Kritická infrastruktura - provozní zabezpečenost distribuční soustavy E.ON Josef Havel – předseda představenstva E.ON Distribuce, a.s. Mělník – 31.5.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Advertisements

1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Bezpečnost a spolehlivost provozu přenosové soustavy v kontextu MSK
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
Skupina E.ON Czech Business Unit koncernu E.ON Energie.
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Facility management ČSN EN
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
PLYNÁRENSTVÍ zákon č. 458/2000 Sb., z hlediska kontrolní činnosti SEI Ing. Otta Hofman vedoucí oddělení plynárenství.
Vznik JČP obchodní, s.r.o. Řešitel: Václav Pech Školitel: Prof. Ing. Jan Váchal, Csc. Bachelor of Bussines Studies 2004/2005 Institute of Technology, Sligo.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Obchodník, výrobce a distributor elektrické energie
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
1 Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Lokální distribuční soustavy Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
DE Transformace skupiny E.ON v České republice Jelenovská
Kritické situace v PS ČR
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
Systém kontrolní činnosti SEI
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
ČEZ Energetické služby, s.r.o.. 2 Proč s námi spolupracovat?  pomáháme Vám snižovat energetickou náročnost Vašeho provozu  Vy se soustředíte se na Vaši.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Webové portály LDS/MDS
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Transkript prezentace:

Kritická infrastruktura - provozní zabezpečenost distribuční soustavy E.ON Josef Havel – předseda představenstva E.ON Distribuce, a.s. Mělník – 31.5. a 1.6.2007

Obsah přednášky Organizační struktura koncernu E.ON Vize skupiny E.ON Czech Organizační členění skupiny E.ON Czech E.ON Distribuce, a.s. Investiční plán Rizika Integrace podílů v plynárenství Závěr

1. E.ON – Organizační struktura 3 úrovně odpovědnosti Business units Zodpovědnost za operativní řízení Market units Zodpovědnost za jednotné řízení jejího cílového trhu Corporate Center Zodpovědnost za řízení skupiny napříč všemi trhy, určuje strategické aspekty Business units

2. Vize skupiny E.ON Czech „Být vedoucí integrovanou energetickou společností s elektřinou a zemním plynem v České republice “  Společná vize E.ON: E.ON se stane celosvětovou vedoucí energetickou společností s elektřinou a zemním plynem. Naše vize popisuje budoucí stav naší společnosti, kterého chceme dosáhnout prostřednictvím naší strategie:

3. Organizační členění energetické skupiny E.ON v ČR E.ON Czech Holding AG (ECH) E.ON Česká republika, spol. s r.o. (ECR) Služby a servis Servisní smlouvy (SLA) E.ON Energie, a.s. (ECE) Obchod a výroba E.ON Distribuce, a.s. (ECD) Distribuce ČEPS Zákazníci Regulátor OTE PDS Dodavatelé Zákazníci OTE

Servisní Smlouvy SLA Pro poskytování služeb uvnitř skupiny E.ON jsou mezi společnostmi uzavřeny obchodní smlouvy (smlouvy o poskytování služeb - SoPS) s tržními cenami za poskytování služeb Přílohami smlouvy jsou ujednání která specifikující rozsah a úroveň příslušné služby - Service Level Agreement (SLA)

Vývoj unbundlingu – současný stav v ECH Unbundling znamená oddělení činností, jež mají charakter přirozeného monopolu (přenos, distribuce) od ostatních činností, které jsou vystaveny konkurenci (výroba, obchod) Cílem unbundlingu je zajistit nediskriminační a transparentní užívání sítí všemi účastníky trhu s elektřinou a tím posílit možnosti konkurence V rámci skupiny ECH byl proveden právní a organizační unbundling již k 1. 1. 2005

Compliance Program (CP) Soubor opatření k zajištění nediskriminačního chování vůči všem účastníkům trhu s elektřinou při výkonu licencovaných činností provozovatele distribuční soustavy. Je závazný pro všechny zaměstnance a statutární orgány. ECD provedla analýzy, vyhodnocení a z nich vyplývající úpravy příslušných procesů, aby byly plně v souladu s požadavky CP. Provedena interní organizační opatření a úpravy smluvních vztahů.

Compliance Program Compliance Officer - ustaven ke kontrole implementace CP a dodržování přijatých opatření uvnitř distribuční společnosti. ECD zveřejňuje každoročně způsobem umožňujícím dálkový přístup aktuální Compliance Program a zprávu o přijatých opatřeních a plnění CP za předchozí období. http://www.eon.cz/cs/distribution/unbundling.shtml

Působnost jednotlivých společností energetické skupiny E.ON Czech E.ON Česká republika Centrální služby, servis v oblasti sdílených činností E.ON Energie Obchodování s elektrickou energií a výroba Správa a rozvoj distribuční soustavy, regulace E.ON Distribuce

4. E.ON Distribuce je součástí elektrizační soustavy ČR E.ON Distribuce, a.s. Výroba Přenos Nákup + Prodej Nákup elektřiny od dodavatelů + Prodej elektřiny konečným zákazníkům In Bavaria E.ON Netz is also active in NB4 (Transformation high voltage to medium voltage)

E.ON Distribuce, a.s. (ECD) Držitel licence na distribuci elektřiny na území 5 krajů ECD je právně nezávislým provozovatelem distribuční soustavy (PDS) ECD zajišťuje spolehlivé provozování a rozvoj distribuční soustavy (DS) ECD umožňuje distribuci elektřiny na vysoké úrovni a s vysokou kvalitou dodávek a služeb v souladu s požadavky směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2005/89/ES

E.ON Distribuce, a.s. (ECD) Ceny za distribuci a distribuční služby stanovuje Energetický regulační úřad ECD je povinna připojit k DS zařízení každého kdo o to požádá a splňuje podmínky ECD je povinna přenést elektřinu ostatních dodavatelů Povinnosti PDS plní ECD způsobem šetrným k životnímu prostředí

Distribuční území společnosti E.ON v České republice Rakousko JCE Polsko Slovensko Hradec Kralové Plzeň Praha E.ON Czech Děčín Maďarsko Györ ÉDÁSZ Bavorsko Německo E.ON Bayern Regensburg Holding München ZSE Bratislava Ostrava Ústí nad Labem České Budějovice Brno PRE Skupina ČEZ

Provozně technické údaje E.ON Distribuce k 31.12.2006 please overwrite text Objem přenášené elektřiny – vstup do DS v TWh 14,5 Maximální zatížení distribuční soustavy v GW 2,4 Délka vedení VVN (110 kV) v km téměř 4 000,0 Délka vedení VN (22 kV) v km téměř 22 000,0 Délka vedení NN (0,4 kV) v km téměř 40 000,0 Počet odběrných míst v mil. téměř 1,5 Počet transformoven 110/22 kV 79,0 Počet trafostanic 22/0,4 kV 16 936,0

5. Střednědobý investiční plán Cílem je zajistit vysoce kvalitní a spolehlivé služby v oblasti provozování DS Musí respektovat nárůst spotřeby, zvyšující se požadavky na zatížení DS a nová připojení a zohlednit: ekonomické trendy v ČR ( růst HDP , spotřeba elektřiny ) požadavky na efektivnost investiční výstavby bezpečnost a standardy dodávek elektřiny požadavky ERÚ 2006 2007 2008 2009 mil. Kč 2 456 2 473 2 494 2 495

Investiční program E.ON Distribuce, a.s. (ECD) v roce 2007 ECD investuje letos do rozvoje a obnovy DS celkem cca. 2,5 mld. Kč Nejvýznamnější investiční stavby : > Centralizace dispečinků (8,5 mil. Kč) > Připojení průmyslových lokalit - např. Brno - Černovické terasy (30 MW), Brno - Kampus (18 MW) > Rekonstrukce a výstavby nových transformoven 110/22 kV (380 mil. Kč) - např. rekonstrukce R 110/22 kV Slavkov, R 110 kV Humpolec

Investiční program E. ON Distribuce, a. s Investiční program E.ON Distribuce, a.s. (ECD) v roce 2007 (pokračování) > Rekonstrukce a výstavba nových vedení VVN 110 kV (120 mil.Kč) - např. rekonstrukce vedení 2x110 kV Komárov-Sokolnice > Rekonstrukce distribučních sítí 22 kV a 0,4 kV (cca. 700 mil.Kč) > Pilotní projekt Smart metering Plánujeme připojit 11 000 nových odběrných míst, včetně výroben - především obnovitelných zdrojů energie (OZE)

6. Rizika Výrazný neproporční nárůst spotřeby Deficit na straně výroby po roce 2012 - 15 Soustředění výroby i spotřeby do velkých celků a z toho plynoucí zvýšené nároky na připojení k DS a vlastní distribuci elektřiny Výstavba nových tras elektrických vedení naráží stále více na odpor vlastníků, obcí a ekolog. aktivit Mimořádné události v elektrizační soustavě ČR Měnící se klimatické podmínky – záplavy, vichřice, sněhové kalamity Neúplné legislativní návaznosti mezi zákony č.240 a 241/200 Sb. o krizovém řízení, opatřeních pro krizové stavy a energetickým zákonem Budoucí vývoj v oblasti regulace Nedostatek odborníků v oblasti investiční činnosti a provozu distribuční soustavy Požadavek Evropské komise na vlastnický unbundling

7. Integrace podílů v plynárenství do E.ON Distribuce,a.s. Hlavní cíl: Integrace distribuce plynu do ECD JČP Distribuce s.r.o. bude během roku 2007 integrována do organizační struktury ECD ECD přebírá veškeré závazky vyplývající z vlastníka licence na provoz plynárenské distribuční soustavy ve smyslu Energetického zákona Převedení zaměstnanců a majetku

Děkuji Vám za pozornost josef.havel@eon.cz