Hodnocení znalostí žáků a pilotáž na základě výsledků Philippe Claus generální školní inspektor vedoucí skupiny Primární vzdělávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLNÍ ZPRÁVY O PŘEDBĚŽNÝCH VÝSLEDCÍCH MZ V ROCE 2011 PRVNÍ Z KROKŮ VYUŽITÍ STÁTNÍ MATURITY PRO ZVÝŠENÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ NA SŠ.
Advertisements

Evaluace v mateřské škole
Přijímací řízení na střední školy
IBM … creating the future of learning Konference ISSS 2005, Hradec Králové Omyly při přípravě i realizaci distančního vzdělávání dospělých RNDr. Jana Pradlová,
Přijímací řízení ve školním roce 2013/2014
Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Interaktivní testy v matematice
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Kariérové poradenství
Testy pro testování žáků 5. a 9. tříd 2012
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
Novela ZÁKONA č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů PhDr.
Počet žáků ve třídě Marcela Matějková Dagmar Šetková Martina Říhová
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
Autoevaluace z pohledu České školní inspekce
Systém kurikulárních dokumentů
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Nová podoba maturitní zkoušky Obchodní akademie, Vyšší odborná škola cestovního ruchu a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, s. r. o. Dr. Eva.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Hodnocení škol a školských zařízení
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
Taktická příprava Michal Lehnert.
RVP ZUV: VZDĚLÁVACÍ OBSAH UM. OBORŮ
Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Fórum cestovního ruchu Ostrava – Dolní Vítkovice 14. října 2013.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Přijímací řízení pro školní rok 2009/2010 Přijímací řízení pro školní rok 2009/2010 Krajský úřad Libereckého kraje odbor školství, mládeže, tělovýchovy.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Ing. Eva Kotková & Ing.
Účetní reforma v druhém roce
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Standardy RVP ZV září 2013 Praha, Všechno, co jste chtěli vědět o standardech … O TOM, CO URČITĚ BYLO O TOM, CO URČITĚ JE O TOM, CO MOŽNÁ BUDE…
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Proč potřebujeme informace o rodinném zázemí Jana Straková ÚVRV, PedF UK
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Cíle studia didaktiky pedagogiky
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Hodnocení žáků. Zpráva OECD o hodnocení vzdělávání Česká republika 2012: Převládá sumativní hodnocení Velký důraz na známky Žáci jsou často zkoušeni ústně.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Standardy jako zrcadlo českého kurikula Mgr. Olga Bauerová Mgr. Marek Lauermann ZŠ a MŠ Brno, Jihomoravské nám. 2.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014
Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Hodnocení znalostí žáků a pilotáž na základě výsledků
Strukturace učiva Příprava učitelova.
11. Portfolio dítěte Portfolio je uspořádaný soubor prací dítěte shromážděný za určité období, které poskytuje informaci o výsledcích dítěte, průběhu učení.
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Informační zdroje české veřejné správy
Hlavní manažér SP Kvalita I
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Transkript prezentace:

Hodnocení znalostí žáků a pilotáž na základě výsledků Philippe Claus generální školní inspektor vedoucí skupiny Primární vzdělávání

Zásadní prvek v procesu vzdělávání a pilotáže Hodnotit dovednosti žáků v průsečíku dvou zásadních vývojů: narůstající význam pojmu výkonnost ve vztahu ke správě a řízení školství a role evaluace v procesu výuky (evaluační strategie ve 3 klíčových momentech: na začátku, v průběhu a na konci procesu). Termín známkování označuje ohodnocení produkce žáka známkou vyjádřenou číslicí. Známkování zůstává součástí závěrečných a certifikačních evaluací (na konci 9. třídy ZŠ). Průměrnou hodnotu získanou na konci procesu ovšem nelze chápat jako nabytí dovedností. Hodnocení a známkování jsou dva rozdílné pojmy stejně jako validace a certifikace.

Nejnovější odkazy (výběr) Účetní dvůr: Řízení vzdělávacího systému, Věstník duben 2003, květen 2010 Znalosti žáků…Generální inspektorát, červenec 2005 Využívání nástrojů pilotáže na úrovni krajů, Generální inspektorát, červenec 2005 Hodnocení na 2. stupni ZŠ a na SŠ ve Francii, Generální inspektorát, červenec dovedností, kterých mají dosáhnout vyučující (vyhláška z ) Inspekční cesty (Věstník č. 22 z ) Oběžníky (příprava na zahájení šk. roku 2010/2011, 2011/2012 a 2012/2013) Vyhláška ze a oběžník z (osobní knížka kompetencí, tzv. „livret personnel de compétences“)

Změřit výkonnost vzdělávacího systému Zákonná povinnost a nutný předpoklad každé politiky boje proti školnímu selhání: organický zákon o financování státní správy (tzv. „LOLF“) a uskutečňování společného základu znalostí a kompetencí

Od pilotáže prostřednictvím norem k pilotáži na základě výsledků Referovat o výsledcích Nové způsoby přerozdělování zdrojů Jaké ukazatele poskytnout parlamentu? Jaké ukazatele pro uzavření smluv se školami a dalšími aktéry?

Dovednosti žáků: hlavní ukazatel výkonnosti ve všech úrovních vzdělávání Příklad: „radar“ dovedností žáků na školách v regionu Franche-Comté („académie de Besançon“)

Hodnotit s cílem lépe pochopit neúspěch ve škole Boj proti školnímu selhání v centru veřejných vzdělávacích politik Cíle hodnocení ve službách těchto politik

Účel evaluačních testů dovedností žáků Funkce testu (k čemu slouží?): – vyhodnocovat žáky – diagnostikovat potíže ve výuce – kontrolovat, zda očekávané dovednosti jsou ovládány – určit, zda mají žáci dovednosti k tomu, aby absolvovali specializované vzdělávání... Užitečnost testu (komu slouží?): – žákům: získají certifikát (certifikující test) – žákům: naučí se (formativní hodnocení) – učitelům: poznají své žáky (diagnostikující hodnocení) – politikům: pilotovat systém

Hodnocení a politiky boje proti školnímu selhání: dva příklady Společný základ a nástroj k jeho validaci: osobní knížka dovedností (tzv. „livret personnel de compétences“) Personalizace a národní hodnocení všech žáků

Společný základ Závazek, který předpokládá: hodnocení, validaci, certifikaci... a zejména konkrétní výukové hodiny

Společný základ: závazek Programový a orientační zákon pro budoucnost školství ze dne : § 9, § 16 a § 32 (rámec a funkce společného základu) Nařízení ministerstva školství ze dne upravující obsahovou náplň společného základu znalostí

Osobní knížka dovedností: nástroj pro validaci –souhrnný přehled úspěchů žáka: jako takový nevytváří nástroj použitelný pro vzdělávání, ale pomáhá při volbě dalšího aktivního studia žáka v závislosti na jeho potvrzených a tedy validovaných znalostech... –nástroj pro komunikaci s rodiči: jednotným (normalizovaným) způsobem referovat rodinám o znalostech žáků v určitých kompetencích a v určitých etapách –nutnost společné práce pro učitele Lokální nástroj opřený o národní hodnocení

Národní hodnocení všech žáků 2. a 5. ročníků ZŠ a personalizace Personalizace výuky: přizpůsobit se potřebám žáků znamená tyto žáky poměřit

Národní hodnocení všech žáků: šest možných využití na lokální úrovni 1)Dát smysl podpůrným prostředkům na úrovni třídy a školy (vzdělávací jednotky) 2) Prohloubit dialog s rodiči 3) Objasnit úvahy týkající se výuky francouzštiny a matematiky 4) Reference pro projekty škol a uzavírání smluv mezi krajským školským úřadem a konkrétní školou v zónách prioritního vzdělávání (tzv. „contrat de réussite“)

Národní hodnocení všech žáků: šest možných využití na lokální úrovni 5) Reference pro ohodnocení efektivnosti práce učitelů a výsledků školy 6) Prostředek ke správné identifikaci vzdělávacích potřeb vyučujících

Závěry získané z národního hodnocení všech žáků Příklad hodnocení žáků 5. ročníků ZŠ z matematiky (2010)

Poznámky k těmto výsledkům Nevýraznějších úspěchů bylo dosaženo v případech, kdy se znalosti začaly nabývat dlouho dopředu. Zejména se jedná o násobilku čísel menších nebo se rovnajících 5. Také o pravoúhlém trojúhelníku se žáci učí již velmi brzy. Je třeba zdůraznit, že testy citelně reagují na proměny obtížnosti, jež jsou známy předem (např. násobení: omezit dva prvočinitele na čísla menší nebo se rovnající 5 výrazně zvyšuje správný výsledek). Stejně tak je velký rozdíl mezi tím, jestli se dělí trojciferné číslo dvojciferným číslem nebo jestli je dělitel jednociferné číslo. Jako další příklad lze uvést odečítání čísel s desetinnou čárkou.

Hlavní obtíže se týkají: nových znalostí ve 4. a 5. třídě ZŠ, jejichž osvojení připadá na několik ročníků: desetinná čísla, zlomky, úměrnost slovních úloh (umět rozlišit jednotlivé kroky při řešení úloh, provést úvahu) Větší respektování nárůstu obtížnosti učiva, stanoveného učebními osnovami, by mělo vést k jistému zlepšení výsledků.

Obecné závěry: dovednosti žáků v matematice na konci primárního vzdělávání (2010) Informační bulletin č. 10 ( ), Odbor evaluace, prognostiky a výkonnosti (ministerstvo školství) Více než 1/4 žáků dosáhla výkonnosti vykazující optimální zvládnutí všech požadavků stanovených učebními osnovami na konci primárního vzdělávání (5. ročník ZŠ) v předmětu matematika. Žáci získali dovednosti abstrakce, které jim umožňují řešit komplexní slovní úlohy a volit příslušné strategie bez ohledu na konkrétní situaci. K tomu je potřeba připočítat 30 % žáků, jejichž výkonnost opravňuje k úvaze, že dostatečným způsobem zvládají očekávané kompetence. Tito žáci vyvinuli koncepty v matematice, díky kterým by měli zdárně pokračovat na 2. stupni ZŠ. Na druhé straně zůstává 15 % žáků s obtížemi (a mezi nimi 3 % s velkými obtížemi), u kterých lze tvrdit, že neovládají (nebo ovládají velice špatně) dovednosti nutné k postupu do 6. ročníku ZŠ. Zbývající čtvrtina žáků si začíná již vytvářet automatismy, ovšem jejich schopnosti v počtech zůstávají neúplné a žáci ještě nejsou schopni přenést své dovednosti na nové situace.