Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: 2/3 Výstup: VY_32_INOVACE_2LE306 Ověření ve výuce: Právo Datum ověření: Třída: 2.VS

2 Rodinné právo Církevní sňatek
Předmět: Právo Ročník: 2. Klíčová slova: Církevní sňatek, orgán oprávněné církve, náboženská společnost, Jméno autora Mgr. Zuzana Ležáková Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 Anotace Cílem tohoto výukového materiálu je seznámit žáky s možností uzavřít manželství před orgány církve či náboženské společnosti. Naplnění průřezového tématu: CSP: Vést žáky k tomu, aby si uvědomovali odpovědnost za vlastní život ODS: Vážit si materiálních a duchovních hodnot a snažit se je uchránit a zachovat pro budoucí generace Druh učebního materiálu: prezentace

4 Církevní sňatek Od roku 1992 si snoubenci mohou zvolit, zda-li uzavřou sňatek formou civilního sňatku nebo sňatku církevního. Oba dva způsoby uzavření sňatku mají totožné právní následky a stejnou váhu.

5 Sňatek je uzavírán osobou, která je pověřená orgánem oprávněné církve či náboženské společnosti a na místě k tomu určeném. Obr. 1 Kostelík

6 Po uzavření sňatku, je oddávající povinen do 3 pracovních dnů doručit matričnímu úřadu protokol o uzavření manželství. Teprve poté, kdy je protokol příslušnému matričnímu úřadu doručen, mohou novomanželé obdržet oddací list. Uzavření církevního sňatku církevní orgán zapíše do knihy oddaných a u pokřtěných novomanželů se zaznamená také v knize pokřtěných.

7 Je třeba dodržovat nejen předpisy, které jsou součástí rodinného práva, ale zároveň i předpisy té či oné církve. Např. manželské právo Církve římskokatolické upravuje Codes iuris canonici z r ve svých kánonech (dále jen CIC).

8 Termín církevní svatby je třeba domluvit 2-3 měsíce předem, aby bylo dostatečné množství času na tzv. přípravná setkání s farářem. Snoubenci nejprve předloží oddávajícímu osvědčení, které vydal matriční úřad. Osvědčení nesmí být starší 6 měsíců.

9 CIC Před svatebním obřadem je třeba zjistit, zda-li, kromě zákonných překážek dle NOZ, zde nejsou další překážky upravené církevním právem, které by bránily platnému uzavření manželství. Podrobnější pravidla, kde se zjišťují případné překážky stanoví jednotlivé biskupské konference.

10 Komplikace nastává, když je jeden ze snoubenců pokřtěný a druhý není.
Od této překážky je možné udělit dispenz (výjimku), pokud jsou splněny stanovené podmínky.

11 Jsou-li oba snoubenci pokřtěni, je podle kánonu 1055 CIC sňatek mezi nimi Ježíšem Kristem povýšen na svátost. Touto svátostí mají být manželé posíleni a jakoby posvěceni pro povinnosti a důstojnost manželského stavu.

12 Věřící snoubenci mohou také uzavřít občanský sňatek a poté absolvovat náboženský obřad, kterým stvrdí své manželství před bohem a jsou-li pokřtěni, bude jim udělena též svátost manželství. Rozhodnou-li se snoubenci, že chtějí uzavřít nejprve občanský sňatek a poté projít ještě náboženským svatebním obřadem, zákon o rodině jim v tom nikterak nebrání.

13 NOZ pouze stanoví, že byl-li uzavřen civilní sňatek, nemají následné náboženské obřady právní následky. Je potom věcí konkrétní církve nebo náboženské společnosti, jestli absolvování takovéhoto náboženského obřadu umožní. Výhodou této alternativy je, že veškeré právní náležitosti související se sňatkem provede úřad, který má s uzavíráním manželství bohaté zkušenosti, pomůže snoubencům s vyplňováním příslušných formulářů, zkontroluje všechny doklady a nehrozí, že by došlo k nějakému pochybení.

14 Kolize civilního a církevního sňatku
Byl-li uzavřen civilní sňatek, následující sňatek církevní nemá právní následky. Byl-li uzavřen církevní sňatek, nelze následně uzavřít sňatek civilní.

15 Shrnutí – otázky k opakování
Uveďte podmínky pro uzavření církevního sňatku. Je možné uzavřít oba způsoby sňatku následně jeden po druhém? Vysvětli postup snoubenců před uzavřením sňatečného obřadu. Který pramen kanonického práva římskokatolické církve upravuje podmínky a postup pro svatební obřad? Co musí udělat orgán církve po uzavření sňatku?

16 Použité zdroje Zákon č. 89/20012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů. HRUŠÁKOVÁ, Milana a Zdeňka KRÁLÍČKOVÁ. České rodinné právo. 3., přeprac. a dopl. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2006c1998, 398 s. ISBN Nový občanský zákoník: Obecně o občanském právu. In: Ministerstvo spravedlnosti [online]. [cit ]. Dostupné z: Postup při uzavírání církevního sňatku. E-advokacie [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr. 1 Kostelík, Microsoft Office 2007, klipart


Stáhnout ppt "VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google