( Jaký vliv má na člověka a životní prostředí)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Vliv průmyslu na životní prostředí
Chemické zatížení krajiny
Zpřísňující balíček Moravskoslezského kraje v rámci smogových situací Ostrava, dne Miroslav Novák.
Znečištění ovzduší Znečištění ovzduší může být chemický, fyzikální nebo biologický činitel, jenž mění přírodní vlastnosti zemské atmosféry. Atmosféra.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Kyselý déšť.
Kyselé deště Martin HOLADA a Daniela RICHTEROVÁ 8.C.
Znečišťování ovzduší Karel Severa.
Vliv dopravy na životní prostředí
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
SMOG SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Složky krajiny a životní prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Registrační číslo projektu:
Ing.Miroslava Rýparová
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Znečistěný vzduch, půda a voda
Krajina a životní prostředí
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Atmosféra Filip Bordovský.
Vzduch Vzduch je směs plynů tvořící plynný obal Země - atmosféru - sahající až do výše asi 1000 km.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
VZDUCH Složení a význam © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZŠ Jiráskova, Benešov CHEMIE Mgr. Jitka Říhová Kyselé deště – Oxidy 8. a 9. ročník.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Znečištění vzduchu dopravou
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Znečištění půdy ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Uhlí.
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Vzduch Vzduch.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Vliv člověka na ovzduší
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Znečištění ovzduší Vypracoval: David Hampl
Problémy Ozónové vrstvy.
Znečištěné místa na Slovácku
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Transkript prezentace:

( Jaký vliv má na člověka a životní prostředí) Smog v Ostravě ( Jaký vliv má na člověka a životní prostředí) Zpracovaly: Markéta Dresslerová Nela Dobřanská Karolína Černá Kateřina Pinkavová Lucie Plavá Vedené Ing. Mgr. Janou Jedličkovou

Smog Jedná se o jev, během kterého je atmosféra obohacena o složky, které v ní normálně nejsou a které jsou škodlivé pro zdraví. Rozlišujeme ho na dva typy. LONDÝNSKÝ LOSANGELSKÝ

LONDÝNSKÝ- Jinak také Kyselý smog LONDÝNSKÝ- Jinak také Kyselý smog. Jedná se o směs městského a průmyslového kouře s mlhou. Jeho zdrojem je především spalování uhlí a jiných fosilních paliv. Obsahuje hlavně oxid siřičitý a popílek s kovy (Be , As,aj.) LOSANGELSKÝ- Zdrojem jsou především výfukové plyny automobilů. Obsahuje hlavně oxidy dusíku a uhlovodíky.

Inverze Je meteorologický jev, kdy teplota vzduchu v některé vrstvě dolní atmosféry s výškou neklesá, ale stoupá. Inverze často vzniká ochlazením spodní vrstvy vzduchu od zemského povrchu. Dělíme jí na : PŘÍZEMNÍ VÝŠKOVOU

Ekologie Ekologie je věda, která se zabývá vztahem organismů k vnějšímu prostředí. Ekologie zkoumá ekosystémy a procesy, které v přírodě probíhají. Ekosystém je označení pro komplex neživého prostředí (půdy,vody,podnebí) a živočišných, mikrobiálních a rostlinných společenstev, která v něm žijí. Ekologie se dělí do několika skupin a to podle toho čím se zabývají např. ekologie mikroorganismů, ekologie rostlin, ekologie živočichů, ekologie člověka.

Znečišťující látky Látky, které znečišťují životní prostředí, zdraví lidí, vodu, půdu.

Znečištěná Ostrava

Přenos znečišťujících látek

Vliv průmyslu na životní prostředí Jeho rozvoj je nezbytný Jeden z hlavních zdrojů znehodnocování ŽP Výrazný zásah je těžba nerostných surovin Znehodnocuje se: ovzduší, vodstvo, půda, rostlinstvo Významní znečišťovatelé: tepelné elektrárny, cementárny, koksárny, závody chemického průmyslu Vypouštějí odpad jako např. popílek, prach, oxidy síry  ohroženo zdraví lidí, lesů

Nejvíce trpí velkoměsta Řeky znečišťuje nejvíce odpad z chemiček,ropné výrobky, prací a čistící prostředky Situace v ČR: negativní vliv průmyslu na ŽP je jeho struktura a používané technologie a i jeho soustřeďování do určitých oblastí (sev. Čechy, Praha, Plzeň, Ostrava aj.) Významný znečišťovatel v oblasti paliv Tuhé odpady se hromadí na skládkách V našem okolí se nachází: Vítkovice, a.s., Moravskoostravské chemické závody, ArcelorMittal Ostrava,a.s 

limity tohoto podniku jsou překračovány o desítky až stovky procent, avšak snaží se vypouštěné emise snížit pomocí: snížení výroby a počtu provozovaných zdrojů, realizace environmentálních akcí (v oblastech ochrany ovzduší, ochrany vod a nakládání s odpady), zavedením integrovaného systému řízení(IMS)

Dopad na zdraví - Rizika pro lidské zdraví - Význam oxidačního poškození u dospělý - Astma a alergie u dětí - Potíže novorozenců - Další potíže větších dětí a dospělých - Klinické projevy ze smogu, týkající se i naprosto zdravých jedinců

- Rozdíly oproti běžným nemocem - Dlouhodobý dopad na znečištěného ovzduší na zdraví - Délka života

Závěr -V Ostravě je nejhorší vzduch v celé EU. -V Ostravě se hodnoty pohybují od 67,8 v Ostravě Zábřehu do 90,5 mikrogramu na metr krychlový. -Povolený denní limit je pouze 50 mikrogramů na metr krychlový.

Úřad se obrátil na občany, aby minimalizovali množství vypouštěných škodlivin do ovzduší. Obrátili se i na řidiče, aby možno i nevyjížděli ve svých vozidlech a použili městskou hromadnou dopravu. V Ostravě byla vyhlášena smogová regulace v měsích prosinec, leden a únor. Nadále platí signál upozornění na možnost vzniku smogové situace. Vyhlašuje se, když průměrné denní koncentrace prašného aerosolu stoupnou nad 100 mikrogramů na metr krychlový.

Právě kvůli tomuto problému trpí astmatem čtyřikrát více dětí než jinde v zemi. Také se prokázalo že dospělí ostraváci umírají předčasně. Opravdu chcete takhle dopadnout?

Literatura: internet wikipedia Životní prostředí, Miloslav Herčík konzultace s doktorkou o působení vlivu na člověka

DĚKUJEME ZA POZORNOST