METODY UČENÍ V PROFESNĚ ZAMĚŘENÉM VZDĚLÁVÁNÍ JUDr. Ivan Barančík rektor - Vysoká škola logistiky o.p.s. Přerov INOVACE VÝSTUPŮ, OBSAHU A METOD BAKALÁŘSKÝCH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

1 Rozšíření podpory odborného vzdělávání Dalibor Štys ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DISTANČNÍ MINIMUM DISTANČNÍ MINIMUM (kurz) Akreditace v DiV Modul č. 5: Akreditace v DiV.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vědecká rada Fakulty bezpečnostního inženýrství 8. prosince 2010
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 Stáž jako nástroj dalšího vzdělávání STÁŽ jako nástroj dalšího vzdělávání Místo.
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
OTEC A SYN mezigenerační vzdělávání v podnikání TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Seminář „Výstupy z učení“ Přerov, Vysoká.
Projekt podpory technického vzdělávání B. Wojnar.
PROFESNÍ ORIENTACE VYSOKÉ ŠKOLY TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. Prorektor pro studium a pedagogickou činnost VŠTE.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Uplatnitelnost absolventů bc. oborů a výhody profesního zaměření Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu,
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Michal Sedláček.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Odborná praxe 2 2. ročník prezenčního studia 2012/2013.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
1 Ing. Krajíček Jan Jak dál v zapojení odborníků z praxe Jak dál v zapojení odborníků z praxe Mezinárodní odborný seminář PRAXE A.
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DIV PROFESIONÁLNĚ Mgr. Irena Hoblíková Centrum distančního vzdělávání Univerzita Palackého.
Nástroje daňových úlev
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ EUR. Ing. Petra Bednářová, Ph.D.
Stručná prezentace Vysoké školy sociálně-správní v Havířově.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská,
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Fakulta zdravotnických studií
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Studijní program Ošetřovatelství
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
Setkání kariérových poradců
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

METODY UČENÍ V PROFESNĚ ZAMĚŘENÉM VZDĚLÁVÁNÍ JUDr. Ivan Barančík rektor - Vysoká škola logistiky o.p.s. Přerov INOVACE VÝSTUPŮ, OBSAHU A METOD BAKALÁŘSKÝCH PROGRAMŮ VYSOKÝCH ŠKOL NEUNIVERZITNÍHO TYPU, REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.2.00/

Profesně zaměřené vzdělávání 1.Pojetí – definice. 2.Legislativa ČR. 3.Formy a metody profesně zaměřeného vzdělávání. 4.Spolupráce podnikové praxe a VŠ.

1.POJETÍ – DEFINICE. typ vysokoškolského vzdělávání, které klade důraz v akademické výuce na praktické odborné aspekty a profesní dovednosti, ve vztahu k potřebám trhu práce profesní bakalářské programy, zaměřené především na přímé získání předpokladů k výkonu konkrétní profese a to od špičkových odborníků v dané oblasti cílem profesního bakalářského studijního programu je rozvinout potřebné profesní kompetence ….. tím budou absolventům poskytnuty lepší podmínky nejen pro kvalitnější výkon profese, ale i pro rozšíření možností jejich uplatnění i kariérního růstu.

2. LEGISLATIVA ČR. Zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách v platném znění § 2 - (1) Vysoká škola uskutečňuje akreditované studijní programy a programy celoživotního vzdělávání. Typ vysokoškolské vzdělávací činnosti je určen typem uskutečňovaných akreditovaných studijních programů. Typy studijních programů jsou bakalářský, magisterský a doktorský. § 45 Bakalářský studijní program - (1) Bakalářský studijní program je zaměřen na přípravu k výkonu povolání a ke studiu v magisterském studijním programu. V bakalářském studijním programu se bezprostředně využívají soudobé poznatky a metody; obsahuje též v potřebném rozsahu teoretické poznatky.

2. LEGISLATIVA ČR. vyhláška MŠMT č. 42/1999 Sb., o obsahu žádosti o akreditaci studijního programu, § 4 Bakalářský studijní program a magisterský studijní program – odstavec (1), písmeno b), bod 5. stanovení obsahu a rozsahu odborné praxe v prezenční formě studia v bakalářském studijním programu, který je převážně zaměřen na přípravu k výkonu povolání, a to zejména na neuniverzitní vysoké škole (dále jen "profesní bakalářský program"); v ostatních typech studijních programů podle potřeby;

2. LEGISLATIVA ČR. vyhláška MŠMT č. 42/1999 Sb., o obsahu žádosti o akreditaci studijního programu, § 10 - (1) Odůvodnění studijního programu obsahuje b) u profesních bakalářských programů ekonomickou, sociální a demografickou charakteristiku předpokládané spádové regionální oblasti a údaje o počtech nezaměstnaných absolventů vyšších odborných škol a vysokých škol podle kvalifikační struktury příslušného studijního programu a jeho jednotlivých oborů za poslední rok (k 30. dubnu a k 30. září) vyjádřené - 1. příslušnými územními orgány práce, nebo 2. rozborem zpracovaným žadatelem.

3. FORMY A METODY PROFESNĚ ZAMĚŘENÉHO VZDĚLÁVÁNÍ. jde o formu vzdělávání charakteristickou svým propojením na firmy, podniky a zaměstnavatelský sektor. je typické svými úzkými vazbami ve výuce na aplikační dovednosti v praxi, které student získává jak při výuce, odborné praxi tak i při výzkumu a další tvůrčí činnosti (kombinace výuky a praktických dovednosti potřebných pro výkon práce v konkrétním hospodářském odvětví nebo resortu umožňuje svou rozmanitosti připravit absolventa na výhodnější startovací pozici v konkurenci pro uplatnění na trhu práce studijní plány jsou zpracovávané vysokou školou, ale je nezbytné při jejích tvorbě spolupracovat se svazy zaměstnavatelů nebo konkrétními firmami

3. FORMY A METODY PROFESNĚ ZAMĚŘENÉHO VZDĚLÁVÁNÍ. obsahem studijních plánů je propojení teorie a praxe kde se využívají příklady, případové studie, simulace reálných příkladů z praxe, projektová výuka výuka ve spolupráci s externími odborníky z praxe vzdělávají profesionálové - všichni zaměstnanci, akademičtí/pedagogičtí pracovníci a další osoby podílející se na vzdělávání jsou profesionálové svého oboru a mají praktické zkušenosti tvůrčí činnost vysokých škol vychází z potřeb praxe a je konkrétním řešením problémů ve firmách výsledky této tvůrčí činnosti musí mít reálnou využitelnost pro firmy v inovačním procesu a přidanou hodnotu je růst jejích konkurenceschopnosti.

4.SPOLUPRÁCE PODNIKOVÉ PRAXE A VŠ. Závěry pracovního semináře – spolupráce podnikové praxe a vysokých škol - 5. června 2012, Praha: Segment profesně/aplikačně zaměřeného vysokého školství má z pohledu praxe a vzájemné spolupráce dosud ne zcela využitý potenciál v oblasti: přípravy vysoce kvalifikovaných absolventů uplatnitelných na trhu práce či v podnikání inovací, aktualizací či zvyšování kvalifikace stávajících či potenciálních pracovníků v rámci dalšího profesního vzdělávání transferu znalostí, technologií a inovací. Z tohoto pohledu může hrát profesní segment důležitou roli při požadované diverzifikaci vysokého školství, ať v rámci samostatně profilovaného sektoru či profilujících se univerzitních pracovišť.

4.SPOLUPRÁCE PODNIKOVÉ PRAXE A VŠ. Poslanecká sněmovna na svém prvním zasedání dne 27. listopadu 2013 schválila zákonné opatření Senátu, jehož součástí je i úprava daňových zvýhodnění pro firmy spolupracující se školami na odborném vzdělávání. Toto zákonné opatření, které bude účinné od 1. ledna 2014, iniciovalo ministerstvo průmyslu a obchodu a podporovalo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ministerstvo průmyslu a obchodu předpokládá, že se zvýší počet firem spolupracujících se školami a u stávajících partnerů se spolupráce ještě více prohloubí. „Posílení spolupráce firem a škol by dle našeho názoru mělo přinést lépe připravené absolventy, snížit jejich nezaměstnanost a posílit konkurenceschopnost naší ekonomiky,“ vysvětluje ministr Jiří Cienciala.

doc. Ing. Jiří Cieńciała, CSc. ministr průmyslu a obchodu Podpora technického vzdělávání a zavádění prvků duálního systému 11 Návrhy daňových úlev Zvýšení limitu pro daňovou uznatelnost podnikových stipendií z Kč na Kč měsíčně u středoškoláků a z Kč na Kč u vysokoškoláků Odečitatelná položka ve výši 200 Kč na žáka/studenta a hodinu odborného výcviku nebo praxe na pracovišti poplatníka Dodatečný odpočet 50 % nebo 110 % vstupní ceny majetku pořízeného a alespoň částečně využívaného pro účely odborného vzdělávání v závislosti na míře jeho využití pro tento účel Cílem je vyšší zapojení podniků do spolupráce se školami a zapojení aktuálních a zaměstnavateli skutečně využívaných technologií do výuky → absolvent připravený pro zaměstnání

doc. Ing. Jiří Cieńciała, CSc. ministr průmyslu a obchodu Podpora technického vzdělávání a zavádění prvků duálního systému 12 Průzkum zaměřený na vzdělávání ve stavebnictví Osloveno 100 stavebních firem 80 firem z pozemního stavitelství 20 firem z inženýrského stavitelství Všechny velikosti podniku mimo 25 největších První polovina listopadu 2013 Telefonický průzkum provedla společnost CEEC Research, s.r.o.

doc. Ing. Jiří Cieńciała, CSc. ministr průmyslu a obchodu Podpora technického vzdělávání a zavádění prvků duálního systému 13 Spolupráce školy a firmy Se školou nebo více školami spolupracuje 19 ze 100 oslovených firem 65 % firem odpovědělo, že to pro ně není potřebná aktivita Předpokládáme, že by se toto mělo v budoucnu změnit z demografických důvodů Daňové pobídky by mohly prohloubení spolupráce pomoci Zdroj: CEEC Research, s. r. o., listopad 2013

doc. Ing. Jiří Cieńciała, CSc. ministr průmyslu a obchodu Podpora technického vzdělávání a zavádění prvků duálního systému 14 Daňové úlevy 17 ze 100 firem plánuje využít daňové úlevy Většina z nich nyní se školou nespolupracuje 26 firem nemá v plánu přijímat absolventy, takže ani daňové úlevy v tomto případě samy o sobě nestačí 25 firem nemělo dost informací Zákon v té době byl krátce po schválení Senátem Je třeba informace o možnostech daňových úlev dostat do firem Zdroj: CEEC Research, s. r. o., listopad 2013

Děkuji za pozornost JUDr. Ivan Barančík rektor Vysoké školy logistiky o.p.s. Přerov místopředseda České konference rektorů pro záležitosti legislativní a organizační