Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Umění a kultura Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_65 Ročník: 9. Sada: Hudební výchova Druh: Prezentace Autor: Mgr. Sylva Ludvíková Název: George Gershwin Anotace: Život a dílo amerického skladatele Datum vytvoření: Datum ověření:

2 George Gershwin Americký skladatel, který poprvé vznesl do vážné hudby prvky jazzu.

3 Narodil se jako druhý syn v chudé rodině rusko- židovských přistěhovalců. Matka chtěla, aby se George stal učitelem, ale úspěchy ve škole byly mizivé. Sám se naučil hrát na klavír, na jeden poslech dokázal zopakovat jakoukoli melodii. Nebylo mu ani šestnáct, když získal první angažmá – stal se pianistou v prodejně hudebního nakladatelství. Zároveň se sám usilovně snažil komponovat vlastní skladby.

4 Začátkem roku 1918 přichází od velkého nakladatelství nabídka pracovat na plný úvazek jako skladatel. George přijímá a už koncem roku má na Broadwayi premiéru první z jeho hudebních komedií. Během pěti let jich napsal patnáct. Během jediného měsíce roku 1924 napsal Rapsodii v modrém – vůbec první skladbu v historii vážné hudby, v níž se objevily jazzové motivy. Premiéra skončila bouřlivými ovacemi.

5 Rapsodie v modrém přinesla Gershwinovi celosvětovou slávu a nové zakázky se jen hrnuly.
Vydává se na dlouhé koncertní turné po Evropě, vystupuje v Londýně, Paříži a Vídni. Z cesty si přiváží nápad na symfonickou báseň Američan v Paříži. Pak přichází rok 1929 a krach na newyorské burze. Začala dlouhá hospodářská krize a na komedie nikdo nemá náladu.

6 V r. 1926 ho zaujal román Porgy, příběh o dvojici černošských milenců
V r ho zaujal román Porgy, příběh o dvojici černošských milenců. Práce na opeře trvala 20 měsíců. Výsledkem byla dokonalá syntéza klasické operní a symfonické hudby s jazzem, americkou lidovou písní a černošským spirituálem. Premiéra opery Porgy a Bess se konala v listopadu Publikum ji odměnilo bouřlivým potleskem, ale názory kritiků se rozcházely. Nervové vypětí podlomilo jeho zdraví. 9. července dochází k záchvatu. Lékaři zjišťují mozkový nádor, ale zachránit geniálního skladatele už nemohou.

7 Použité zdroje: HAŠKOVEC,V.-MÜLLER,O.-TATÍČKOVÁ,I.Galerie géniů aneb kdo byl kdo.PRAHA:ALBATROS nakladatelství, a.s.,2000.ISBN

8 Úkoly pro žáky: 1) Kdy a jakým způsobem se projevoval jeho hudební talent? 2) Kolik hudebních komedií napsal? 3) Jak se nazývá skladba s jazzovými motivy z roku 1924? 4) K čemu jej inspiroval román Porgy? 5) Jak slavný skladatel zemřel?


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google