Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"— Transkript prezentace:

1 Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner Název VY_32_INOVACE_34_Čeští představitelé romantismu Téma Čeští představitelé romantismu B. Smetana, A. Dvořák Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/

2 Český romantismus Největší představitelé českého romantismu – Bedřich Smetana, Antonín Dvořák

3 Anotace Prezentace je určena žákům 8. a 9. tříd.
Seznamují se s českým romantismem jako uměleckým směrem, který vznikl po romantismu světovém. Prezentace je zaměřena na dva největší české romantické skladatele Bedřicha Smetanu a Antonína Dvořáka.

4 Český romantismus Mění se kultura – přechází se od feudalismu ke kapitalismu. Je snaha napodobovat šlechtu a snaha o hudební vzdělávání. Muzicírování nabývá rozmachu. Koncerty pro veřejnost se konaly v Žofínské akademii. Je založena Varhanická škola – rok 1830. Vzniká nová profese – kapelník a dirigent. Opera je největším uměleckým žánrem (Škroup, Smetana, Dvořák).

5 Bedřich Smetana * 1824 Litomyšl + 1884 Praha
Český romantický skladatel, který začal používat symfonickou báseň jako velkou hudební formu. Snaží se o „češství“ – které se mu v jeho dílech – převážně v operách, ale i v drobných skladbách dokonale povedlo, poté zkomponoval symfonickou báseň „Má vlast“.

6 Dílo Bedřicha Smetany Dílo Bedřicha Smetany je velice rozsáhlé.
Největší rozmach nalezneme v tvorbě operní a vokální. 1. Opery: Braniboři v Čechách, Prodaná nevěsta, Dalibor, Libuše, Dvě vdovy, Hubička, Tajemství, Čertova stěna, Viola (jen ve skriptu). Bra pro da li dvě hu ta če. 2. Orchestrální skladby – Richard III. 3. Komorní hudba – Smyčcový kvartet č. 1 „Z mého života“. 4. Skladby pro klavír – Louisina polka, Ze studentského života. 5. Sborové skladby – Píseň Česká, Píseň svobody, Tři ženské sbory (Má hvězda, Přiletěly vlaštovičky, Za hory slunce zapadá).

7 Antonín Dvořák * 1841 Nelahozeves + 1904 Praha
Otec Antonína Dvořáka byl řezníkem a hráčem na citeru. Po svém synovi chtěl, aby se stal také řezníkem. Mladý Dvořák se dostává do Zlonic, kde se ho ujímá učitel hudby a varhaník Antonín Liehmann.

8 Hudební dráha Antonína Dvořáka
Od učitele Liehmanna odchází do Prahy, kde studoval Varhanickou školu. Zároveň hrál na violu v Prozatímním divadle pod vedením taktovky B. Smetany. Vyučoval hru na klavír (seznámil se se svou budoucí ženou Annou Čermákovou, se kterou měl 9. dětí – z toho tři zemřeli ještě v dětství). Poté začíná jeho dráha skladatele, jeho žena poslala skladby Johannesu Brahmsovi.

9 Výlet za velkou louži R. 1892 byl poslán Dvořákovi dopis z USA.
Přijal nabídku ředitele New Yorské konzervatoře (nejprve však váhal). V letech 1892 – 1895 mu pobyt v Americe přinesl řadu poct a světovou proslulost. Zde složil svou poslední a nejznámější symfonii č. 9 e moll (Novosvětská, Z Nového světa).

10 Dílo Antonína Dvořáka Dílo je velice rozsáhlé.
Vrchol představují opery a symfonie. 1. Symfonie: č.1 – Zlonické zvony, č. 9 – Z Nového světa. 2. Oratoria a kantáty: Stabat Mater, Svatá Ludmila, Rekvie, Svatební košile. 3. Opery: Tvrdé palice, Šelma sedlák, Jakobín, Čert a Káča, Rusalka. 4. Symfonická báseň: Vodník, Zlatý kolovrat, Holoubek. 5. Orchestrální skladby: Slovanské tance I., II. řada. 6. Klavírní skladby: Dumka, Furiant, Humoresky. 7. Písně a sbory: Biblické písně, Moravské dvojzpěvy.

11 Seznam použité literatury a internetové odkazy
Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, :26 - [cit ]. Dostupné z: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, :36 [cit ]. Dostupné z: CMÍRAL, Antonín. Heslo: Založení konservatoře a varhanické školy. In: Základní pojmy hudební. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění str. 265 – 270. CMÍRAL, Antonín. Heslo: Bedřich Smetana. In: Základní pojmy hudební. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění str CMÍRAL, Antonín. Heslo: Antonín Dvořák. In: Základní pojmy hudební. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění str ČERNUŠÁK, Gracián. Heslo: Bedřich Smetana. In: Československý hudební slovník osob a institucí M – Ž. Praha: Státní hudební vydavatelství str. 540 – 553. ŠTĚDROŇ, Bohumír. Heslo: Antonín Dvořák. In: Československý hudební slovník osob a institucí A – L. Praha: Státní hudební vydavatelství str. 276 – 285.


Stáhnout ppt "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"

Podobné prezentace


Reklamy Google