Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Hv.1.11 Klasicismus v hudbě Vytvořeno:19.10.2013 Ověřeno: 23.10.2013 Třída:SČ1

2 Klasicismus v hudbě Vzdělávací oblast:Všeobecně vzdělávací předměty Předmět:Hudební výchova Ročník:1. Autor:Yvona Baboráková Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:klasicismus, hudební formy, instrumentální skladby, Anotace: Materiál je určen k seznámení s klasicistní hudbou a jejími představiteli.

3 Klasicismus v hudbě Klasicismus je umělecký směr, který se inspiruje hlavně starověkými vzory a zdůrazňuje střízlivý rozum a jasný, pravidelný řád. Vznikl ve Francii 17. století jako reakce na citové až vášnivé baroko s velkými tématy lidské naděje a touhy, ale také utrpení a smrti, a odtud se rozšířil do celé Evropy.

4 Klasicismus v hudbě Období hudebního klasicismu - 1750 až 1820. Melodicky a harmonicky se snaží o ucelené a přehledné dílo. Proti baroku a romantismu je klasicismus klidnější směr. Vznikají složité hudební formy: sonáta, sonatina, symfonie, smyčcový kvartet, dokonalé formy instrumentální skladby.

5 Klasicismus v hudbě Do církevní hudby a oratorií pronikly operní prvky. V italské a francouzské opeře se objevují prvky dramatičnosti a pravdivosti. V Čechách s prvky dramatu vznikají lidové hry se zpěvy.

6 Klasicismus v hudbě Vzniká nová forma - balet s tragickými náměty a melodramaty (k baletům psal hudbu W.A. Mozart – Pygmalion). Rozvíjí se veřejné koncerty, opery, oratoria. Orchestry byly obohaceny o lesní rohy, trubky, tympány a klarinety.

7 Představitelé hudebního klasicismu Ludwig van Beethoven – německý k. Francesco Conti – italský k. Georg Matthias Monn – vídeňský k. Wolfgang Amadeus Mozart – německý k. Jiří A. Benda a F. Benda – český k.

8 Kontrolní otázky 1.Které nástroje obohatily orchestry? 2.Jaké hudební formy v tomto období vznikají? 3.Jmenujte alespoň 3 představitele klasicistní hudby.

9 Správné odpovědi 1.Lesní rohy, trubky, tympány a klarinety. 2.Sonáta, sonatina, symfonie, smyčcový kvartet, instrumentální skladby. 3.Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Jiří A. Benda a F. Benda – český k.

10 Použité zdroje cs.wikipedia.org/wiki/Klasicismus_(hudba) http://www.youtube.com/watch?v=sepQq732uhM Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google