Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Téma: Koncert Klíčová slova: Koncert, hudba, skladba, nástroje Anotace: Žák je seznámen.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Téma: Koncert Klíčová slova: Koncert, hudba, skladba, nástroje Anotace: Žák je seznámen."— Transkript prezentace:

1

2 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Téma: Koncert Klíčová slova: Koncert, hudba, skladba, nástroje Anotace: Žák je seznámen s druhy hudebních koncertů, dále zábavnou formou vybírá hudební nástroje pro tyto koncerty a na závěr se pokusí vyplnit osmisměrku s hudební tématikou. Časové využití je 35 minut. Koncert; veřejný zábavný podnik; nástroje rockového koncertu; koncert jednoho hudebníka; hudební skladba; nástroje klasické hudby; osmisměrka.

3

4 Koncert má více významů: 1.koncert (událost) – veřejný zábavní podnik či umělecké představení převážně hudební povahy, z oblasti populární hudby i vážné (artificiální) hudby 2.koncert jednoho hudebního interpreta nebo skladatele se označuje slovem recitál 3.koncert (hudební skladba) – hudební skladba komponovaná pro jeden či více sólových nástrojů hrajících za doprovodu orchestru obr.1

5 Veřejný zábavní podnik obr.2 Je to umělecké představení více hudebních a pěveckých žánrů, skupin a zpěváků. Může být zaměřen i na jeden hudební styl, jako jsou folkové, rockové, jazzové i bluesové koncerty. Tyto koncerty mohou trvat i více dní. Z důvodu velkého počtu diváků se většinou pořádají pod širým nebem.

6 Vyber nástroje, které se hodí na rockový koncert. 1.……………………………………. 2.……………………………………. 3.……………………………………. 4.……………………………………. 5.……………………………………. 6.……………………………………. 7.…………………………………….

7 Je to koncert jednoho známého zpěváka či zpěvačky, doprovázených nějakým hudebním tělesem nebo orchestrem. Na tyto koncerty chodí převážně fanoušci vystupujícího interpreta. Koncerty jsou většinou pořádány v halách či kulturních zařízeních. Koncert jednoho hudebního interpreta obr.3

8 Hudební skladba Je to převážně dílo skladatele klasické hudby. Obvykle se odkazuje na třídílné hudební dílo ve kterém jeden sólový nástroj je doprovázen orchestrem. Patří sem jak klasické orchestry tak houslové koncerty, klavírní koncerty atd. Své kořeny má již v období baroka. obr.4

9 Vyber nástroje na koncert klasické hudby. 1.……………………………………. 2.……………………………………. 3.……………………………………. 4.……………………………………. 5.……………………………………. 6.……………………………………. 7.……………………………………. 8.……………………………………. 9.……………………………………. 10.…………………………………….

10 V osmisměrce je ukryto sedmnáct slov. Písmena, která zůstanou po vyhledání všech slov neoznačena, tvoří tajenku. FANFÁRAMENUETPIKOLATUBACEMBALO SYMFONIE VIOLAVALČÍKSOPRÁNMOZART METRONOMVLTAVATRIOTENORLIBUŠE XYLOFONNÁTRUBEK KAVATLVOOM SYMFONIEEO NOTERRONŠN OLEÍTOLVUÁ FANFÁRAMBR OBORALOKIP LMRCHČZENLO YESÍABUTOS XCKRTEUNEM NÁTRUBEKTR

11 obr. 1 http://commons.wikimedia.org/wiki/Andreas Praefcke - Praha, Statní opera - Svobodné licence GNU obr. 2 http://medialib.kam.cz/multivitamin/media/exit_tour/kapela/koncert.jpg - Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License obr. 3 http://radio-ok.podcast.abradio.cz/fotogalerie/kolar/img00001.jpg - Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License obr. 4 http://www.i-region.eu/media/clanky/CZ/2010/9/janackovu-filharmonii-ostrava-bude-dirigovat-i-maestro- nigel-kennedy/ostravajanackovafilharmonie.jpg - Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License Pou ž ité fotografie:


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Téma: Koncert Klíčová slova: Koncert, hudba, skladba, nástroje Anotace: Žák je seznámen."

Podobné prezentace


Reklamy Google