Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Umění a kultura Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_70 Ročník: 9. Sada: Hudební výchova Druh: Prezentace Autor: Mgr. Sylva Ludvíková Název: Adam Michna z Otradovic Anotace: Život a dílo barokního skladatele, vánoční ukolébavka Chtíc aby spal Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Adam Michna z Otradovic
? 1600 – 1676 Významný barokní hudební skladatel a básník.

3 Narodil se v zemanské rodině v Jindřichově Hradci
Narodil se v zemanské rodině v Jindřichově Hradci. Jeho otec byl správcem hradu a stál v čele hradních trubačů. Adam studoval nejprve na tamní jezuitské koleji a pak snad v Praze. Po návratu domů se r stal v Jindřichově Hradci varhaníkem a učitelem hudby a zpěvu. Celé jeho mládí a dospívání je provázeno řinkotem zbraní třicetileté války, a tak není divu, že Michna svou tvorbou usiluje o klid, mír a vyrovnanou moudrost, touží souznít s přírodou a komponuje „k povzbuzení českého národa“.

4 Byl nadaným skladatelem a svým rozsahem nevelkým dílem zaujal jedinečné místo v tehdejší hudební produkci. Jeho přínos spočívá především v písňové tvorbě. Michna dokázal citlivě pracovat se zvukovou stránkou jazyka a melodiemi, které přejímal z lidových písní a upravoval je ve čtyřhlasé a pětihlasé duchovní zpěvy, jak dokazují dvě sbírky Česká mariánská muzika, radostná i žalostná (1647) a Svatoroční muzika aneb Sváteční kancionál ke cti a chvále svatých milých božích (1661).

5 Michnovy písně byly později přebírány do českých kancionálů, některé zlidověly – nejslavnější se stala vánoční ukolébavka Chtíc, aby spal. Dodnes se hrají písně Vánoční magnet a střelec, Vánoční hospoda či Vánoční vinšovaná pošta. Loutna česká (1653) je sborníkem milostných písní, z nichž se proslavila skladba Nebeští kavalérové či píseň Svaté lásky labyrint.

6 Michna se pak pustil do složitějších skladeb, které později shrnul do sborníku Sacra et litaniae. Ten obsahuje 5 mší, 2 litanie a velmi působivé rekviem. K stáru zakoupil v Jindřichově Hradci šenk, který provozoval až do smrti. Vydělával mu slušné živobytí, takže se mohl věnovat jen svým zálibám. Až po jeho smrti byla provedena jeho Svatováclavská mše, jedna z nejnádhernějších duchovních skladeb českého baroka.

7 Použité zdroje: HAŠKOVEC,V.-MÜLLER,O.-TATÍČKOVÁ,I.Galerie géniů aneb kdo byl kdo.PRAHA:ALBATROS nakladatelství, a.s.,2000.ISBN

8 Úkoly pro žáky: 1) O co v průběhu celé své tvorby usiluje? 2) Jak upravoval a odkud čerpal při komponování duchovních zpěvů? 3) Uveď název nejslavnější vánoční ukolébavky. 4) Jak se nazývá sborník milostných písní? 5) Které dílo bylo provedeno až posmrtně?

9

10

11

12


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google