Zpracování informací a znalostí - cvičení č. 3

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CITACE.
Advertisements

Příklady citací v textu
Odborné a vědecké práce
Osnova Úvod Návrh notace Metoda katerizace Popisky Aktualizace
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Bibliografické citace dokumentů.
M. Juříková Metodika tvůrčí práce
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
1/11 VŠB-TUO Ostrava AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU (budování repozitáře pro VŠKP) 1.Výchozí situace na AMU 2.Úpravy Dspace 3.Vazby.
Zpracovávání BP a DP Odborná praxe pro bakalářské studium
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
METODIKA TVORBY ODBORNÉHO TEXTU
Bibliografické citace M. Bajger, knihovna Ostravské univerzity, 2005
Bibliografická a rešeršní činnost Bibliografické citace
Bibliografická a rešeršní činnost
Co je to bibliografická citace a proč citujeme
Závěrečná fáze výzkumu
Jak psát seminární práci
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
Citace, citování Plagiátorství
Kde hledat informace pro psaní práce a jak se vyhnout plagiátorství?
Formální stránka práce
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo v oblasti duševního vlastnictví Ročník:1.a.
1 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOŠ pro obnovu a ochranu životního prostředí - Schola Humanitas Litvínov Název projektu:INOVACE.
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
Průběžné poznámky Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
1 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOŠ pro obnovu a ochranu životního prostředí - Schola Humanitas Litvínov Název projektu:INOVACE.
CITACE SNADNĚJI A RYCHLEJI ÚVOD DO PROBLEMATIKY BIBLIOGRAFICKÝCH CITACÍ A PRÁCE S ROZHRANÍM CITACE.COM KURZ PRO UŽIVATELE KNIHOVNY JABOK,
Jak napsat odbornou práci?
Zpracování dokumentů Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Významné normy  Bibliografické citace - obsah, forma, struktura ČSN ISO 690  Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovávaných textovými editory.
Pokyny pro vypracování maturitní práce
Zpracování VŠKP práce Doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. Prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Textový editor opakování Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Rok vydání Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
 Hlavním smyslem citování je zachytit myšlenkové vazby mezi originálním textem a použitými myšlenkami z jiných zdrojů [Boldiš, 2002].  dokázat vlastní.
Výpočetní technika Ing. Jan Popelka, Ph.D. odborný asistent katedra informatiky a geoinformatiky Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem
Bibliografické citace a metody citace Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára.
Tereza Konečná /0 Obálka 2/1 Obálka Titulní list/patitul 2/2.
Úvod do studia.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Studijní IS a plagiáty Růžena Zemanová.
Zásady tvorby prezentace
Odkazy Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Disertační práce MPA Michal Radvan
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
S využitím prezentací Mgr. Pavlíny Mazáčové, Ph.D.:  Jak napsat dobrý odborný článek  Tvorba odborného textu.
4. BIBLIOGRAFICKÉ CITACE, CITAČNÍ NORMA ISO 690 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Poznámky pod čarou Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Vyhledávání informací a citační etika Zdroj: pixabay.com.
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Zdroj: pixabay.com Jak na citace?.
Zuzana Teplíková , Praha
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2016/2017
Práce s informačními zdroji
Citační etika a základní pravidla citování informačních zdrojů
Citační a bibliografické databáze:
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
Pravidla citování v absolventské práci
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
Transkript prezentace:

Zpracování informací a znalostí - cvičení č. 3 Citační etika, citační normy, plagiátorství, doporučené postupy při tvorbě CI studie a prezentace Upravená a doplněná prezentace D. Chudána Upravil a doplnil D. Pejčoch

Osnova cvičení Blok A Citace, citační normy Užitečné pomůcky Blok B Plagiátorství Systémy pro odhalování plagiátů Blok C Základní pravidla pro tvorbu odborné studie Základní pravidla pro tvorbu prezentace

Blok A: Citace, citační normy, pomůcky pro usnadnění

Citace: důvody A: Pragmatické důvody B: Právní důvody Zákon č. 121/2000 Sb. o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon) možnost ověření uvedených tezí uvedení našich tvrzení do širšího kontextu – dokázání vlastní znalosti tématu informační a autorská etika – dodržování autorského zákona a problematika plagiátorství Citace musí umožnit dohledání citovaného dokumentu.

Autorský zákon zajišťuje autorské právo k literárním, vědeckým a uměleckým dílům – copyright © právo copyrightu vzniká v den vzniku (ukončení) díla, neplatí registrační princip (pozn.: obvyklé v USA), pouze u software se program ukládá u notáře vztahuje se na díla, která jsou výsledkem tvůrčí činnosti autora (díla slovesná, divadelní, hudební, výtvarná včetně umění architektonického a užitého, díla filmová, fotografická, kartografická a za určitých podmínek i počítačové programy) nevztahuje se na právní předpisy a rozhodnutí, veřejné listiny, úřední spisy, denní zprávy, projevy zákon upravuje ochranu autorů a určuje smlouvy o šíření díla (vydávání, veřejné provozování, půjčování atd.), určuje dobu trvání práv, práva výkonných umělců a výrobců zvukových záznamů autorské právo je nepřenosné, platí po dobu autorova života a ještě 70 let po jeho smrti lze s ním obchodovat na základě licenčních smluv (jejich rejstřík vede Úřad průmyslového vlastnictví) Zdroj: [3]

Citační etika A: Hlavní pravidla B: Typické prohřešky uvést všechny použité prameny a jejich přesnou a úplnou citaci zřetelné označení převzatých částí odkazy z textu na seznam použitých zdrojů přehlednost a jednotnost přesnost a úplnost zachovat jazyk knihy chybějící údaje vynechat, nedomýšlet necitování použitého díla citování nepoužitého díla citování vlastních děl bez souvislosti s novým dílem nepřesné citování znemožňující identifikaci zdroje myšlenek

Typy citace A: Doslovná citace B: Parafrázovaná citace Ve své práci uvádíme doslovně text práce cizí Příklad: Tyto výsledky komentuje Novotný (1999) slovy: „Výběr vzorků pro testování se ukázal jako rozhodující; dosažené výsledky proto nemusí být reprezentativní.“ S ohledem na ... Volně uvádíme myšlenky a závěry, které byly publikovány v cizí práci Příklad: Problematika e-learningu byla zkoumána nejprve v prostředí univerzit (Stefan, 1997), později i v prostředí komerčních firem v USA (Nowotny, 1998), později i v Asii (Chen, 1999) a v Evropě…

Možnosti odkazů v textu A: citování podle prvního údaje a data vydání (tzv. Harvardský styl) V textu práce: . . jak uvádí (Pagell, 1993) . . . - odkaz na seznam použitých zdrojů B: citování pomocí průběžných poznámek Př.: Někteří autoři poukazují na sociální důsledky rozvoje digitálních knihoven25. Citace jsou řazeny pomocí číselných poznámek. Zdroje mohou být pod čarou, na konci kapitoly, na konci textu. C: citování pomocí číselných odkazů Pomocí kulaté závorky, hranaté závorky, případně horního indexu. Př.: Při výuce se používá software vyvinutý na Katedře informačního a znalostního inženýrství – LISp-Miner [4] a Ferda [5, s. 123]. ... kterou z možností byste zvolili?

Vazba odkazů v textu na seznam citací Odkaz z textu (LAWRENCE – GILES, 1999) Seznam použitých zdrojů na konci práce LAWRENCE, Steve ; GILES, C. Lee. Accessibility of information on the web. Nature, 1999, vol. 400, no. 8 July 1999, s. 107-109. KLEINBERG, Jon ; LAWRENCE, Steve. The structure of the web. Science, 2001, vol. 294,s. 1849-1850.

Citační normy Druhy citačních norem: ČSN ISO 690 Bibliografické citace. Obsah, forma a struktura klasických tištěných dokumentů ČSN ISO 690-2 Bibliografické citace. Část 2: Elektronické dokumenty nebo jejich části Bohužel neexistuje jednotná norma pro citace… Jednotlivé vědní oblasti používají různé citační normy. ČSN ISO 690, ISO 690-2 APA (American Psychological Association) GHOST MLA (Modern Language Association) Chicagský citační styl Obecná pravidla pro psaní údajů bibliografických citací (autor, název, vydání, ...) Formální úprava a struktura citací (v jakém pořadí a v jaké formě se zapisují) Povinné a nepovinné údaje Uspořádání soupisu bibliografických citací Metody odkazů z textu

Citační normy: příklady A: ISO 690: 2007 B: ISO 690-2:2007 PŘÍJMENÍ, Jméno autora ( Primární odpovědnost). Název knihy : podnázev. Vydání. Místo vydání : Název nakladatelství, rok vydání. Počet stran. ISBN. KOSEK, Jiří. Html - tvorba dokonalých stránek : podrobný průvodce. 1. vyd. Praha : Grada, 1998. 291 s. ISBN 80-7169-608-0. PŘÍJMENÍ, Jméno autora stránky. Název stránky [online]. Místo vytvoření: Datum vytvoření/datum aktualizace stránky [datum citování]. Adresa stránky. Přístup ke zdroji: <URL adresa> AUJEZDSKÝ, Josef. Jsou internetové vyhledávače nelegální? Lupa [online]. 11.3.2008 [cit 13.3.2008]. Dostupný z WWW: <http://www.lupa.cz/clanky/jsou-internetove-vyhledavace-nelegalni/>

Jak si vytváření citací usnadnit www.citace.com

http://citeseerx.ist.psu.edu

Zdroje [1] Materiály pro podporu výuky, Prezentace Infogram [online]. [cit 11.10.2009]. Dostupný z WWW: <http://www.infogram.cz/findInSection.do?sectionId=1115&categoryId=116 6>. [2] BRATKOVÁ, Eva. (zprac.). Metody citování literatury a strukturování bibliografických záznamů podle mezinárodních norem ISO 690 a ISO 690-2 : metodický materiál pro autory vysokoškolských kvalifikačních prací [online]. Verze 2.0, aktualiz. a rozšíř. Praha : Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací, Asociace knihoven vysokých škol ČR, 2008-12-22 [2008-12-30]. 60 s. (PDF). Dostupný z WWW: <http://www.evskp.cz/SD/4c.pdf>. [3] http://platan.vc.cvut.cz/vychova/vychova2/bibl_citace/proc_citovat.html

Blok B: Plagiátorství a nástroje pro jeho odhalení

Plagiátorství Co je plagiátorství: Jak mu lze čelit: Dle normy ČSN ISO 5127 2003 je plagiát představení duševního vlastnictví jiného autora půjčeného nebo napodobeného v celku nebo z části, jako svého vlastního. Jinými slovy, užití libovolné myšlenky v odborné práci bez uvedení jejího autora se považuje za plagiátorství. Aplikace počítačových metod na elektronické dokumenty Thesis.cz (MUNI): ukládání a vyhledávání mezi dokumenty Odevzdej.cz (MUNI): Ověření seminární práce Vzorkování textu a hledání shody http://nlp.fi.muni.cz/projekty /plagiaty_z_webu/

Blok C: Obecné principy pro tvorbu odborných studií a prezentací

Obecné principy pro tvorbu studie Číslování nadpisů Využívání příloh Číslování stránek Manažerské shrnutí: Důvod předložení Cíle materiálu Způsob dosažení Kvantifikace nákladů Rozsah 1 A4 IMRAD = Introduction, Methods, Result, Discussion V úvodu stanovení cílů a struktury studie Uvést aktuální stav Seznam použitých zkratek Zkratku vysvětlit při prvním použití Každý závěr by měl být zdůvodněn Věcné závěry Stručně přesně jasně Schémata a grafika

Anekdota: ... jak jsem málem pohřbil retenční strategii

Obecné principy pro tvorbu prezentace Struktura (pravidlo 3Ř): Řekněte, o čem budete mluvit Řekněte to Řekněte, o čem jste mluvili Doporučení k úpravě Jednoduchý, čitelný typ písma, na jeden slide max 10-12 řádků  Záleží na dalším využití prezentace (tisk) Zvýrazňovat podstatné, méně je někdy více, využití backupu Fenomén McKinsey – továrna na prezentace Grafická dokonalost Srozumitelnost pro managery Široká paleta podpůrných argumentů v místě a čase neprůstřelných Využití manažerské nízké rozlišovací schopnosti (čím výše, tím více o vztazích a ne odbornosti)

Co jsme si dnes řekli? Citace: proč citovat, typy citace Zákonný rámec pro citace Základní citační normy (Harwardský styl, poznámky pod čarou, odkaz pomocí pořadí zdroje) Co je to plagiátorství a pomocí jakých nástrojů je odhalováno Jaké jsou základní zásady tvorby odborné studie Jaké jsou základní zásady tvorby prezentace