PODSTATNÉ A NEPODSTATNÉ ZMĚNY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Advertisements

MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
PUBLICITA Informační a propagační aktivity v rámci OP VK Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů.
Seminář pro příjemce finanční podpory z OP VK Hradec Králové.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost (2007 – 2013) SEMINÁŘ PRO PŘÍJEMCE FINANČNÍ PODPORY Z OP VK HRADEC KRÁLOVÉ.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR OPERAČNÍ PROGRAM TECHNICKÁ POMOC Školení k Příručce pro žadatele a příjemce v OPTP
Pokyny pro zpracování monitorovacích zpráv
Hradec Králové. 9:00 – 10:00 Projektová část – obecné podmínky realizace grantových projektů, monitorovací zpráva 10:00 – 11:00 Základní vymezení.
MONITOROVACÍ ZPRÁVA Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem ČR.
Pravidla publicity projektu
Integrovaný operační program – Administrace projektové žádosti a nejčastější chyby v projektových žádostech Ing. Lucie Vopěnková.
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
Nesrovnalosti, porušení rozpočtové kázně
GRANTOVÝ SYSTÉM MČ Praha 21 ZMĚNY ŽÁDOST VYÚČTOVÁNÍ ÚJEZD NAD LESY 7. LEDNA 2012.
Ukončení realizace projektů
Je vás vidět – publicita projektu květen 2007 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
 Kontrola přijatelnosti MAS  Administrativní kontrola MAS  Doplňování na MAS  Předání na SZIF  Kontrola přijatelnosti SZIF  Administrativní kontrola.
Seminář pro příjemce Ing. Jana Šůchová NVF. Phare 2003 RLZ Zprávy projektu: -Měsíční přehledy aktivit -Čtvrtletní technická zpráva -Čtvrtletní finanční.
Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a státním rozpočtem České republiky Moderní formy profesního vzdělávání Konference k projektu Orlová -
Centrum pro regionální rozvoj ČR
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
CRR ČR pobočka Olomouc 1 pobočka CRR ČR pro NUTS II Střední Morava se sídlem v Olomouci Centrum pro regionální.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
Hradec Králové. -Vyplňuje se prostřednictvím aplikace Benefit7 ( zadost.cz) – elektronická MZ. zadost.cz -Přílohy k MZ se přikládají.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz PUBLICITA PROJEKTŮ OP LZZ.
Seminář pro příjemce v grantových výzvách 53 a 57 OP LZZ Ing. Jan Zeman / Mgr. Eva Matulová 1 Podporujeme Vaši budoucnost.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Administrace projektu (finanční část) Pracovní workshop pro příjemce – 2. výzva PO 1, 2. GG
ZMĚNY PROJEKTU (PODSTATNÉ A NEPODSTATNÉ). ZMĚNY PROJEKTU podstatné změny – před jejich provedením je potřeba souhlas řídícího orgánu (ŘO) změny vyžadující.
PUBLICITA. Publicita Proč publicita a informovanost?  povinnost informovat cílovou skupinu a veřejnost o financování projektu ze zdrojů EU v rámci OP.
Vendula Hanzalová Publicita grantových projektů OP VK ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Procesy a pravidla finančního řízení (dle Příručky.
Pracovní setkání středních škol k připravovanému individuálnímu projektu z OP VK Finanční příprava projektu 1.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Elektronická monitorovací zpráva BENEFIT7 část
Publicita v projektech spolufinancovaných z ESF/OP LZZ.
Publicita v projektů financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
PODSTATNÉ A NEPODSTATNÉ ZMĚNY Seminář pro příjemce 5. května 2010 Barbora Zigušková, oddělení řízení grantových schémat.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost P U B L I C I T A 17. března 2010 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost P U B L I C I T A
Publicita v projektech spolufinancovaných z ESF/OP LZZ.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
1 TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání.
Seminář pro příjemce 2. výzvy 2. GG oblasti podpory 1.1
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Seminář pro žadatele 29. července 2008, Praha Mgr. Magda Cabrnochová
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Seminář pro příjemce 4. výzvy 1. GG oblasti podpory 1.3
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI MONITOROVÁNÍ PROJEKTŮ SEMINÁŘ PRO PŘÍJEMCE 5. května 2010.
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Podstatné změny projektu Bc. Jana Hrazdilová Ing. Radek Rinn
MONITOROVACÍ ZPRÁVA věcná část
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část řízení projektu (seminář pro příjemce – 1. a 2. výzva)
Seminář pro příjemce podpory z OP VK
Publicita v projektech
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Fond mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v období
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Realizace projektů Šablony II
Transkript prezentace:

PODSTATNÉ A NEPODSTATNÉ ZMĚNY Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem ČR.

Podstatné a nepodstatné změny Změny v projektu – v průběhu realizace projektu může dojít k odchylkám od schválené žádosti a podmínek stanovených právním aktem všechny změny musí být pro projekt nezbytné a efektivní Podstatné změny Nepodstatné změny

Podstatné a nepodstatné změny Nepodstatné změny projektu změna, která neovlivní dosažení cílů projektu a povinnosti plynoucí z právního aktu (schválené monitorovací indikátory) může být provedena bez předchozího souhlasu poskytovatele příjemce o změnách informuje v nebližší monitorovací zprávě (není-li lhůta kratší) + uvede zdůvodnění

Podstatné a nepodstatné změny Typy: Změna rozpočtu Změna kontaktních údajů příjemce (adresa, telefon) Změna sídla příjemce Změna kontaktní osoby projektu a manažera projektu Změna auditora Změna harmonogramu realizace projektu týkající se jednotl. aktivit x nikoliv prodloužení realizace projektu (přepracovaný harmonogram)

Podstatné a nepodstatné změny Změna smlouvy příjemce s partnerem mající charakter nepodstatné změny (kopie smlouvy) Změna názvu projektu (výjimečně) Změna názvu subjektu (příjemce oznámí předem = úprava právního aktu) Změna ve statutu plátce DPH (ve vztahu k aktivitám projektu) Změna statutárního zástupce (oznámení do 5 pracovních dnů + podklady prokazující změnu = úprava právního aktu) Další změny, které neovlivní dosažení MI a plnění cílů projektu

Podstatné a nepodstatné změny 2. Podstatné změny projektu Změny, které výrazně mění charakter a obsah projektu (v klíčových aktivitách, rozpočtu) Zakládají povinnost upravit nebo doplnit právní akt o poskytnutí podpory Nesmí být provedeny před jejich schválením poskytovatelem a před provedením úpravy právního aktu Partner musí odsouhlasit tyto změny před podáním návrhů změn projektu Žádost o schválení podstatné změny projektu + zdůvodnění změny + další dokumenty (změnový rozpočet, změnový harmonogram) na KÚLK Žádost předložena poskytovateli nejpozději 60 PD před termínem ukončením projektu Příjemce nesmí tyto změny provést před odsouhlasením, nelze jej provést se zpětnou platností Změny nesmějí vést ke snížení počtu monitorovacích indikátorů, nelze navyšovat celkové způsobilé výdaje v rozpočtu

Podstatné a nepodstatné změny Typy: Změna právní formy příjemce Změna příjemce projektu (pouze v odůvodněných případech) Změna týkající se monitorovacích indikátorů (zrušení MI není možné) Zapojení nového partnera do projektu (pouze ve výjimečných případech) Změna začátku realizace projektu Změna data ukončení projektu – bez nároků na navýšení finančních prostředků

Podstatné a nepodstatné změny Změna bankovního účtu projektu – záměr změnit banku oznámit poskytovateli předem, do 5 PD od realizace změny zaslat oznámení o změně účtu Změna smlouvy příjemce s partnerem mající charakter podstatné změny (návrh nové smlouvy s partnerem) Odstoupení partnera v průběhu realizace projektu Podstatná změna rozpočtu Jakákoliv změna v případě pochybností

Podstatné a nepodstatné změny ZMĚNY V ROZPOČTU Nesmí být porušeny podmínky finančního řízení stanovené v právním aktu Nesmějí narušit charakter a hlavní záměr projektu Musí být nezbytné a efektivní Provedené změny příjemce oznamuje v nejbližší MZ Nesmí dojít k překročení závazných procentuálních limitů Navýšení CZV není možné!!! Změny pouze s využitím cen a mezd v místě a čase obvyklých Nesmějí být navyšovány položky, které byly sníženy doporučením VK Vytvoření/zrušení stávající položky v případě, že znamená začátek nové KA/ukončení stávající KA není možné!!!

Podstatné a nepodstatné změny Přesun prostředků mezi kapitolami se posuzuje podle rozpočtu v právním aktu/dodatku Podle velikosti částky rozlišujeme: Nepodstatné změny rozpočtu Podstatné změny rozpočtu 1 Nepodstatné změny rozpočtu Příjemce oznamuje v nejbližší MZ po provedení změny Typy: Přesun prostředků mezi položkami uvnitř jednotl. kapitol Přesun prostředků mezi jednotlivými kapitolami – max. do výše 15 % objemu způsobilých výdajů kapitoly, ze které jsou přesouvány (kapitola 1 může být navýšena pouze do výše 15 % objemu této kapitoly)

Podstatné a nepodstatné změny Kapitola 1 může být navýšena pouze do výše 15 % objemu této kapitoly a může se tak stát pouze na základě těchto změn: Změna pracovně právního vztahu (DPP – DPČ) Rozdělení schválených úvazků Vytvoření nové pozice Navýšení úvazku stávající pozice Vytvoření nové položky nebo zrušení položky rozpočtu

Podstatné a nepodstatné změny 2. Podstatné změny rozpočtu Povinnost předložit Žádost o podstatnou změnu + odůvodnění Realizace podstatné změny rozpočtu před souhlasem poskytovatele nebo bez souhlasu = porušení rozpočtové kázně – sankce Typy: Přesun mezi kapitolami přesahující 15 % objemu způsobilých výdajů z kapitoly, ze které jsou přesouvány Navýšení objemu kapitoly 1 o výše než 15 % Navýšení položek Křížového financování

PUBLICITA Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem ČR.

Publicita Proč publicita a informovanost? Čím se musíme řídit? Povinnost informovat cílovou skupinu a veřejnost o financování svého projektu ze zdrojů EU v rámci OP VK – Nařízení Komise (ES) č. 1828/2006 ze dne 8. 12. 2006 (čl. 8 + 9): realizace informačních a propagačních aktivit na úrovni projektů informovat účastníky projektu o pomoci ESF a státního rozpočtu ČR Prezentace svého projektu/úspěchu široké veřejnosti Čím se musíme řídit? bližší podrobnosti v kap. 11 Příručka pro příjemce OP VK Manuál vizuální identity OP VK (http://opvk.kraj-lbc.cz) (stěžejní dokument, verze logotypu, ochranná zóna, velikost, barvy) Manuál vizuální identity ESF v ČR 2007 - 13 (www.esfcr.cz) Zásady požití loga MŠMT

Publicita Volba propagačních nástrojů Vhodné nástroje pro svůj projekt (adekvátnost rozpočtu a velikosti projektu) Žadatel vybírá už v žádosti – následně zakotveny v právním aktu => stávají se předmětem kontroly – při nesplnění sankce (2 % z max. výše poskytnuté fin. podpory – ostatní povinnosti) Obsah dokumentů pro účely zajištění publicity plně v kompetenci příjemce O průběhu publicity informuje žadatel prostřednictvím MZ (záložka v MZ B7 Publicita projektu)

Publicita Nástroje propagačních aktivit Internet (webové stránky projektu/příjemce) Publikace, školicí a informační materiály Tiskové zprávy, články, rozhovory v regionálních sdělovacích prostředích Tiskové konference (zahájení, v průběhu projektu, ukončení) Letáky a plakáty Propagační předměty

OP VK z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.“ Publicita „Příjemce je povinen informovat o spolufinancování projektů realizovaných v rámci OP VK z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.“ Použít logolink (zejména loga EU, ESF a OP VK) na všech materiálech vztahujících se k projektu. Použít povinné sdělení: „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ c) Umístění vlajky EU a loga ESF a OP VK v místnostech, kde se konají konference/školení. Umístit loga EU, ESF a OP VK na zařízení a vybavení pořízeného z dotace e) Na akci realizované v rámci OP VK uvést informaci o tom, že je financována z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.

Publicita Pravidla vizuální identity Evropský emblém: Vlajka EU O finanční spoluúčasti ES, ESF a OP VK informuje příjemce zejména používáním závazných log v tomto pořadí: Evropský emblém: Vlajka EU Odkaz na EU: Evropská unie Odkaz na ESF: Logo ESF Odkaz na ŘO OP VK: Logo MŠMT Odkaz na program OP VK: Logo OP VK Odkaz na ZS/příjemce (nepovinné: Logo ZS / příjemce Prohlášení zdůrazňující přidanou hodnotu pomoci Společenství: Investice do rozvoje vzdělávání

Publicita Podrobný popis použití log – jednotlivé manuály + "Publicita v kostce"

Publicita

Publicita Chybné varianty log

Publicita Příklady nástrojů propagačních aktivit Dokument - Pracovní smlouva Prezenční listina Leták – RCV Pozvánka - Program setkání Web - Síť tvořivých škol Libereckého kraje