OPERNÍ PĚVCI Dagmar Pecková, renomovaná operní a koncertní pěvkyně. Je absolventkou pražské konzervatoře. Na počátku své hvězdné kariéry se stala vítězkou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Impresionismus v českých zemích
Advertisements

Pěvecká hlasová výchova.
Velvyslanectví České republiky v Kodani srdečně zve na SVATOVÁCLAVSKÉ SETKÁNÍ v pondělí 27. září 2010 v 18 hod. k připomenutí svátku sv. Václava – Dne.
 Narodil se po deseti dcerách do rodiny sládka v Litomyšli 2. března  Smetana se již od svých 4 let na popud svého otce věnoval hudbě. Učil.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Leoš Janáček.
Bedřich smetana Život a dílo
KYTAROVÝ ORCHESTR. HISTORIE KYTAROVÉHO ORCHESTRU dirigent pan Kamil Kotek  září 2003 – založení orchestru  prosinec 2003 – první veřejné vystoupení.
18. ročník MEZINÁRODNÍ HUDEBNÍ FESTIVAL V LETOHRADĚ Pořadatelé: Město Letohrad Společnost F.V. Heka Město Jablonné nad Orlicí Římskokatolická farnost Letohrad.
SKUTEČNÝ PŘÍBĚH DVOU TENORŮ
Poznámky pro výuku Předmět: Hudební výchova Autor: Mgr. Tomáš Fabiánek
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_317 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Sandra Volková Předmět Hudební.
Život a dílo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ČESKÁ DIVADLA výběr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
ČESKÝ HUDEBNÍ ROMANTISMUS
VY_32_INOVACE_3D.9.04 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Daniel Landa se narodil v Praze. V roce 1990 se oženil s Mirjam Müller, která je původem z Německa. Spolu vychovávají dcery Anastázii (1998)
Medailonky HV-1 Hudební výchova DUM č. 20 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v.
ANTONÍN DVOŘÁK.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Antonín Dvořák
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
Emil František Burian
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Antonín Dvořák Základní informace. Antonín Dvořák Základní informace.
Téma: KULTURA A VĚDA V PRVNÍ REPUBLICE Předmět: Dějepis
LEOŠ JANÁČEK ( Hukvaldy – Ostrava) Obrázek 1
W. A. MOZART geniální hudební skladatel
MLÁDÍ Narodil se 14. července 1939 v Plzni. V mládí se toužil stát malířem a po ukončení školní docházky se v Praze neúspěšně pokoušel o studium výtvarného.
Wolfgang Amadeus Mozart Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_1154_ANTONÍN DVOŘÁK Téma: ŽIVOT A DÍLO.
ANTONIO VIVALDI.  Název školy: Základní škola Francova Lhota  Autor: Mgr. Lada Martinková  Název: VY_32_INOVACE_08_Antonio Vivaldi  Číslo projektu:
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3426 NázevGiuseppe Verdi Téma hodinyŽivot a dílo G. Verdiho PředmětHudební.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3423 NázevLeoš Janáček Téma hodinyŽivot a dílo Leoše Janáčka PředmětHudební.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_Opera, Bedřich Smetana.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Zora Jandová 8.A,B.
Akademický sochař Jaroslav Jurčák
Česká opera Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_09_ČESKÁ OPERA Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
LEOŠ JANÁČEK ( Hukvaldy – Ostrava) Obrázek 1
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Světoví hudební skladatelé
Název školy: Základní škola Netvořice
Antonín Dvořák dílo.
Název školy:. Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/15
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_19
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/13 
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_16
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy: Základní škola Netvořice
Transkript prezentace:

OPERNÍ PĚVCI Dagmar Pecková, renomovaná operní a koncertní pěvkyně. Je absolventkou pražské konzervatoře. Na počátku své hvězdné kariéry se stala vítězkou Pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech.

EVA URBANOVÁ absolvovala na počátku své umělecké dráhy soukromé hlasové školení u profesorky Ludmily Kotnauerové, pravidelně spolupracuje s legendární pěvkyní Renatou Scotto. Pěveckou kariéru zahájila v roce 1987 jako sólistka Divadla J. K. Tyla v Plzni. Nedlouho poté se představila v Národním divadle v Praze v roli Milady ve Smetanově Daliborovi v inscenaci nastudované dirigentem Zdeňkem Košlerem. Od roku 1990 je sólistkou opery Národního divadla.

ROMAN JANÁL Po absolvování plzeňské konzervatoře v oboru hry na housle byl přijat v roce 1985 do pěveckého oddělení Hudební akademie v Sofii, které ukončil v roce 1990. Již během studií hostoval na scéně Státní opery v Sofii (Don Giovanni, Eugen Oněgin, princ Tarquinius v Brittenově Zneuctění Lukrécie ) a účinkoval na místních komorních festivalech.

HLASIVKY Hlasivkové řasy jsou velice pružné - samotný hlasivkový výběžek je tvořen elastickou chrupavkou, hlasivkový vaz, což je vlastně zesílená fibroelastická membrána hrtanu, je také z elastických vláken. Hlasivkový vaz slouží jako opora měkčím hlasivkovým řasám, které jsou tvořeny záhyby sliznice. Přirozené napětí vazů pak může být ovlivňováno vůlí - ke každému hlasivkovému vazu přiléhá příčně pruhovaný hlasivkový sval. Mezi vazy se nachází hlasivková štěrbina (lat. rima glottidis), která má při dýchání tvar protáhlého, rovnoramenného trojúhelníku - při fonaci však napětí svalů způsobí, že se k sobě hlasivkové řasy po celé délce přiblíží.

Magdalena Kožená Magdalena Kožená se narodila v Brně, kde také studovala na konzervatoři u Něvy Megové. Ve studiu pokračovala u profesorky Evy Blahové na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. Zvítězila v řadě soutěží v České republice i v zahraničí, z nichž nejvýznamnější byla 6. mezinárodní soutěž W. A. Mozarta v Salcburku v roce 1995, na které byla vyhlášena absolutní vítězkou. První sólová deska Magdaleny Kožené u Deutsche Grammophon s českým písňovým repertoárem (Antonín Dvořák, Leoš Janáček a Bohuslav Martinů) získala v roce 2001 prestižní cenu Gramophone Solo Vocal Award. Další nahrávky u Deutsche Grammophon zahrnují Mozartovy, Gluckovy a Myslivečkovy árie s Pražskou komorní filharmonií a dirigentem Michelem Swierczewskim

Luciano Pavarotti Ve známost vešel svými televizními operními přenosy, největší popularitu mu přineslo jeho „členství“ ve hvězdném týmu Tří tenorů. Společně s José Carrerasem a Plácidem Domingem zazpíval na koncertu při fotbalovém mistrovství světa v roce 1990, který se přenášel do celého světa. Pavarotti ale miloval i moderní rockovou a popovou hudbu, což dokládá několik jeho koncertů se Stingem, irskými U2 nebo Bryanem Adamsem, což mělo pozitivní vliv na popularizaci vážné hudby. Luciano Pavarotti se intenzivně věnoval také charitativním projektům, které pomáhaly získat peníze pro uprchlíky a Červený kříž. Na sklonku života se zdarma věnoval i výuce zpěvu ve svém rodném kraji. V červenci 2006 u něj lékaři objevili rakovinový nádor, který vyžadoval okamžitou operaci. Ač lékaři oznámili, že se uzdravuje, jeho stav nebyl uspokojivý. 9. srpna 2007 musel být opět hospitalizován kvůli komplikacím a ráno 6. září umírá.

Plácido Domingo Opera G. C. Menottiho Goya, v jejíž titulní roli vystoupí světoznámý tenor Plácido Domingo, zahájí 19. července vídeňský hudebního festival Klangbogen. V roce 1977 požádal Plácido Domingo Giana Carla Menottiho, amerického operního skladatele narozeného v Itálii, aby pro něj napsal operu. Domingo sám jako syžet navrhl život malíře Franciska de Goyi. Stejně jako v případě většiny svých oper napsal sám Menotti i pro Goyu libreto. Do popředí v něm postavil rozporuplnou osobnost slavného španělského malíře, který celý svůj život prožil v rozpolcenosti mezi závislostí na šlechtických mecenáších a osobním nárokem na uměleckou svobodu.