Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Umění a kultura Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_49 Ročník: 8. Sada: Hudební výchova Druh: Prezentace Autor: Mgr.Sylva Ludvíková Název: Tři tenoři – Carreras, Domingo, Pavarotti Anotace: Seznámení s mužským hlasem – tenorem, významní představitelé Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Pěvečtí virtuosové Carreras, Domingo, Pavarotti.
Tři tenoři Pěvečtí virtuosové Carreras, Domingo, Pavarotti.

3 Otcem myšlenky společných koncertů je nejmladší z nich, José Maria Carreras (1946). Narodil se ve Španělské Barceloně; v osmnácti letech zpíval Flavia v opeře Norma a jeho kariéra úspěšně pokračovala až do roku Tehdy u něj lékaři zjistili akutní leukémii. Carerras se však vyléčil. Před 150 tisíc posluchačů znovu předstoupil 21. července 1988 pod Vítězným obloukem v rodné Barceloně. Od té doby se věnuje koncertům a recitálům víc než operním vystoupením a výtěžek mnoha z nich věnuje Mezinárodní nadaci pro leukémii.

4 S tímto charitativním záměrem zorganizoval i první koncert Tří tenorů v roce 1990 v Římě. Živě pořízené nahrávky koncertu se prodalo přes 12 milionů. Další koncert se konal v červenci 1994 v Los Angeles. Přímo na stadion přišlo 56 tisíc diváků, televizní přenos sledovalo 1,2 miliardy lidí. V r se konají vystoupení v Tokiu, ve Vídni, v Londýně, Mnichově a řadě dalších měst. Koncerty pokračují i v Asii a Austrálii.

5 Rodiče Plácida Dominga byli hvězdami španělské opery
Rodiče Plácida Dominga byli hvězdami španělské opery. První divadelní angažmá získal Domingo jako osmnáctiletý v roce 1959 v Mexické národní opeře. Následovala angažmá v Hebrejské národní opeře, Vídeňské státní opeře i newyorské Metropolitní opeře. Na konci 20. století má v repertoáru operních rolí, což mu vyneslo zápis do Guinessovy knihy rekordů. Vydal přes sto nahrávek, řada z nich se dočkala Zlaté desky. Devětkrát obdržel cenu Grammy.

6 Nejstarší z trojice, Ital Luciano Pavarotti, vystoupil na operní scéně poprvé v r jako Rudolf v Pucciniho Bohémě. Roku 1963 s Bohémou dobyl londýnskou Covent Garden. Roku 1975 opustil divadelní scénu a vydal se na koncertní podia (San Francisco, Cleveland). O pět let později jeho Rigoletta v newyorském Central Parku vyslechlo 200 tisíc lidí. V roce 1991 mu v londýnském Hyde Parku naslouchá 250 tisíc návštěvníků, koncert je přenášen satelitními televizními stanicemi.

7 Pavarotti jako první pěvec klasické hudby na deset týdnů obsadil nejvyšší příčku v hitparádě populární hudby s nahrávkou Essential Pavarotti. Zásluhy o popularizaci opery a operního zpěvu přičítá Pavarotti hlavně televizním stanicím, ale ani sobě a svým dvěma kolegům je neupírá: „Miluji ty velké akce, protože přitahují tisíce lidí, kteří nikdy nebyli na koncertě vážné hudby. Hudba v takovém prostředí má ohlas – zpíváte frázi a pak je tu krátká pauza a slyšíte úplné ticho…stovky tisíc lidí v úplném tichu…Je to úžasné.“

8 Úkoly pro žáky: 1) Kdo inicioval koncerty tří tenoristů? 2) Jaká poslání mají tyto společné koncerty? 3) Jaké národnosti je P. Domingo? 4) Do které oblasti hudby se podařilo Pavarottimu vstoupit?

9 Použité zdroje: HAŠKOVEC,V.-MÜLLER,O.-TATÍČKOVÁ,I.Galerie géniů aneb kdo byl kdo.PRAHA:ALBATROS nakladatelství, a.s.,2000.ISBN


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google