Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika."— Transkript prezentace:

1 ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika … věda o vztazích člověka a ŽP; zkoumá působení člověka na ŽP; zabývá se prevencí i nápravou škod; monitoringem složek ŽP … Ochrana životního prostředí … aktivita člověka k ochraně jeho životního prostředí (ochrana ovzduší, vody, půdy – složky životního prostředí); obsahuje Ochranu přírody Ochrana přírody … aktivita člověka k zachování krajiny - rostlin, živočichů a jejich stanovišť (chráněná území …)

2 Životní prostředí Zemský systém se skládá z menších podsystémů, které spolu intenzivně „komunikují“ • atmosféra • hydrosféra • biosféra • litosféra Ty mohou být rozděleny na další podsystémy – hydrosféra = oceány, ledovce, vodní toky, podzemní voda Globální cykly

3 Přirozený vs. antropogenní cyklus

4 Geologický cyklus

5 Hydrologický cyklus

6 Cykly a znečišťování ŽP

7 Biogeochemické cykly přesuny anorganických a organických látek v živých organismech i v celé biosféře přirozené vs. člověkem ovlivněné (člověk 4 mil. chemických přípravků) význam studia cyklů při posuzování kontaminace, rizik, ochranných opatřeních (likvidaci škodlivin)

8 Biogenní prvky makrobiogenní prvky: vyskytují se především v nukleových kyselinách a bílkovinách; C, N, O, H, Ca, P (přítomen v anorganické i organické podobě) oligobiogenní: vyskytují se v malém množství; K, Cl, Na (tyto prvky se vyskytují jako anorganické ionty), Mg, Fe (v organických sloučeninách), S mikrobiogenní (stopové): zbytek period. tab. - B, F, V, Br, Se, Si, Li, Al, Ti, Mn, Cu atd.

9 Cyklus uhlíku © Šálek

10 C

11 Cyklus dusíku © Šálek

12 N

13 Cyklus fosforu eutrofizace vod © Šálek

14 P

15 Cyklus síry © Šálek

16 S

17 Základní členění ekosystémů
terestrické akvatické mořské sladkovodní brakické Abiotické složky Biotické složky Neživé složky ekosystémů - Podloží - Půda - Voda - Sedimenty - Ovzduší - Klima, krajina Organismy - Viry - Bakterie - Houby - Rostliny - Živočichové + Člověk


Stáhnout ppt "ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika."

Podobné prezentace


Reklamy Google