Území obce a jeho změny Názvy obcí, číslování budov, znak a prapor Sloučení nebo připojení obcí Dvě nebo více obcí Sousedící obce Uzavření dohody –Rozhodují.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Dozor Dozor nad výkonem samostatné působnosti obce krajský úřad MV
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Spolupráce mezi obcemi Spolupráce při výkonu samostatné působnosti a)Na základě smlouvy o splnění konkrétního úkolu b)Na základě smlouvy o vytvoření svazku.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Nástroje územního plánování
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Vznik společenství vlastníků jednotek, práva a povinnosti.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Problematika zavedení věcného břemene do KN
 Příspěvek ze státního rozpočtu ČR (na úhradu volební kampaně a na činnost strany)  Členské příspěvky  Dary a dědictví  Příjmy z pronájmů a prodeje.
Přenesená působnost Přenesená působnost svěřená právními předpisy a)obci správní území – území obce b)pověřenému obecnímu úřadu správní území –území obcí.
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
Politický systém ČR – krajská a obecní samospráva
Kliknutím lze upravit styl předlohy. Nestátní neziskové organizace.
Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky
Normotvorba obcí a krajů Dozor nad činností samospráv
Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu kraje Vysočina Pro rok 2008 vypsal ODSH dva dotační tituly: Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina.
Rozpočty územních samosprávných celků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Základy správního práva
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Územní samospráva Kraje
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Komunální politika přehled doporučené literatury
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Hlavní město Praha.
Územní samospráva Obce
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
Obsah veřejných rozpočtů III 18. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 21.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Registr smluv JUDr. Vít Šťastný vedoucí oddělení civilně-správní legislativy; odbor legislativy a koordinace předpisů Ministerstva vnitra Plzeň 26. března.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Zákon o kolektivním investování 189/2004 Sb.. Základní ustanovení Kolektivní investování = podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Nestátní neziskové organizace
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Novela zákona o obcích.
Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj
Porada ODK se zástupci orgánů veřejné správy
Obsah veřejných rozpočtů III
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Obecní zřízení – úvodní test
Umisťování staveb.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Další vnitrostátní předpisy
KRAJ Působnost KRAJE OBČANÉ KRAJE ORGÁNY KRAJE Zastupitelstvo
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Program na podporu lesních ekosystémů
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Území obce a jeho změny Názvy obcí, číslování budov, znak a prapor Sloučení nebo připojení obcí Dvě nebo více obcí Sousedící obce Uzavření dohody –Rozhodují zastupitelstva Do 30 – ti dnů od zveřejnění rozhodnutí zastupitelstva může být podán návrh na referendum  Rozhoduje výsledek referenda Oznamuje se krajskému úřadu Společný název obce –Dohoda mezi obcemi jinak –Rozhodne o názvu MV zastupitelstva dohody Sousedící více připojení krajskému referendum 30zveřejnění MV Dohoda název Hodnocení

Území obce a jeho změny Názvy obcí, číslování budov, znak a prapor Dohoda o sloučení obcí obsahuje –Datum sloučení –Název obce a sídlo jejích orgánů –Platné právní předpisy –Výčet katastrálních území –Určení majetku a finančních prostředků –Platné práva a závazky (smlouvy) Nově vzniklá obec – právní nástupce zaniklých obcí Oddělení části obce Samostatné katastrální území Alespoň 1000 obyvatel Nejméně dvě sousední obce Referendum občanů v oddělující části finančníchmajetku katastrálních právní sídloNázev Datum Dohoda 1000 katastrální Oddělení právní závazkypráva Referendum dvě Hodnocení

Území obce a jeho změny Názvy obcí, číslování budov, znak a prapor Ustanovení přípravného výboru –Nejméně 3 členy O oddělení rozhoduje krajský úřad –Návrh obsahuje: Datum oddělení obce Výčet katastrálních území Rozdělení majetku a finančních prostředků Rozdělení práv a závazků (smlouvy) Počet občanů –Návrh se podává – 6 měsíců před komunálními volbami Název nové obce – souhlas MV Právní předpisy –platí v oddělené obci do doby, kdy budou zrušeny Na počátku roku po dni voleb do zastupitelstva – přípravného komunálními katastrálních Datum Návrh krajský 3 nové 6 Počet závazkůpráv finančníchmajetku počátku zrušenyoddělené Právní MV 1.1.zastupitelstva podává

Území obce a jeho změny Názvy obcí, číslování budov, znak a prapor Sloučení nebo oddělení obcí – zápis v katastru nemovitostí Změny hranic obcí Dohoda mezi obcemi Projednání s katastrálním úřadem Ohlašuje se MF a finančnímu úřadu Názvy obcí, ulic, číslování budov Změna názvu obcí – souhlas MV Názvy částí obce a ulice – rozhoduje obec Ulice nesmí mít pojmenování podle – žijících osobností veřejného života Dvoujazyčné označení obcí, ulic včetně úřadů –10% menšina podle posledního sčítání –Petice 40 % zletilých občanů národnostní menšiny MF katastrálním Dohoda hranic katastruzápis oddělení Sloučení ulice částí MVobce finančnímu Dvoujazyčné veřejnéhožijících Ulice obec 10 úřadůulic obcí Petice

Území obce a jeho změny Názvy obcí, číslování budov, znak a prapor Označení ulice –Majitel nemovitosti je povinen to strpět –Na náklady obce Označení budovy –Povinnost vlastníka nemovitosti –Čísla přiděluje úřad –Číslo popisné případně orientační Rekreační chaty, skupinové garáže – číslo evidenční Veřejné prostranství –Náměstí, ulice, veřejná zeleň a jiné prostory –Veřejně přístupné –Bez ohledu na vlastnický vztah ulice popisné ulice úřad vlastníka budovy náklady strpět Majitel orientační zeleň Veřejné prostranství Rekreační chaty evidenční vlastnický přístupné

Území obce a jeho změny Názvy obcí, číslování budov, znak a prapor Znak a vlajka obce Uděluje předseda Poslanecké sněmovny Může je užívat i organizace zřízené obcí a právnické osoby –Jiné osoby jen se souhlasem obce Znak souhlasem právnické Poslanecké sněmovny vlajka