Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_Opera, Bedřich Smetana.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_Opera, Bedřich Smetana."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_Opera, Bedřich Smetana TÉMATICKÝ CELEK:Vokální činnosti ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/21.0882

2 ANOTACE Tento výukový materiál slouží k procvičování vokálních schopností, nácviku písní a získávání znalostí z hudební teorie žáků 3. ročníku.

3 Hudební výchova 3. ročník Vokální činnosti Opera, Bedřich Smetana

4 OPERA Opera je divadlo, ve kterém místo herců vystupují zpěváci. Děj se vyjadřuje hudbou, tancem a kostýmy. V opeře zpívají ženy, muži a někdy i děti. Jejich zpěv je sólový – zpívají jednotlivci, skupinky zpěváků nebo celý pěvecký sbor. Zpěv je doprovázen instrumentální hrou symfonického orchestru.

5 Poslech: B. Smetana - Prodaná nevěsta Poslechni si ukázku z opery Prodaná nevěsta B. Smetany

6 ZPĚV Zpěv je specifický hlasový umělecký projev, který se cíleným střídáním tónů odlišuje od běžné řeči nebo recitace. Zpívající člověk se nazývá zpěvák nebo pěvec. Hudba, kterou zpěváci produkují, se nazývá píseň. Druhy hlasů SopránSoprán je nejvyšší ženský a dětský hlas.ženský AltAlt je buď hluboký hlas ženský nebo chlapecký. TenorTenor je vysoký mužský hlas.mužský BasBas je hluboký mužský hlas.

7 Bedřich Smetana 1824 Litomyšl – 1884 Praha

8 Hudební nadání se projevovalo od dětství – v pěti letech hrál dobře na housle, v šesti veřejně koncertoval na klavír, v osmi složil první skladbu. Skladatel, učitel hudby, dirigent, působil i ve Švédsku. Měl rád tanec, s oblibou skládal polky (Luisina polka, Jiřinková polka). Ve svých 50 letech ohluchl, skládat však nepřestal. Ke konci života byl velmi nemocný, zemřel v ústavu pro choromyslné.

9 V den výročí jeho smrti (12. května) každoročně začíná hudební festival Pražské jaro, úvodní skladbou je vždy Smetanova Má vlast. Začátek předehry k opeře Libuše se využívá jako prezidentské fanfáry (před oficiálním projevem prezidenta, při jeho příchodu). Jeho opera Libuše zazněla při otevření Národního divadla. Poslechni si fanfáry z opery Libuše

10 V Litomyšli se každý rok koná Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl

11 DÍLO:  cyklus symfonických básní Má vlast (Vltava, Šárka, Z českých luhů a hájů, Tábor, Blaník)  9 oper (Prodaná nevěsta, Dalibor, Libuše,aj.)  klavírní skladby  skladby pro pěvecké sbory  skladby pro orchestr Poslechni si symfonickou báseň Vltava

12 Vylušti Známá opera B. Smetany je Miluše Hudební festival je Pražské jaro Symfonická báseň B. Smetany je Můj domov Nejvyšší ženský hlas je alt B. Smetana měl rád tanec Tajenka: ________________ ANO NE KO PA DE PR AO

13 Použité zdroje: JAGLOVÁ, J. Hudební výchova pro 3. ročník základní školy. Brno: Nová škola, 2003. ISBN: 80-85607-82-4. LIŠKOVÁ, M., HURNÍK, L. Hudební výchova pro 3. ročník základní školy. Praha: SPN, 2001. ISBN: 80-7235-027-7. VOZAR, M. Hudební nauka pro ZUŠ. Praha: Talacko editions, 2005. www.hudebnivychova.cz/NabidkaZUS2.htm www.youtube.com http://www.opernisbornd.cz/upload/obrazky-clanky/libuse- sarka/IMG_7880.jpeg PC DVD – ROM 320 000x Obrázky, Terasoft a. s.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_Opera, Bedřich Smetana."

Podobné prezentace


Reklamy Google