Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"— Transkript prezentace:

1 ZŠ Masarykova, Masarykova 291, 75701 Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Jaromír Kužela Číslo VY_32_INOVACE_15_10 Název Klasicismus v Čechách Téma hodiny Jména a díla významných českých klasiků Předmět Hudební výchova Stupeň/Ročník II. st., 8. ročník Anotace Materiál obsahuje text s obrázky a internetové odkazy Očekávaný výstup Znalost jmen a vybraných děl českých klasiků Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Nejsou potřebné Klíčová slova Stamic, Benda, Mysliveček, Dusík, Rejcha, Ryba Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje: Viz. Poslední strana

2 KLASICISMUS V ČECHÁCH Hudební skladatelé a umělci vůbec to neměli na Českém území jednoduché. Česká kultura nebyla žádoucí a německé či italské místní obyvatelstvo nerozumělo. Proto se mnozí umělci rozhodli působit v zahraničí.

3 Jan Václav Stamic (1717 – 1757) český skladatel a houslista světového významu. Ten tkví v objevu klasické cyklické sonátové hudební formy, podílu na výstavbě čtyřvěté symfonie a rozšíření nástrojového obsazení orchestru. Díky svému novátorskému přístupu předešel dobu a stal se spolutvůrcem nově vznikajícího klasicistního hudebního slohu. Barvitost jeho hudby, svěží a odvážné nápady obdivoval i Wolfgang Amadeus Mozart. Byl považován též za nejlepšího dirigenta své doby. Zpočátku se proslavil převážně jako houslový virtuóz.

4 Jiří Antonín Benda (1722 – 1795) významný český skladatel období klasicismu. Význam Jiřího Antonína Bendy spočívá především v oboru melodramu, kterého byl zakladatelem.

5 Josef Mysliveček (1737 – 1781) Když přijel Wolfgang Amadeus Mozart do Prahy, Myslivečkovo dílo ho absolutně uchvátilo. Tehdy přišel Myslivečkovi po skončení jeho koncertu upřímně pogratulovat a stali se velkými přáteli. I díky němu se Mozart rád a často vracel do Prahy.

6 Jan Ladislav Dusík (1760 – 1812) český hudební skladatel a klavírista, který patří k nejvýznamnějším českým skladatelům a klavíristům působícím na přelomu 18. a 19. století v zahraničí. Jako skladatel je důležitým předchůdcem romantického hudebního stylu a jako interpret byl jednou z klíčových osobností vývoje moderní klavírní hry.

7 Antonín Rejcha (1770 – 1836) Stal se významným hudebním teoretikem a jeho spisy ovlivnily několik generací hudebních skladatelů a hudebních vědců v celé Evropě. Za své dílo byl v roce 1835 odměněn Řádem čestné legie a stal se členem francouzské akademie věd a umění.

8 Jakub Jan Ryba (1765 – 1815) byl český pedagog, spisovatel, básník a hudební skladatel přelomu klasicismu a romantismu. Sbíral lidové písně a sepsal je do sborníků českých písní. Jeho nejslavnější, dodnes nejhranější a nejpopulárnější skladbou pro vánoční období je Česká mše Vánoční

9 Tito a mnozí další však, i přes své skladatelské kvality, žili ve stínu svých vídeňských kolegů, hlavně ve stínu W. A. Mozarta. Jejich díla se nyní ve světě těší veliké vážnosti a obliby. Stamic Benda Mysliveček Rejcha Ryba Dusík

10 Klasicismus v Čechách. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]
Klasicismus v Čechách. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2012 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"

Podobné prezentace


Reklamy Google