ERASMUS MUNDUS & TEMPUS INFODAY 18.3.2009 / Brno / Eurocentrum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

MLÁDEŽ v AKCI program EU pro neformální výchovu a vzdělávání.
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
ECVET v Programu celoživotního učení
ERASMUS MUNDUS & TEMPUS INFODAY / Brno / Eurocentrum.
Svaz průmyslu a dopravy ČR Seminář „Programy a nástroje EU využitelné českými podniky“ Blanka Jakubcová.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Možnosti studia v zahraničí pro studenty doktorského studia
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Program švýcarsko-české spolupráce Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka.
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Evropský sociální fond v ČR
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
NOVÉ MOŽNOSTI V PROGRAMECH EU Sněm RVŠ - Praha,
Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Tato prezentace je spolufinancována.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
MLÁDEŽ V AKCI Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Co je program Mládež v akci?
Fond partnerství alokace 3 mil.CHF (včetně 15% spolufinancování MF) zahájení 2.Q 2009 ukončení31. květen 2013 zprostředkovatel MF - CZP
FINANČNÍ MECHANISMY EHP/ NORSKA FOND PRO PODPORU SPOLUPRÁCE ŠKOL.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
1 Nabídka stáží ve školicích institucích a individuální stáže IEF, IOF, IIF (Akce Marie Curie) Ing. Emil Kraemer, PhD. Tel.:
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová Svaz měst a obcí ČR.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Bc. Tomáš Lády  program Evropské unie pro podporu:  mobility jednotlivců na všech úrovních  strategických partnerství mezi.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) – VET Charter Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) –
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA ….
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Mezinárodní kreditová mobilita Erasmus+
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Transkript prezentace:

ERASMUS MUNDUS & TEMPUS INFODAY / Brno / Eurocentrum

TEMPUS IV Tereza Babková / / Brno / Eurocentrum

3 O programu Tempus IV program Evropské unie zaměřený na podporu rozvoje vysokoškolských vzdělávacích systémů v procesu sociálních a ekonomických reforem v partnerských zemích (země západního Balkánu, východoevropské země, země centrální Asie, země v oblasti Středozemního moře) období úspěšné pokračování programů Tempus I, II a III

Historie The trans-European mobility scheme for university studies od roku 1990 nejdéle trvající program EU v této oblasti první fáze schválena s cílem reagovat na potřeby modernizace vysokoškolského vzdělávání v zemích Střední a Východní Evropy (Polsko, Maďarsko a Československo; později Litva, Lotyšsko, Estonsko, Slovinsko, Albánie …) 2004: vstup ČR do EU, změna pozice v rámci programu 4

Cíle programu Tempus IV  přispět ke spolupráci EU a partnerských zemí v oblasti vysokoškolského vzdělávání  podpořit vzájemnou propojenost vysokoškolského vzdělávání v partnerských zemích s evropskými standardy, které vyplývají z Boloňského procesu a Lisabonské strategie Specifické cíle podporovat reformy a modernizaci VŠ vzdělávání zvyšovat kvalitu a význam VŠ vzdělávání rozšířit kapacity VŠ v oblasti mezinárodní spolupráce a standardizace posílit vzájemný rozvoj lidských zdrojů podpořit vzájemné porozumění mezi lidmi a kulturami 5

6 Aktivity Společné projekty  zlepšení situace ve VŠ institucích v jedné nebo více partnerských zemí (úroveň institucí; např. adaptace existujících nebo rozvoj nových kurikul, zavedení studijních programů vedoucích k udělení double/multiple/joint diplomů, modernizace řízení VŠ, posílení vazeb s trhem práce...) Strukturální opatření  zlepšení VŠ systému jako celku v jedné nebo více partnerských zemí (národní úroveň; např. otázky legislativy, akreditace, organizace, standardizace, podpora sítí VŠ nebo národních pracovních skupin...)

AKTUÁLNÍ VÝZVA V RÁMCI TEMPUS IV

8 Cíl výzvy druhá výzva v rámci Tempus IV předkládání návrhů projektů v rámci 2 aktivit:  společných projektů  strukturálních opatření délka projektů max. 36 měsíců rozpočet 53 mil mohou se zapojit země EU a partnerské země ze 4 regionů

9 Rozpočet RegionRozpočet v €Partnerské země Západní Balkán17,7 milAlbánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Chorvatsko, Makedonie, Srbsko, Kosovo Země v oblasti Středozemního moře 11,4 milAlžírsko, Egypt, Izrael, Jordánsko, Libanon, Maroko, Palestina, Sýrie, Tunisko Východoevropské země11,4 milArménie, Ázerbajdžán, Bělorusko, Gruzie, Moldávie, Ruská federace, Ukrajina Bilaterální alokace8 milRuská federace Země centrální Asie4,5 milKazachstán, Kyrgyzstán, Tádžikistán, Turkménistán, Uzbekistán

10 Témata kurikulární reforma: např. použití ECTS, uznávání diplomů, 3 stupně VŠ vzdělávání reforma řízení VŠ: např. management VŠ, služby pro studenty, zajištění kvality, rovný a transparentní přístup k VŠ vzdělávání, rozvoj mezinárodních vztahů, institucionální a finanční autonomie VŠ VŠ a společnost: např. vzdělávání pedagogů, rozvoj partnerství s podniky, rozvoj celoživotního učení

11 Priority vybrány ze seznamu témat dle potřeb partnerských zemí stanoveny pro oba typy aktivit (společné projekty, strukturální opatření) Národní: týkají se 1 partnerské země vybrány na základě konzultací mezi delegacemi EK a MŠ v partnerských zemích Regionální: společné pro partnerské země v daném regionu založeny na politice spolupráce EU s daným regionem

12 Typy projektů Národní projekty: zahrnují instituce z pouze 1 partnerské země, která z projektu benefituje musí respektovat národní priority Mnohonárodní projekty: zahrnují instituce z alespoň 2 partnerských zemí, které z projektu benefitují musí respektovat regionální priority a/nebo národní priority, které jsou společné pro všechny zapojené partnerské země

13 Partnerství Národní projekty: min. 6 VŠ (3 z partnerské země a 3 VŠ ze 3 různých zemí EU) Mnohonárodní projekty: min. 7 VŠ (3 VŠ ze 3 různých zemí EU a 2 VŠ z každé partnerské země, min. 2 partnerské země) Výjimka pro Kosovo a Černou Horu: stačí 1 VŠ Výjimka pro strukturální opatření: MŠ v partnerských zemí musí být zahrnuty jako asociovaný partner

14 Oprávnění koordinátoři Společné projekty: uznaná soukromá nebo veřejná VŠ z EU nebo partnerské země asociace, organizace nebo síť VŠ Strukturální opatření: uznaná soukromá nebo veřejná VŠ z EU nebo partnerské země asociace, organizace nebo síť VŠ národní nebo mezinárodní organizace rektorů, vyučujících nebo studentů

15 Oprávnění partneři uznaná soukromá nebo veřejná VŠ z EU nebo partnerské země asociace, organizace nebo síť VŠ organizace rektorů, vyučujících nebo studentů neziskové organizace podniky výzkumné instituty obchodní komory, profesní organizace instituce státní správy – pouze jako asociovaní partneři

16 Výběrová kritéria relevance (25b) finanční a operační kapacita (20b) metodika (25b) udržitelnost (10b) rozpočet a efektivnost nákladů (20b) priorita: strukturální opatření, mnohonárodní projekty, projekty zahrnující studenty, ženy, podniky, MŠ, partnery z neakademického prostředí

17 Grant princip spolufinancování (finanční příspěvek EK nepřekročí 90% celkových oprávněných přímých nákladů) pro oba typy aktivit min € a max € pro národní projekty Kosova, Černé Hory a pěti zemí centrální Asie min. grant stanoven na € očekává se financování cca 65 projektů

18 Oprávněné náklady mzdy a odměny pro akademické a administrativní pracovníky cestovné a pobytové náklady pro pracovníky a studenty vybavení a materiál (knihy, SW, PC, přístup do dtb...) náklady na tisk (výukový materiál...) náklady na diseminaci, evaluaci, audit, překlady... nepřímé náklady: poštovné, telefony, fax, pronájmy, služby, odpisy, kancelářské potřeby... (nemohou být předmětem spolufinancování)

19 Na koho se obrátit Evropská komise  implementace programu Education and Culture (DG EAC) European Training Foundation do června 2008, nyní Výkonná agentura EACEA  technická asistence Národní agentury EU: National Contact Points Partnerské země: National Tempus Offices  hledání partnerů, informace

20 Podání žádosti 28.dubna 2009 (16:00) žádost zasílá koordinátor elektronicky Výkonné agentuře, po přidělení registračního čísla zašle em do další dokumentaci (přílohy žádosti) Text výzvy: tempus/call09_en.html Formuláře žádostí: Tempus helpdesk:

21 Časový plán max. do konce října 2009: informace o výsledcích listopad 2009: podpis smluv s koordinátory schválených projektů polovina ledna 2010: mohou začít aktivity schálených projektů

22 Výsledky předchozí výzvy celkem 530 podaných návrhů: 13% SO a 87% SP 42% národních a 58% mnohonárodních projektů průměrné konsorcium: 10 partnerů účast v projektech: EU 39%, 61% partnerské země jako koordinátor: 76% EU, 24% partnerské země vybráno 66 projektů (53 SP a 13 SO) a následně 10 z rezervního seznamu po modifikaci požadovaných grantů CZ jako partner v 33 podaných a 5 schválených projektech