24 hodinová dostupnost lékařské péče Ing. Jaroslava Kunová ředitelka FN Plzeň Fakultní nemocnice Plzeň 6.3.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚHRADOVÁ VYHLÁŠKA PRO ROK 2013 POHLEDEM AMBULANTNÍHO SPECIALISTY
Advertisements

Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
Legislativní změny v oblasti zaměstnávání OZP
24 hodinová dostupnost lékařské péče Lékařská pohotovostní služba
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
V MSK je celkově 18 zdravotnických zařízení
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Projekt Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně „Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe“ reg.č. CZ.1.07/1.1.00/
24 hodinová dostupnost lékařské péče Lékařská služba první pomoci Jan Bělobrádek Sdružení praktických lékařů ČR Konference České lékařské komory Praha,
Financování zdravotnictví ČR
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Systém financování v primární péči
Dohodovací řízení 2011 Akutní péče 100% úhrady roku 2009 včetně center a MNP (návrh SZP a AČMN) nebo 95% úhrady roku 2009 se zohledněním center a MNP (návrh.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Co d ě lá chirurg Chirurg je lékař, který se zaměřuje na operativní ošetření a léčbu onemocnění či zranění. Nápl ň práce diagnostika nemoci či zranění.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Pracovní doba lékařů.Josef Vymazal. Evropská směrnice 2003/88/ES v ČR Základní pracovní doba v ČR je 40 hodin Přesčas max. 8 hod. týdně, 150 hod. ročně.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Aktuální krize zdravotnictví
Projekt transformace psychiatrických léčeben MUDr. O. Pěč, Mgr. B. Wenigová Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
24-hodinová dostupnost lékařské péče R.Vyzula.  Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/88/ES ze dne 4. listopadu 2003 o některých aspektech úpravy.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
ZÁKON O ZZS zkušenosti z provozu. Zákon o ZZS a související předpisy. Dne byl po dlouholetých diskuzích konečně schválen zákon o zdravotnické.
AGEL a.s.. Mapa zdravotnických a ostatních zařízení skupiny AGEL.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
Project HOPE – Česká republika, o.p.s. Řízení změn: Posílení role managerů ve zdravotnictví Začlenění zdravotnických asistentů do ošetřovatelského týmu.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování zdravotnictví Financování zdravotnictví je odvozené od zdravotní politiky státu, ta vychází z: Stanovených.
Ekonomika ošetřovatelské péče v sociálních službách – rok 2015 Jiří Procházka únor 2015.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
MUDr. Jan Bruthans, CSc, FESC Centrum kardiovaskulární prevence 1.LF UK a TN Praha Zdravotnická komise KDU-ČSL.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
K 96. schůzi RHSD ČR pracovní skupina MATERIÁL AČMN.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Zdravotnické systémy - 1 Zdravotnické systémy Pro zajištění zdravotní péče vytváří státy v oblasti organizace zdravotnictví určitou soustavu zdravotnických.
Financování hospicové péče. Seznam zdravotních výkonů a úhradová vyhláška Pro zdravotnická zařízení typu hospic je určen ošetřovací den č a jeho.
Zajištění dostupnosti lékařské péče Česká lékařská komora MUDr. Tomáš Šindler.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Hlavní cíle a milníky projektu DRG Restart Ing. Petr Mašek vedoucí projektu DRG Restart.
Rozvoj inovací v kontextu finančních možností českého zdravotnictví
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
XII. Konference samospráv Olomouckého kraje 21. 4
Boj o pacienta, boj o peníze
následná lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Akutní lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Ekonomika českého zdravotnictví
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Poskytovatelé ambulantních gynekologických služeb Dohodovací řízení pro rok 2019 Společný návrh ZP
10. seminář Zdravotnictví.
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Demografie vs. zdravotnictví
Budoucnost domácí péče
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Poskytovatelé ambulantních stomatologických služeb Dohodovací řízení pro rok 2019 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

24 hodinová dostupnost lékařské péče Ing. Jaroslava Kunová ředitelka FN Plzeň Fakultní nemocnice Plzeň

-neustále vznikají noví poskytovatelé (zejm. amb. specialisté) (často jde o nástroj konkurenčního boje plátců) -síť (až na výjimky) nikdy nebyla definována (historicky se tvořila pouze podle výhodnosti úhrady) -to bylo způsobeno nevyváženým Seznamem zdravotních výkonů (→ jednooborové ordinace a komplement) -není povinnost zajistit 24h dostupnost vč. víkendů a svátků -cena bodu je kromě jediného bonifikačního výkonu pro všechny stejná -náklady na bod jsou ale vyšší (příplatky za víkend/noc, malé vytížení) -kraj na zajištění ÚPS pro své občany nepřispívá vůbec ! (srv. s praktickým lékařem a stomatologem) Málo lékařů nebo mnoho poskytovatelů?

-požadavek na útlum výkonu v nemocnicích -hospitalizace letos jen 97% casemixu (při stárnoucí populaci) -ambulace dříve v rámci riskkoridoru (za stejnou práci méně peněz) -nyní stejná hodnota bodu ale omezení na 105% (diskriminace vůči AS) -snižování počtu balíčkových výkonů (→ soukromá zařízení) -peníze nejdou za pacientem, některé nemocnice nejsou vytížené -i na neobsazené lůžko je však nutné mít personál (stanoveno vyhl.) -mzdy ale činí cca 50% všech nákladů (při snížení výkonu se nemění) -zbytek je určen převážně na léčbu pacientů (léky, materiál, přístroje) -úhrada od ZP meziročně ovšem stále klesá nebo stagnuje → chceme poskytovat kvalitnější léčbu nebo mít vyšší plat? Vazba na úhradové mechanismy

→ přesun finančních prostředků z nemocnic následovaný odchodem zpravidla vysoce erudovaných lékařů (slouží jako garanti oboru) a částečně i sester Motivace -vyšší mzda -pevná pracovní doba -menší zodpovědnost -stres Pro ilustraci následuje ukázka vývoje za posledních několik let v segmentu ambulantních specialistů (zdroj: ÚZIS)…. Důsledky

Typ Počty samostatných ambulantních zařízení v roce Nárůst Polikliniky Střediska Gynekologie Specialista Ostatní Celkem Typ Počty úvazků SZP v samostatných ambulantních zařízeních v roce Nárůst Polikliniky Střediska Gynekologie Specialista Ostatní Celkem Typ Počty úvazků lékařů v samostatných ambulantních zařízeních v roce Nárůst Polikliniky Střediska Gynekologie Specialista Ostatní Celkem

-výše popsané příčiny -neochota lékařů sloužit 12h směny -nutnost měnit organizaci práce (produktivita) -nedostatek odborníků na trhu práce -dlouhá předatestační příprava -snížení počtu přesčasových hodin -navýšení počtu zaměstnanců → snížení příjmu na jednoho zaměstnance Problém zákoníku práce

-náročnost při předávání ošetřovaných pacientů (není jeden ošetřující lékař) -v chirurgických oborech nedostatečný počet výkonů na 1 lékaře -problémy při vysílání lékařů na předatestační stáže -složité zajištění ambulantních provozů -plánování služeb u zaměstnanců provádějících výuku studentů LF UK Změna organizace práce zasahuje také do komfortu pacientů a navyklého způsobu konzumování služeb → méně operačních sálů, ale operace až do večerních hodin → méně ambulancí, ale prodloužená ordinační doba → jednodenní péče, přenos části nákladů a odpovědnosti Negativa nové organizace práce

FN Plzeň -navýšení počtu lékařů (cca o 150 od roku 2007) → nebylo nutné využívat další dohodnuté práce přesčas -plně směnné provozy (dermatovenerologie, farmakologie, psychiatrie) -směnný provoz + pohotovosti (vždy 1 lékař v max. 12h směně) -zatím nedořešeno u neonatologie, kardiochirurgie, neurochirurgie Ostatní nemocnice -obdobné postupy jako ve FN Plzeň -zavádění smluvních platů (i zde je nutná evidence pracovní doby) -ponechání dohod o pracovní činnosti (rozpor se Zákoníkem práce) Existuje řešení?

Děkuji za pozornost!