Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Evropa po třicetileté válce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Evropa po třicetileté válce"— Transkript prezentace:

1 Evropa po třicetileté válce

2 změnilo se postavení evropských států a vztahů mezi nimi
hlavní evropské mocnosti - Francie, Velká Británie a Švédsko upadá význam Španělska a Svaté říše Římské 1707 – vznik Velké Británie (spojení Anglie a Skotska do jednoho státu, Irsko bylo připojeno až 1801)

3 Prusko součástí Svaté říše římské bylo množství malých německých států. výsadní postavení mělo Braniborsko ke svému území připojilo několik okolních států tak byl po třicetileté válce vytvořen nový německý stát - Prusko hlavním městem se stal Berlín vývoj Pruska vrcholil za vlády Fridricha II (1740 – 86)

4 Absolutismus a parlamentarismus
Již v 16. století se stavovské státy mění v centralizované monarchie (silná panovnická moc + dožívání stavovských institucí) od 2. poloviny 17. století a po celé 18. století se v evropských státech prosazovaly dva způsoby uspořádání společnosti absolutistická monarchie – panovník má neomezenou moc (Francie – Ludvík XIV., Habsburská monarchie) konstituční monarchie – moc panovníka je omezena parlamentem, ten rozhoduje z velké části o daních a zákonech (Anglie)

5 Společnost panovník (moc v některých zemích omezena parlamentem – konstituční monarchie) společnost - čtyři základní vrstvy obyvatelstva: šlechta církevní hodnostáři měšťané venkované a městská chudina v nejtěžších podmínkách žili chudí venkované a městská chudina hlavními majiteli půdy byla šlechta a církev nová vrstva společnosti - majetní měšťané (bohatli díky řemeslům a obchodu)

6 Kultura a životní styl kulturu, umění a životní styl evropské společnosti 17. a 18. století nazýváme baroko zrodilo se v Itálii, název pochází z portugalského barocca – nepravidelný v našich zemích baroko zakořenilo po třicetileté válce, je spojeno s obdobím vlády Leopolda I., Karla VI, Marie Terezie a Josefa II.


Stáhnout ppt "Evropa po třicetileté válce"

Podobné prezentace


Reklamy Google