Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Umění a kultura Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_66 Ročník: 6. Sada: Hudební výchova Druh: Prezentace Autor: Mgr. Sylva Ludvíková Název: Leoš Janáček Anotace: Život a dílo moravského hudebního skladatele Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Leoš Janáček Nejvýznamnější český skladatel 20.století, který dosáhl pro originalitu své hudby světové proslulosti.

3 Narodil se v rodině učitele a varhaníka.
Roku 1865 byl přijat jako zpěvák do sboru kláštera augustiniánů v Brně, kde vychodil reálku a r odmaturoval ve slovanském učitelském ústavu. Vystudoval češtinu, zeměpis a dějepis, bylo mu svěřeno vyučování hudbě. V pouhých 18 letech se stal ředitelem kůru starobrněnského kláštera. Pro spolek Svatopluk napsal první skladby – mužské sbory.

4 R.1874 – 75 – byl zapsán na pražskou varhanickou školu.
R.1879 odešel studovat konzervatoř do Lipska, kde vydržel necelý rok. Neuspokojilo ho ani studium ve Vídni. Po třech měsících se vrátil do Brna. Zde pořádal klavírní koncerty, řídil sbor, dirigoval. Od r.1884 redigoval po čtyři roky Hudební listy, první moravský časopis o hudbě.

5 První dílo – opera Šárka.
Druhé významnější dílo, Lašské tance (1889), již uchvacují nebývalou živostí, s jakou autor zpracoval lidové melodie z rodného kraje. Opera Její pastorkyňa byla provedena poprvé v Brně r Je psaná v próze, nikoli ve verších, což ještě umocňuje její dramatičnost. V Praze se hrála až r.1916 – a propadla. O to větší úspěch měla v zahraničí – dnes patří k nejhranějším světovým operám a uvádí se většinou v češtině.

6 Naopak dokonalou harmonií slova a hudby vynikají skladatelovy poslední čtyři opery, k nimž si libreta upravil sám. Jsou to – Káťa Kabanová, Příhody Lišky Bystroušky a Věc Makropulos. Posmrtně byla provedena opera Z mrtvého domu. Jedinečnou invencí nás dodnes udivuje klavírní cyklus Po zarostlém chodníčku ( ), milostné zpěvy Zápisník zmizelého ( ). Skladatel se uznání dočkal až v posledních letech života.

7 Použité zdroje: HAŠKOVEC,V.-MÜLLER,O.-TATÍČKOVÁ,I.Galerie géniů aneb kdo byl kdo.PRAHA:ALBATROS nakladatelství, a.s.,2000.ISBN

8 Úkoly pro žáky: 1) Které moravské město je spjato s hudebními začátky Janáčka? 2) Uveď názvy prvních tří děl a stručně je charakterizuj. 3) Uveď název klavírního cyklu. 4) Dočkal se Janáček uznání?


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google