Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"— Transkript prezentace:

1 Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner Název VY_32_INOVACE_36_Představitelé klasicismu II. Téma Život a dílo – Wolfgang Amadeus Mozart Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/

2 Představitelé klasicismu II.
Život a dílo Wolfganga Amadea Mozarta

3 Anotace Prezentace je určena žákům 8. ročníku.
Žáci se seznamují s hudebním skladatelem klasicistního období Wolfgangem Amadeem Mozartem. Prezentace je rozdělena na jeho život,hudební dílo a pobyt v Čechách.

4 Životní etapa W. A. Mozarta
* 1756 – Salzburk – Vídeň Narozen do hudebnické rodiny, otec - Leopold Mozart byl dvorním skladatelem a kapelníkem na arcibiskupském dvoře v Salzburku. W. A. Mozart již od 4. let hrál brilantně na klavír a od 6. let komponuje svá díla. Byl považován za zázračné dítě, spolu se sestrou Marií Annou podnikl koncertní cestu po Evropě.

5 Koncertní život pokračuje
Otec Leopold, sestra Marie Anna a Wolfgang koncertovali po celé Evropě, zastavili se též v Čechách. Mozart dále uskutečnil 3. studijní cesty do Itálie. Po návratu byl jmenován v Salzburku arcibiskupským skladatelem, ale po roztržce s arcibiskupem Salzburk opouští a odchází do Vídně. Živý se vyučováním klavírní hry a veřejným koncertováním (způsob svobodného umělce). Vídeň ale jeho hudbě nerozuměla, setkával se s intrikami (zvláště ze strany skladatele Salieriho). Neposlechl otce a tajně se oženil s Konstancií Webrovou (sestřenice C. M. von Webra). Zemřel v chudobě, pochován do společného hrobu.

6 Mozart a Čechy Po pobytech v Čechách (3. pobyty), Mozart pochopil, že Čechy jeho skladatelskému umění rozumí, proto jim svěřil několik premiér svých oper. K největším Mozartovým přátelům patřili manželé Duškovi (Josefína a František Xaver – oba muzikanti – Josefína zpěvačka, František klavírista), bydleli ve vile Bertramka (dnes dům patřící Karlu Gottovi) na Malé Straně.

7 Jednotlivé Mozartovi pobyty v Praze
1) rok leden – premiéra opery Figarova svatba, několik představení sám dirigoval, s sebou přivezl symfonii D dur – zvaná Pražská. 2) rok 1787 – podzim – premiéra opery Don Giovanni ve Stavovském divadle – tato opera byla napsána pro Prahu, předehru prý dopisoval v noci před premiérou. 3) rok 1791 – září – premiéra opery Titus – tato opera byla přijata velmi chladně. Mozartův výrok: „Moji Pražané mi rozumí.“

8 Dílo W. A. Mozarta Mozartovo dílo je velice rozsáhle, obsahuje např.: symfonie, opery, koncerty pro různé nástroje, vokální tvorbu a komorní hudbu. Všechna jeho díla mají označení „KV“ – Köchelverzeichnis – podle rakouského botanika, muzikologa, spisovatele a hudebníka, který miloval hudbu W. A. Mozarta, Ludwiga Aloise Ferdinanda rytíř von Köchel (1800 – 1877).

9 Seznam díla W. A. Mozarta (výběr)
1. Církevní skladby, mše a moteta: Mše „Missa Brevis C dur“, Mše c-moll, Zádušní mše – Requiem, Chrámová sonáta pro varhany a smyčce D dur. 2. Koncerty: Koncerty pro klavír, housle, flétnu, fagot. 3. Vokální tvorba (sborová tvorba): Ave Verum Corpus, Mše c moll, Requiem, Árie pro jednotlivé hlasy. 4. Opery: samostatná prezentace.

10 Vila Bertramka

11 Seznam použité literatury a internetové odkazy
Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, :27 - [cit ]. Dostupné z: CMÍRAL, Adolf. Heslo Wolfgang Amadeus Mozart. In: Základní pojmy hudební. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění str. 220 – 221 Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, :54 - [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"

Podobné prezentace


Reklamy Google