Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA ….

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA …."— Transkript prezentace:

1 EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA …. www.naerasmusplus.cz

2 ERASMUS+ Erasmus+ je vzdělávací program Evropské unie na období 2014 – 2020, který podporuje spolupráci a mobilitu ve všech sférách vzdělávání, v odborné přípravě a v oblasti sportu, mládeže a neformálního vzdělávání. Je nástupcem Programu celoživotního učení, programu Mládež v akci a dalších.

3 je rozdělen na tři klíčové akce:
Erasmus+ je rozdělen na tři klíčové akce: KA 1 - Vzdělávací mobilita jednotlivců KA 2 - Spolupráce na inovacích a výměna osvědčených postupů KA 3 - Podpora reforem vzdělávací politiky

4 Programu Erasmus+ se mohou zúčastnit následující země :
Programové země: členské státy EU – 28 zemí členské státy Evropského hospodářského prostoru (Norsko, Island, Lichtenštejnsko) Turecko, Bývalá jugoslávská republika Makedonie Partnerské země: Partnerské země sousedící s EU Arménie, Ázerbajdžán, Bělorusko, Gruzie, Moldávie, Ukrajina Alžírsko, Egypt, Izrael, Jordánsko, Libanon, Líbie, Maroko, Palestina, Sýrie, Tunisko Albánie, Bosna a Hercegovina, Kosovo, Černá Hora, Srbsko Rusko

5 Projekty mobility osob
Klíčová akce 1 (KA1) Vzdělávací mobilita jednotlivců podporuje mobility v oblasti vzdělávání, odborné přípravy a mládeže, rozsáhlé akce Evropské dobrovolné služby a sdílené magisterské studium. Účastníky mobilit mohou být studenti, stážisté, učni, mladí lidé, dobrovolníci, pracovníci s mládeží či odborní pracovníci působící v oblasti vzdělávání, odborné přípravy a mládeže.

6 Mobility lze realizovat v těchto oblastech:
Školní vzdělávání (MŠ, ZŠ, SŠ) Odborné vzdělávání Mládež (Evropská dobrovolná služba) Vysokoškolské vzdělávání

7 Mládež Aktivita pokračuje v podpoře neformálního vzdělávání prostřednictvím projektů mezinárodních výměn mládeže, Evropské dobrovolné služby (EDS), strategické EDS a profesionálního rozvoje pracovníků s mládeží formou seminářů, školení, studijních návštěv, vytváření partnerství či praktických stáží.

8 Mládež – podporované aktivity
Mobility osob jsou rozděleny na: výměny mládeže Evropskou dobrovolnou službu (EDS) mobilitu pracovníků s mládeží strategickou EDS

9 Projekty EDS: Délka projektu může trvat od 3 do 24 měsíců dle pravidel dané aktivity Termín předkládání žádostí je: 2. únor 2017, 12:00 hodin bruselského času (pro začátek projektu ) 26. dubna 2017, 12:00 hodin bruselského času (pro začátek projektu ) 4. října 2017, 12:00 hodin bruselského času (pro začátek projektu )

10 Co je to EDS? Evropská dobrovolná služba umožňuje mladým lidem zapojit se individuálně nebo ve skupinách do dobrovolnických projektů konaných v zemích EU a v partnerských zemích.

11 Co je cílem? Cílem Evropské dobrovolné služby je rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi.

12 Požadovaná kritéria: Dobrovolníkem se může stát každý mladý člověk ve věku 17 až 30 let, který má trvalé bydliště v EU nebo v partnerské zemi.

13 Typy aktivit EDS Individuální EDS
zapojen je pouze jeden dobrovolník, jedna vysílající organizace a jedna hostitelská organizace. Představuje pro dobrovolníka intenzivní vzdělávací zkušenost, má velký přínos pro jeho osobní rozvoj a poskytuje mu skvělou příležitost k začlenění do místní komunity (délka aktivity: 2 týdny – 12 měsíců) Skupinová EDS umožňuje skupině dobrovolníků zapojit se společně do dobrovolné činnosti na místní, regionální, národní nebo mezinárodní úrovni. Může se účastnit až 30 dobrovolníků, kteří mohou vykonávat dobrovolnou činnost ve stejné hostitelské organizaci nebo se mohou rozdělit do menších podskupin působících v různých hostitelských organizacích. (délka aktivity: 2 týdny – 12 měsíců) Strategická EDS  pro projekty se systémovým dopadem na místní, regionální, národní, nebo evropské úrovnitrvání projektu 12 – 36 měsíců (délka aktivity: 2 týdny – 12 měsíců) doplňkové aktivity -  job shadowing, setkání, workshopy, konference, semináře, školení, coaching atd.flexibilní žádost o grant, výpočet grantu na základě průměrných nákladů Krátkodobá EDS (délka aktivity: od 2 týdnů do 2 měsíců) 

14 Evropský sbor solidarity
Dobrovolníci účastnící se vašeho projektu by přednostně měli být vybíráni z databáze Evropského sboru solidarity. Do databáze můžete vstoupit po přihlášení do administrace databáze Akreditovaných organizací EDS na: organisation_cs.

15 Zapojení organizace do projektu:
Každá organizace, která se chce zapojit do projektů Evropské dobrovolné služby, musí získat akreditaci. Napsat žádost o akreditaci Absolvování školení pro koordinátory EDS

16 Akreditace organizace
Hostitelská Vysílající Koordinační Zažádat lze kdykoliv ovšem je zapotřebí počítat s tím, že akreditační proces nějakou dobu trvá a je na něj zapotřebí počítat s minimálně 6 týdny. Protože k žádosti o grant musí organizace již mít platnou akreditaci, je nutno podat formulář nejpozději 2 měsíce před uzávěrkou, ke které byste chtěli žádat.

17 Financování Cestovní náklady: 7 pásem – dle online kalkulátoru
Dorovnání vysokých vnitrostátních cestovních nákladů Organizační podpora: 17 EUR/den (pro aktivity v ČR) Individuální podpora (kapesné) 4 EUR/den (pro aktivity v ČR) Jazyková podpora: OLS/150 EUR na účastníka u aktivit delších než 2 měsíce Speciální potřeby pro účast mladých lidí s postižením Mimořádné náklady (víza a náklady spojené se získáním víz, očkování, posílené mentorství, účast mladých lidí s omezenými příležitostmi, ubytování na ÚPN) Náklady na doplňkové aktivity: maximálně 80% uznatelných nákladů, pouze u strategické EDS

18

19


Stáhnout ppt "EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA …."

Podobné prezentace


Reklamy Google