Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Reportáž – naše jídelna Vše, co pot ř ebujete v ě d ě t… Anna Sedláčková Natálie Jermanová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Reportáž – naše jídelna Vše, co pot ř ebujete v ě d ě t… Anna Sedláčková Natálie Jermanová."— Transkript prezentace:

1 Reportáž – naše jídelna Vše, co pot ř ebujete v ě d ě t… Anna Sedláčková Natálie Jermanová

2 Úvod Navštěvují ji stovky žáků. Na vaření se podílí mnoho lidí. Málokdo však ví, jak to v jídelně skutečně probíhá a co se skrývá za dveřmi kuchyně. Naše jídelna: - Poskytuje stravu nejen našim studentům - - Pracuje tu 6 kuchařek, 1 uklízečka a vedoucí - - Čipový systém byl zaveden v roce 2008

3 Otázky Podle č eho se musí ř ídit výb ě r surovin? Výběr se musí mj. řídit podle tzv. spotřebního koše. Spotřební koš určuje jaké výživové hodnoty by měla obsahovat jídla v jídelně a má legislativně určený počet ovoce, zeleniny, masa… Odkud jsou č erpány nám ě ty na recepty? Hlavní osobou, která se stará o složení jídelníčku je paní vedoucí. Ta čerpá inspiraci z knížek, časopisů, internetu ale také od kolegyň. Jídla se přitom musí měnit každý týden. A práci má ztíženou také díky tomu, že od roku 2008 platí výběr ze dvou jídel.

4 Jaký je nejv ě tší pomocník v kuchyni a bez č eho se jídelna neobejde ? Jaký je nejv ě tší pomocník v kuchyni a bez č eho se jídelna neobejde ? Jak nám potvrdila paní vedoucí, bezesporu největším pomocníkem je tzv. konvektomat. Dalším, pro nás více známým spotřebičem, je myčka.

5 Čipový systém Většina z nás si ještě pravděpodobně vzpomene na předešlý stravenkový systém .Ten byl nahrazen v roce 2008 systémem čipovým. Podle paní vedoucí je lepší spíše současný. Mezi jeho největší výhody patří lehčí používání. Ale ani u něj se to neobejde bez komplikací. Stejně jako u stravenek dělá největší potíže zapomínání čipu. A co vy? Jste spokojeni se současným systémem?

6 Jídelna v číslech Asi nikoho nepřekvapí, že počet surovin a jejich množství se bude pohybovat ve vyšších číslech. Kolik brambor se spotřebuje např. za jeden den ? 125 kg brambor 4–5 plechovek zelí 4 plechovky (po 4 kilech) na přípravu rajské omáčky 45 kg těsta 35 kg rýže (všechna čísla jsou uvedená na obědy na jeden den)

7 Celiakie Ale jsou mezi námi i tací, kteří nemohou konzumovat vše bez omezení. Poměrně málo známá nemoc, zvaná celiakie, způsobuje nesnášenlivost lepku v potravinách, a proto nemocní, kteří touto nemocí trpí nemohou jíst např. obyčejné těstoviny nebo pečivo. Naše jídelna může i jim zajistit obědy, ale některé suroviny si musí přinést sami. Ze všech žáků naší školy se vaří asi pro dvě děti. Aby jídlo pro ně bylo nezávadné, musí se používat speciální suroviny a kuchyňské náčiní. Většina ostatních jídelen pro takové děti nevaří.

8

9 Zajímavosti - průměrná teplota jídla by se měla pohybovat okolo 65° Celsia (u polévky až 90°) - většina zaměstnanců jídelny pracuje přibližně devět hodin denně

10 Čtenářům děkujeme za pozornost a zaměstnancům jídelny za poskytnuté informace. Čtenářům děkujeme za pozornost a zaměstnancům jídelny za poskytnuté informace.


Stáhnout ppt "Reportáž – naše jídelna Vše, co pot ř ebujete v ě d ě t… Anna Sedláčková Natálie Jermanová."

Podobné prezentace


Reklamy Google