Deník původů jídel Výzkum studentů GPJP
Autoři Na tomto projektu se podílelo mnoho lidí, největší díky však patří: Studentům třetího ročníku GPJP a GKS Tereza Teichmanová, Katarina Brányiková, Michal Zelenský, Jitka Benešová, Edward Cimini, Michal Hruška, Filip Hledík, Jaroslav Ouhrabka, Honza Malecha a další… Profesorům Tomáš Kasper, Tereza Kocová a Libor Jelen
Cíle výzkumu průzkum chování českých spotřebitelů zvýšit zájem o původ potravin a nápojů, které jsou součástí našich jídelníčků
Hypotéza českých potravin je na našich stolech málo většina jídel, které konzumujeme pochází ze zahraničí u velké části potravin nelze dohledat, odkud pochází (není uvedeno na obale)
Metodika do deníku oslovené osoby zaznamenávali veškeré jídlo a pití, které během celého dne (po dobu jednoho týdne) snědli a vypili u každého jídla i pití, které se na seznamu objeví, musí být zaznamenána informace o jeho původu (popř. informace, že to nelze dohledat)
Respondenti deníků našim cílem bylo oslovit 20 studentů a 5 pedagogů našeho gymnázia, kteří by deník po dobu jednoho týdne vyplňovali skutečně jsme oslovili více lidí kvůli přesnosti výzkumu problémy (moc dlouhé, náročné, nezájem... atd.)
A výsledek???
Tady je… 1 = Česká republika 2 = Neznámý původ 3 = Německo 4 = Španělsko 5 = Indie 6 = Holandsko 7 = Zbytek zemí s procentuálním podílem pod 1 % (Itálie, Anglie, Polsko,…)
Závěr Zjistili jsme, že jsme docela na omylu, neboť valná většina potravin pochází z území České republiky (pokud naši respondenti opravdu vědí odkud potraviny jsou…) Nikdo nám bohužel nemůže zaručit, že lidé co vyplňovali tyto dotazník