SVÁTOST MANŽELSTVÍ Proto opustí muž svého otce i matku a přilne ke své ženě a stanou se jedním tělem. (1 Moj 2,24)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Advertisements

Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Co může být tohle? Dá se to nějak popsat? Co k tomu říct?
Co pro mě znamená RODINA?
Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
VÍTAJÍ VÁS VESMÍRNÍ LIDÉ
O lásce a milování Až se mě jednou zeptáš, jestli mám raději Tebe nebo svůj život, já Ti odpovím, že svůj život. A Ty odejdeš …. aniž bys věděla, že můj.
Integrita bezúhonnost
Únor 2009 „Když někdo přichází ke mně a neklade svého otce, svou matku, ženu, děti, bratry a sestry – ano i sám sebe – až na druhé místo, nemůže být.
Poslání, principy a metoda skautingu
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
Proč je důležité studovat Principy
Přijď Duchu svatý.
Charakter, sexualita a zodpovědnost MUDr. Marcela Rozehnalová, CEVAP
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
z pohledu pedagogiky a katechetiky
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu.
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
. I Moudra v zapadu slunce.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Slovo života životaSlovo Listopad 2009 „Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království.“ (Mt 19,24)
Katechetické centrum Olomouc, 2014
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
Rozvod Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál.
Ježíšova velekněžská modlitba I
Soutěž Recept na šťastné manželství. Manželé Mendrokovi 6. února 2015 oslavili 50. výročí svatby.
Události narození Ježíše Krista Více očima Vyškov
Peníze jsou jazykem světa. Boží Slovo je překlad, který vede k Finanční svobodě.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu Božího, všechno ostatní bude pokroucené.
Boží jméno ve starověké hebrejštině. zájem  -studují Bibli  -poučují druhé o Bibli  -chodí na biblické přednášky  (viz dále)  -nekradou  -nekouří.
Manželství Občanský a společenskovědní základ
Manželství Petr Machala. rodinné právo upravuje vztahy mezi: a) manžely b) rodiči a dětmi c) vztahy náhradní rodinné výchovy Víte, jak se nazývá právo,
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Vypráví se vtip: Katecheta se zeptá dětí v náboženství: „Děti je to chlupaté, má to dlouhý ocas a skáče to po stromě, co je to?“ Malý Jenda se ujme.
Desatero 3/3 – přirozený mravní zákon
 Poslední přikázání z první desky desatera – příkazy vztahující se k Bohu.  Již ve SZ patřilo toto přikázání k identitě vyvoleného národa.  Židé světili.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“.
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Pár vtípků.
CHVÁLÍM DEN, KDY JSI PŘIŠEL K NÁM, PORAZIL SMRT, ZACHRÁNIL JSI NÁS, V RADOSTI TEĎ ŽIJEM V TOBĚ DÁL. PRÁZDNÝ KŘÍŽ A PRÁZDNÝ HROB, ŽIVOT VĚČNÝ PRO NÁS BYL.
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Rodina Petr Machala. Co se vám vybaví při vyslovení slova – rodina?
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
Příprava k přijetí svátosti biřmování
DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, SPASENÍ SKRZE SKUTKY??? DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, NEJEN VÍRA, ALE I SKUTEK…
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
JIRKA POSPÍŠIL, AC BUČOVICE. CÍRKEV TU JE PRO DRUHÉ A NE PRO SEBE !!! TŘÍSKA V OKU – ZRCADLO DUŠE JIRKA POSPÍŠIL, AC BUČOVICE.
Práva a povinnosti mezi manželi
Problematika doprovázení manželů
Rodina, příbuzenství.
Máš dost síly plavat proti proudu?
Ježíš.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
VÍTAJÍ VÁS VESMÍRNÍ LIDÉ
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Zdálo se mi, že jsem měl rozhovor s Bohem ...
Zánik manželství Občanská nauka 1. M.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Transkript prezentace:

SVÁTOST MANŽELSTVÍ Proto opustí muž svého otce i matku a přilne ke své ženě a stanou se jedním tělem. (1 Moj 2,24)

Svátost manželství Jednou ze 7 svátostí církve. Každá svátost je dotek Ježíše Krista přinášející spasitelnou milost. Kněz je (má být) osobním nositelem Ježíšovy přítomnosti. Touto svátostí nechávají manželé vstupovat samotného Boha (Ježíše Krista) do svého vztahu. Ten druhý se pro ně stává (má být) Boží přítomností.

Svátost manželství Přirozené společenství (ustanovené Bohem!!!) je povýšeno na svátost. Patří spolu s kněžství do skupiny svátosti pro službu ve společenství. Existuje pohled, že manželství je spojením dvou poloviny, které k sobě patří. Potom by lidé nežijící v manželství byli pouze neúplnými.

Svátost manželství Manželství je spíše možnost a přirozená schopnost se darovat druhému. A v tomto darování najít sám sebe a své štěstí. Jako každý vysoký cíl je náročný, tak je tomu i u manželů a mnoho manželů v této náročnosti neobstojí. Bůh nebere své povolání nikdy zpět a neustále dává člověku možnost, aby k němu dorůstal.

Období známosti Manželství nezačíná dnem svatby, ale celkovou výchovou ke skutečným hodnotám života. Bezprostřední přípravou je známost, ke které je třeba přistupovat odpovědným způsobem. Známost je mravně dovolená pokud je čistá a směřuje k manželství.

Období známosti Čistá Je třeba, aby známost byla prostá vlastních úkonů sexuality, které jsou vyhrazeny manželům. Sexualita je spojena s niterností člověka a působí mezi mužem a ženou pouto, jenž zatím nemůže být prakticky uskutečněno. Sexuální spojení mezi svobodnými potom vytváří tělesné pouto na úkor duchovního souznění, které jsou pro trvanlivost manželství rozhodující. Láska neznamená dívat se na sebe, ale stejným směrem. (Výrok klasika)

Období známosti Směřující k manželství Známost je jako vlak, do kterého když nastoupíte, tak jede, i když vy sami stojíte. Psychologicky může známost trvat 1 – 3 roky. Záleží na lidech a intenzitě vzájemného prožívání. Čím častěji a více, tím rychleji a dříve. Známost přirozeně (pokud se nerozpadne) směřuje k manželství. Nedá se prodlužovat do „nekonečna“.

Období známosti Směřující k manželství Po dané době buď začnete žít jako manželé (potom máte problém se 6. přikázáním) nebo se budete trápit. Existuje také přechozená známost. Kdy už jsou „ti dva“ spíše jako „dobří kamarádi“. Problém profesní náročnosti oddalující sňatky do pozdějšího věku s prodlužující se známostí. Pokud nemám reálnou vidinu na manželství, tak být spíše lidmi vzájemně blízkými.

Svatba Svatba by měla být přirozeným vývojem, kdy vzájemné poznávání (s neustálou možností se rozejít) doroste k úplnému odevzdání a poutu na celý život. Odpovídá lidské psychice a sociálnímu cítění, aby se uskutečnila veřejným obřadem. Pokud toho někdo zatím není schopen, tak není ani schopen k úplnému tělesnému odevzdání a přijetí toho druhého.

Cíle manželství Jsou dva: 1. Vzájemné společenství života, tělesné společenství a vzájemná pomoc v životě. 2. Předávání života, být otcem, matkou. Mít děti, potomstvo.

Cíle manželství 1. Vzájemné společenství života. Nebýt sám, možnost žít pro druhé. Učit se opravdové lásce, která učiní člověka šťastného. 2. Předávání života. Přirozená touha vložená do každého člověka. A Bůh jim požehnal a řekl jim: „Ploďte a množte se a naplňte zemi. (1 Moj 1,28)

Cíle manželství Oba cíle mohou být uskutečněny pomocí NEROZLUČITELNOSTI – VĚRNOSTI DO SMRTI Manželství je VÝLUČNÉ a NEROZLUČITELNÉ. Církevně lze pouze prohlásit, že manželství bylo neplatně uzavřeno. Od začátku v něm byla nějaká překážka způsobující neplatnost manželství. Při nesnesitelném soužití existuje rozluka od stolu a lože.

Sexualita v manželství Aby byla mravná, tak musí být podřízena cílům manželství – společenství lásky a předávání života.

Sexualita v manželství Aby byla mravná, tak musí být podřízena cílům manželství – společenství lásky a předávání života. 1. Společenství lásky. Jakékoliv jednání v pohlavní intimitě urážející nebo ponižující jednoho z partnerů je špatné.

Sexualita v manželství Aby byla mravná, tak musí být podřízena cílům manželství – společenství lásky a předávání života. 2. Předávání života. Jakékoliv jednání zabraňující početí života, kromě využívání přirozené dispozice plodných a neplodných dní v měsíčním cyklu ženy daným od Stvořitele, je nemravné.

Sexualita v manželství V čem spočívá tato závažnost? (označení pro hřích je zneužívání manželství) 1. Degraduje samotné manžele na nástroj potěšení. „Chci mít jen z tebe potěšení, odmítám tvoji schopnost a důstojnost zplodit dítě, tak jak tě stvořil Bůh.“

Sexualita v manželství V čem spočívá tato závažnost? (označení pro hřích je zneužívání manželství) 1. Degraduje samotné manžele na nástroj potěšení. „Chci mít jen z tebe potěšení, odmítám tvoji schopnost a důstojnost zplodit dítě.“ 2. Ničí manželskou lásku zaměřenou k předání života v samotném počátku. Opravdové dobro se rozlévá, sobectví chce jen vlastní potěšení.

Sexualita v manželství Mnozí manželé žijí s falešným přesvědčením, že tím nikomu neubližují. A potom diví, že láska a jejich vzájemný vztah vysychá. Sami bourají základní pilíře smyslu a naplnění vlastního manželství. Na druhou stranu je třeba říci, že pro mnohé manželství požadavek čistoty sexuálního života může zůstat jen ideálem, k němuž chtějí směřovat, ale nejsou ho zatím schopni dosáhnout. (Objektivní i subjektivní důvody)

Sexualita v manželství Přesto, co bylo řečeno, manželství je povolání dávat život. Manželé mohou použít metodu plodných a neplodných dní pro rozumnou regulaci porodnosti. Je třeba, aby byli odpovědní, ale také velkorysí v předávání života. Manželé, kteří by se sice přesně drželi dovolené regulace porodnosti, ale tak, aby se vyhnuli dětem, také by se dopouštěli hříchu.

Sexualita v manželství Tolik kněz a teolog žijící v celibátu. Příště lékařka, manželka a matka. 

SVÁTOST MANŽELSTVÍ Proto opustí muž svého otce i matku a přilne ke své ženě a stanou se jedním tělem. (1 Moj 2,24)