Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast: Umění a kultura

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast: Umění a kultura"— Transkript prezentace:

1

2 Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Vzdělávací obor: Hudební výchova Téma: Bohuslav Martinů Klíčová slova: Skladatel, život, dílo, Martinů Anotace: Žák je seznámen s životem a dílem hudebního skladatele Bohuslava Martinů, dále zábavnou formou doplňuje chybějící text z probrané látky a na závěr se pokusí vyplnit křížovku s hudební tématikou. Časové využití je 25 minut. Životopis; dílo; doplňovačka; křížovka.

3 Hudební skladatelé Bohuslav Martinů obr.1

4 * 8. prosince 1890 v Poličce Bohuslav Martinů
+ 28. srpna 1959 v Liestaluve Švýcarsku Pocházel z rodiny poličského obuvníka a pověžného, narodil se ve věžní místnosti zdejšího chrámu svatého Jakuba. Na pražské konzervatoři, kterou navštěvoval v letech 1906–1910, studoval hru na housle, klavír a varhany. V letech 1920–23 působil jako houslista v České filharmonii. V letech 1922–23 se stal žákem Josefa Suka. Od roku 1923 žil trvale mimo vlast. Pokračoval ve studiu v Paříži. Zde začal komponovat lidovou hudbou, v důsledku hospodářské krize třicátých let obrátil svou pozornost i ke komorní hudbě.

5 Dílo opery - Tři přání, Hry o Marii, Julietta,
Mirandolina, Řecké pašije, Ariadna, Ženitba balet – Špalíček kantátový cyklus - Otvírání studánek oratorium - Gilgameš

6 * 8. ……….. 1890 v …………….. Doplň text Bohuslav Martinů
+ 28. srpna ……. v Liestalu ve Švýcarsku Pocházel z rodiny poličského …………… a ………….. , narodil se ve věžní místnosti zdejšího chrámu svatého Jakuba. Na pražské konzervatoři, kterou navštěvoval v letech ………. –……….. , studoval hru na ………, klavír a ……. . V letech 1920–23 působil jako houslista v České …………. . V letech 1922–23 se stal žákem ……….. ……….. . Od roku ……….. žil trvale mimo vlast. Pokračoval ve studiu v Paříži. Zde začal komponovat ………. hudbu, počínaje pantomimickým baletem Š……… . V důsledku hospodářské krize …………. let obrátil svou pozornost ke …….. hudbě. Jeho klíčovým dílem se stala „opera snů“ J……….. .

7 Vylušti tajenku A R Ř Y I K Strunný klávesový nástroj
A R Bicí nástroj ve tvaru trojúhelníku Český skladatel Antonín Ř Bicí nástroj (talíře) Y Malá flétna I K _________________________ je smyčcový nástroj.

8 Použitá fotografie: obr autor - unknown, Portrait of Bohuslav Martinů laughing, U.S.A. Darien Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast: Umění a kultura"

Podobné prezentace


Reklamy Google