Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast: Umění a kultura

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast: Umění a kultura"— Transkript prezentace:

1

2 Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Vzdělávací obor: Hudební výchova Téma: Antonín Dvořák Klíčová slova: Skladatel, život, dílo, Dvořák Anotace: Žák je seznámen s životem a dílem hudebního skladatele Antonína Dvořáka, dále zábavnou formou doplňuje chybějící text z probrané látky a na závěr se pokusí vyplnit křížovku s hudební tématikou. Časové využití je 25 minut. Životopis; životopis; dílo; doplňovačka; křížovka.

3 Hudební skladatelé Antonín Dvořák

4 Antonín Dvořák *1841 Nelahozeves, +1904 Praha
Český skladatel, který se po otci vyučil řezníkem. Brzy začal ovládat hru na housle. Když roku 1853 ukončil povinnou školní docházku, začal otci pomáhat v živnosti. V letech studoval na varhanické škole v Praze. Zároveň hrál violu v orchestru Cecilské jednoty. Po dokončení varhanické školy zůstal v Praze trvale. Stal se violistou Komzákovi kapely, s níž přešel roku 1862 do orchestru Prozatímního divadla.

5 Antonín Dvořák Od roku 1866 až do 1871 hrál pod Bedřichem Smetanou. Dvořák se úspěšně uplatnil i jako dirigent svých skladeb. A. Dvořák působil také v Americe od roku 1892 do 1895, kde byl ředitelem Národní konzervatoře v New Yorku.

6 Antonín Dvořák Díla: opery Dimitrij, Slovanské rapsódie,
Jakobín, Armida, Čert a Káča, Rusalka, Šelma Sedlák, Vanda, Tvrdé palice, symfonie 9. Symfonie (Novosvětská), Symfonie d moll, G dur, symfonické básně Slovanské Tance, Legendy, Česká suita, Suita A dur, klavírní skladby, písně a sbory, oratorium Svatá Ludmila, Poetické nálady.

7 Doplň text Antonín Dvořák *…. ……… +…. …..
*…. ……… +…. ….. Český …………, který se po otci vyučil ……….. . V letech studoval na ………………….. škole v …….. . Po dokončení ………………. školy se stal …………….. Komzákovi kapely. Od roku 1862 hraje v orchestru P…………… d………….. . Od roku 1866 až do 1871 hraje pod B…………… S………… . V letech působil v A………., kde byl ředitelem …………. …………… v New Yorku.

8 Doplň díla opery - ……………………………………………………………...
symfonie - …………………………………………………………. symfonické básně - ………………………………………. klavírní skladby - ………………………………………...

9 Osmisměrka

10 Licence: obr – Antonín Dvořák, Czech composer, tento snímek je volné dílo


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast: Umění a kultura"

Podobné prezentace


Reklamy Google