nejbohatší, ani nejlidnatější, ani nejrozlehlejší Rozloha v 1000 km 2 Populace v milionech HDP na hlavu dle PPS v € EU , (EU25) USA , Japonsko365127, Rusko , Čína , Lisabonská smlouva to nezmění!

3 Proč existuje strukturální politika? I. Existence velkých regionálních rozdílů Zejména s novými členskými státy jsou v EU velké rozdíly

4 Proč existuje strukturální politika? II. Rozdíly v Evropě přetrvávají a jsou mnohem větší než v USA Může / má to strukturální politika změnit?

5 Millionů EUR Jaký má strukturální politika historický vývoj? Rozpočtové vyjádření Posilování rozpočtového významu evropských fondů na úkor zemědělství

6 Naše první možnosti čerpání Programovací období Cíl  Posílení ekonomické a sociální soudržnosti a snížení rozdílů mezi regiony Nástroje  Cíl 1 – zaostávající regiony  Cíl 2 – regiony se strukturálními obtížemi  Cíl 3 – modernizace a HRD  ERDF, ESF, EAGGF, FIFG, CF  4 iniciativy (Interreg III, Urban II, Leader + a Equal) Finanční zdroje  Přibližně 213 miliard EUR pro EU15, dále 22 miliard pro předvstupní pomoc a 22 miliard pro nové členské státy EU10  Pro CR po vstupu celkem 2,621 miliard Eur

7 Současný stav I. Programovací období 2007 – 2013 v evropském kontextu Cíl  Podpora strategické orientace EU (Lisabonská strategie) a pomoc nejméně rozvinutým regionům Nástroje  Cíl konvergence  Cíl konkurence  Cíl spolupráce  ERDF, ESF, CF Finanční zdroje  Celkem 347,41 miliard EUR (35,7 % rozpočtu EU)  Pro ČR cca 26,692 miliard Eur (774 miliard Kč)

8  Národní strategický referenční rámec  24 operačních programů (8 tématických, 7 regionálních, programy přeshraniční, meziregionální a nadnárodní spolupráce, programové dokumenty pro Prahu Současný stav II. Implementační struktura čerpání strukturálních fondů v ČR Operační programMld. EurPodíl v % Životní prostředí4,91819,00 % Doprava5,75922,25 % Podnikání a inovace3,04111,75 % Výzkum a vývoj pro inovace2,0718,00 % Lidské zdroje a zaměstnanost1,8127,00 % Vzdělávání pro konkurenceschopnost1,8127,00 % Integrovaný operační program1,5336,00 % Regionální operační programy4,65918,00 % Technická pomoc0,2591,00 % Celkem Cíl Konvergence25,884100,00 %

9 Diskuse o budoucnosti Programovací období po roce 2014 Důraz na vybrané výzvy  Stárnutí populace  Energetická bezpečnost a úspory (omezování emisí)  Klimatické změny  Globalizace Konkurenceschopnost vs. Soudžnost Důraz na vybrané výzvy  Stárnutí populace  Energetická bezpečnost a úspory (omezování emisí)  Klimatické změny  Globalizace

10 Dopady Lisabonské smlouvy I. Uplatňování řádného legislativního postupu  Při schvalování regulatorního rámce bude uplatňován řádný legislativní postup (spolurozhodování) Lisabonská smlouva stanoví, že… „…vymezí Evropský parlament a Rada řádným legislativním postupem po konzultaci s Hospodářským a sociálním výborem a Výborem regionů formou nařízení úlohu, přednostní cíle a organizaci strukturálních fondů, které mohou zahrnovat sdružování fondů. Týmž postupem se rovněž stanoví obecná pravidla na ně použitelná a nezbytná ustanovení pro zajištění jejich účinnosti a pro zajištění koordinace fondů mezi sebou navzájem a s dalšími existujícími finančními nástroji.  V oblasti regionální politiky (strukturálních fondů a Fondu soudržnosti) je tak nově Evropský parlament zákonodárným orgánem na rovnocenné úrovni s Radou.

11 Dopady Lisabonské smlouvy II. Rozšíření působnosti regionální politiky  Došlo k rozšíření působnosti regionální politiky a politiky soudržnosti  Lisabonská smlouva stanoví, že Unie… „…podporuje hospodářskou, sociální a územní soudržnost a solidaritu mezi členskými státy“..  Nově EU výslovně rozpoznává „územní soudržnost“ jako všeobecný politický cíl spolu s hospodářskou a sociální soudržností. Lisabonská smlouva tak jednoznačně vymezuje široké pole působnosti politiky soudržnosti, avšak přesnou definici nové koncepce „územní soudržnosti“ – což je extrémně složitý úkol – nepodává.  Jak však uvedl Johannes Hahn, komisař pro regionální politiku, při svém slyšení ve Výboru pro regionální rozvoj, pod tímto pojmem se může rozvinout nová politika pro města (ta patří mezi klíčové politické priority nového komisaře).

12 Dopady Lisabonské smlouvy III. Rozšíření zásady subsidiarity  Lisabonská smlouva rozšiřuje zásadu subsidiarity na regionální a místní úroveň a stanovuje princip místní a regionální autonomie…  Podle zásady subsidiarity jedná Unie v oblastech, které nespadají do její výlučné pravomoci, pouze tehdy a do té míry, pokud cílů zamýšlené činnosti nemůže být dosaženo uspokojivě členskými státy na úrovni ústřední, regionální či místní, ale spíše jich, z důvodu jejího rozsahu či účinků, může být lépe dosaženo na úrovni Unie. …Tato myšlenka je rozvedena v Protokolu (č. 2) k Lisabonské smlouvě „o používání zásad subsidiarity a proporcionality“. „EU ctí rovnost členských států před Smlouvami a jejich národní identitu, která spočívá v jejich základních politických a ústavních systémech, včetně místní a regionální samosprávy“.  Posuzování dopadů legislativních návrhů by nově mělo brát v potaz všechny úrovně orgánů. Lisabonská smlouva současně – a opět poprvé v historii – výslovně rozpoznává obecnou zásadu místní a regionální autonomie.  Lisabonská smlouva završuje institucionální úlohu Výboru regionů (VR), neboť mu připisuje právo obrátit se na Soudní dvůr EU, a to chce-li chránit vlastní institucionální výsady a nebo chce-li požádat o zrušení legislativních aktů EU, o nichž se domnívá, že jsou v rozporu se zásadou subsidiarity.

13 Závěr Eurokancelář  Vančurovo náměstí 663 Hradec Králové  Tel.:   Děkuji Vám za pozornost Lisabonská smlouva v oblasti regionální politiky (evropských fondů) 1) Posiluje význam Evropského parlamentu v legislativní činnosti a při schvalování rozpočtu 2) Rozšiřuje unijní kompetence o teritoriální soudržnost 3) Stanovuje pojistku subsidiarity a místní autonomie