PT – obecná charakteristika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CLIL Content and Language Integrated Learning
Advertisements

VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Environmentální výchova pro základní školu
OSV jako samostatný předmět Mgr. Jana Trojanová koordinátorka tvorby ŠVP Gymnázium INTEGRA BRNO.
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
Systém kurikulárních dokumentů
Vzdělávání a jeho kategorie
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Soubor vědomostí, dovedností, schopností, postojů a hodnot Kompetence potřebuje každý jedinec pro své osobní naplnění a rozvoj, pro.
KURIKULÁRNÍ REFORMA RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY et al.
RNDr. Eva Zelendová PaedDr. Karel Tomek VÚP Praha září 2008
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
Etická výchova a Finanční gramotnost
MULTIKULTURNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠANCE PRO EVROPU. PROJEKT V OBLASTI PODPORY PRIORITNÍ OSY 1.2 – ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI VE VZDĚLÁVÁNÍ VE ZLÍNSKÉM KRAJI PODÁNO 29.
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy RNDr. Jindřich Kitzberger náměstek ministra.
Naše zvolená průřezová témata
Ekosystém les a kurikulum základního vzdělávání Doc.PaedDr.RNDr.Milada Švecová, CSc. Univerzita Karlova v Praze, PřF Univerzita Mateja Bela v Banské Bystrici,
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Role školního koordinátora EVVO
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Základní škola T. G. Masaryka, Studénka ředitelka školy: Mgr. Alena Dvorská počet žáků 291, počet pedagogických pracovníků 20 součásti školy: škola, školní.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
Vzdělávání žáků s mentálním postižením
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Průřezová témata klíčových kompetencí. Klíčové kompetence Kompetence k učení Kompetence k učení Kompetence k řešení problému Kompetence k řešení problému.
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
Průřezová témata.
Rámcový vzdělávací program 15. října Malé ohlédnutí – pohled do historie RVP pro gymnázia r materiál k diskusi – r –setkání autorů.
Meteorologie a klimatologie na základní škole Mgr. Tomáš Miléř ČMeS, Praha
Mgr. Alena Hesová Podpora finanční gramotnosti prostřednictvím Metodického portálu
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
JAK TVOŘÍME UČEBNÍ TEXTY PRO ŠVP NA ZŠ LIBEREC, LESNÍ
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
aktuální problémy současného světa
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Školní vzdělávací program výuka informatiky
1 Učební osnovy v ŠVP Oborová setkání VÚP Praha. 2 Zásadní rozdíl na začátek  v RVP jsou stanoveny vzdělávací obory  v ŠVP vznikají na základě vzdělávacích.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Didaktika geografie.
Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D. KISK FF MU Brno Seminář Olomouc, 4. listopad 2015 Knihovníci a tajemství kurikula aneb RVP, KK a ŠVP.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
PROJEKT R E G I O N PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY V ÚSTECKÉM A KARLOVARSKÉM KRAJI CZ.1.07/1.1.00/
PRAKTICKÁ PODPORA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY S VYUŽITÍM AUDIOVIZUÁLNÍCH PROSTŘEDKŮ reg.číslo:CZ.1.07/1.1.00/ Člověk v tísni o.p.s. vzdělávací program.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
GLOBÁLNÍ ROZVOJOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ZDROJE METODICKÉ PODPORY PaedDr. Markéta Pastorová
Michaela Štěpánková Jan Wurst Manuál pro učitele ZŠ a víceletých gymnázií.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Návrhy na Individuální projekty ostatní v rámci OP VK v gesci odboru předškolního, základního a základního.
Dva jsou víc než jeden CZ.1.07/1.2.23/
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
Reforma školství v ČR.
Konflikt, koření života
Teorie a metodika výchovy seminář 1
Meteorologie a klimatologie na základní škole Mgr. Tomáš Miléř
Jak na články? Regionální konference 2009 Jan Šperl
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Mgr. Zuzana Šalamounová, Ph.D.
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Transkript prezentace:

Průřezová témata na www.rvp.cz

PT – obecná charakteristika novinka společně s KK povinná součást vzdělávání na 1. a 2. stupni ZŠ několik forem začlenění

Formy začlenění PT do práce školy samostatný předmět integrace PT do výuky předmětu projektové vyučování klima školy

Mýty o PT „Nutné je naplnit veškeré náměty činností rozpracované pod tematickými okruhy v RVP ZV.“ (Není.) „Aktivity, které na škole již probíhají jsou vlastně PT a není potřeba nic měnit, a tak vlastně stačí již probíhající aktivity jen pojmenovat jako PT.“ „PT směřují pouze k rozvíjení postojů a hodnot.“ (Bez znalostí to nejde.) „Je potřeba integrovat všechno do všeho.“ (Není.)

Multikulturní výchova Teoretický námět: Multikulturní výchova v RVP Autor se v příspěvku věnuje otázce, proč se stala Multikulturní výchova standardní součástí nových kurikulárních dokumentů. Dále popisuje pojetí MKV v RVP. http://rvp.cz/clanek/450 Praktický námět: Výuka dějepisu a dějiny 20. století Autor se v příspěvku věnuje výuce historie 20. století v hodinách dějepisu. Mezi evropské trendy ve výuce dějepisu patří multikulturní líčení dějin. Žáci by si měli prostřednictvím dějepisné výuky osvojit kritický přístup k historickým skutečnostem. http://rvp.cz/clanek/283

Osobnostní a sociální výchova Teoretický (i praktický) námět: Učit se být Text se zabývá tematickými okruhy osobnostního, sociálního i morálního rozvoje a zároveň pro jejich aplikaci nabízí ukázky metod a obsahovou skladbu lekcí. Členění tematických okruhů je shodné s jejich členěním v RVP ZV a umožňuje tak učitelům rychlou orientaci i okamžitou metodickou pomoc při začlenění OSV do školních vzdělávacích programů. http://rvp.cz/clanek/201 Praktický námět: Metodika lekce Jak se vidím? Jak mě vidí ostatní? Autorka v příspěvku seznamuje s metodikou lekce nazvané Jak se vidím? Jak mě vidí ostatní?, která je příkladem samostatné výuky Osobnostní a sociální výchovy. Metodický materiál je výstupem vzdělávacího projektu "Dokážu to?" a je poskytnut v rámci spolupráce s o.s. AISIS a jeho portálem MujNet. http://rvp.cz/clanek/527

Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech Teoretický námět: Smysl průřezového tématu Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech (VMEGS) Autor se zabývá jedním z možných náhledů na danou problematiku a nabízí tak učitelům jeden z pohledů, který lze uplatnit při zařazování PT VMEGS do ŠVP. http://www.rvp.cz/clanek/273/625 Praktický námět: Obchodování s lidmi Autorky ve svém článku zajímavě propojují vzdělávací oblast Člověk a svět práce s PT MVEGS, OSV a MKV. Věnují se zásadní problematice současnosti (mobilita pracovních sil v Evropě i mimo ni a s ní související problémy) a zajímavou formou umožňují učiteli seznámit s touto problematikou žáky. http://www.rvp.cz/clanek/274/418

Environmentální výchova Teoretický námět: Environmentální výchova v RVP ZV Autorka popisuje možnosti zařazení EV do ŠVP. http://www.rvp.cz/clanek/279/275 Praktický námět: Školní projekt : “Co je to les ?“ Autorka popisuje projekt probíhající v několika třídách ZŠ v Šenově. Projekt je velmi komplexně zpracován - umožňuje žákům rozvíjet své znalosti, manuální zručnost a navíc být v přímém kontaktu s přírodou – lesem. http://www.rvp.cz/clanek/280/168

VÚP, www.rvp.cz a Vy Možnost konzultací s VÚP MV - pastorova@vuppraha.cz, 261 341 460 EV - janouskova@vuppraha.cz, 261 341 466 OSV, MKV, VMEGS, VDO - faltyn@vuppraha.cz, 261 341 468 Možnost publikovat na www.rvp.cz

Děkuji za pozornost!