STARÁ DŮLNÍ DÍLA V ČR legislativa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak ovlivnit povolování úložiště z pozice dotčených obcí a sdružení.
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Mgr. Emílie Trakalová Novela vyhláška č. 432/2001 Sb. Milín, 30. listopadu - 2. prosince 2011.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
V souvislosti s množícími se snahami o stanovení dešťových kanalizací kanalizacemi pro veřejnou potřebu dle ust. § 1 odst. 4 zákona o vodovodech a kanalizacích.
Vršovická 65, Praha 10, Tel: ,Fax: , Využití GIS při ochraně nerostného bohatství Ministerstvo.
Česká geologická služba
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
E-PK aktuální stav služeb DDS Markéta Hlasivcová Zuzana Švastová ÚIV - NPKK.
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
1 Památkový zákon a nový občanský zákoník Památková inspekce MK ČR říjen 2013.
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Ing. Martin MALÍŘ ředitel II. odboru ČBÚ Podzimní setkání těžařů ve dnech 5. – v hotelu Myslivna v Brně 1.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Likvidace starých ekologických zátěží
Metainformační systém důlní dokumentace OKD
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Právo na informace Tereza Danielisová,
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Ochrana půdy a lesa.
Novelizace zákona o PO (spalinové cesty) kpt. Mgr. Petr Komínek, DiS. 1.
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ Kurt Dědič – odbor ochrany ovzduší MŽP Enviro Ostrravice,
Výpočet náhrad za újmy omezením lesního hospodaření pomocí SW SKOL
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce:
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
e-PK aktuální stav služeb DDS
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Kanalizační Přípojky F-M
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Transkript prezentace:

STARÁ DŮLNÍ DÍLA V ČR legislativa Praha 2013 Ing. Petr Uldrych

Důlní dílo - podzemní a povrchové prostory vytvořené hornickou činností za účelem vyhledávání, průzkumu a využití ložiska (vyhláška č. 22/1989 Sb.). DD průzkumná (štoly, šachtice, jámy a komíny), DD otvírková (jámy, štoly, překopy, slepé jámy,), DD přípravná (chodby, prorážky), DD sloužící k dobývání (poruby, stěny, komory, pilíře), DD při povrchovém dobývání (skrývkové a těžební řezy, lomové stěny) větrací, odvodňovací, těžební a záchranné vrty. Důlním dílem nejsou vyhledávací a průzkumné vrty, ani technologické stavby související s těžbou.

Kategorizace důlních děl Provozované důlní dílo - důlní dílo mající svého provozovatele nebo vlastníka, který důlní dílo využívá k hornické činnosti nebo k činnosti prováděné hornickým způsobem. Provozovatel nebo vlastník má všechna práva a povinnosti plynoucí z provozování tohoto důlního díla v souladu s platnými právními předpisy. Opuštěné důlní dílo - důlní dílo mající svého provozovatele nebo vlastníka, případně jejich právního nástupce, který důlní dílo trvale nebo dočasně nevyužívá. Provozovatel nebo vlastník, právní nástupce má všechna práva a povinnosti plynoucí z provozování tohoto důlního díla v souladu s platnými právními předpisy.

Kategorizace důlních děl Staré důlní dílo - důlní dílo po těžbě výhradního ložiska, které je opuštěno a jehož provozovatel ani jeho právní nástupce neexistuje nebo není znám viz § 35 zákona č. 44/1988 Sb. MŽP není vlastníkem, majitelem ani správcem SDD!!! MŽP má povinnost SDD ohrožující zákonem chráněný zájem zabezpečit v rozsahu nezbytně nutném. Opuštěné průzkumné důlní dílo - důlní dílo realizované v rámci geologického průzkumu financovaného ze státního rozpočtu, které nebylo následně předáno k těžbě. Opuštěným průzkumným důlním dílem je i původně staré důlní dílo, které bylo v rámci geologického průzkumu financovaného ze státního rozpočtu znovu otevřeno. Stát vykonává správu těchto důlních děl prostřednictvím MŽP a udržuje je v bezpečném stavu.

Zabezpečování SDD a OPDD není hrazeno z „NAŠICH - VAŠICH“ daní !!! Finance na SDD a OPDD Prostředky na SDD a OPDD jsou převáděny z výnosu z úhrad za vydobyté nerosty podle § 32a odst. 4 zákona č. 44/1988 Sb., (horní zákon), prostřednictvím OBÚ v souladu s usnesením vlády č. 69/2008. Toto usnesení zároveň ukládá MŽP použít finanční prostředky ve smyslu § 35 zákona č. 44/1988 Sb., (horní zákon). Důvodová zpráva k usnesení vlády č. 69/2008 dále podrobněji specifikuje využití finančních prostředků z výnosu z úhrad následovně: MŽP užije finanční prostředky na průzkum, zjišťování, zajišťování nebo likvidaci SDD a OPDD a jejich projevů a následků. Zabezpečování SDD a OPDD není hrazeno z „NAŠICH - VAŠICH“ daní !!!

Registr SDD a databáze HDD Z pověření MŽP je ČGS útvarem Geofond veden registr starých důlních děl a databáze HDD. Databáze HDD zahrnuje: 2 123 SDD 1 731 OPDD 4 312 ODD (DIAMO cca 3500, PKÚ cca 550) 9337 DD v kategorii „Neurčeno“ tj. dosud neoznámená stará důlní díla http://www.geology.cz/

Podzemní objekty (§ 37 odst. 1 zákona č, 61/1988 Sb.) Za podzemní objekty se považují podzemní prostory vytvořené ražením : a) tunely a štoly metra, b) ostatní tunely a štoly, pokud jejich délka přesahuje 50 m, c) kolektory včetně jejich hloubených částí a spojovacích šachet, d) jiné prostory o objemu větším než 1000 m3 zpřístupněné veřejnosti nebo využívané k podnikatelské činnosti, e) stavby pro účely ochrany obyvatelstva, f) kanalizační stoky o světlém průřezu větším než 2 m2, pokud jejich délka přesahuje 50 m, g) odvodňovací a vodovodní štoly o světlém průřezu větším než 2 m2, pokud jejich délka přesahuje 50 m, h) bývalá stará nebo opuštěná důlní díla následně zpřístupněná veřejnosti nebo využívaná k podnikatelské činnosti.

Podzemní objekty (§ 37 odst. 1 zákona č, 61/1988 Sb.) Vlastník PO nebo provozovatel je povinen ohlásit OBÚ existenci, zřízení, nabytí a likvidaci PO, změny v jeho rozsahu nebo využití, identifikační údaje podzemního objektu a změny těchto údajů. Vlastník PO nebo provozovatel je povinen udržovat PO v bezpečném stavu a provádět ve stanovených lhůtách prohlídky k ověřování bezpečného stavu PO prostřednictvím organizace, která má zřízenu báňskou záchrannou stanici. Český báňský úřad stanovil vyhláškou č. 49/2008 Sb. a) lhůty pravidelných prohlídek PO a způsob ověřování jejich bezpečného stavu, b) rozsah identifikačních údajů pro vedení evidence PO, c) podmínky k zajištění bezpečnosti provozu PO především z hlediska jejich větrání, včetně větrání za provozu nepřístupných objektů, a požadavků na cesty pro chůzi,

Vstup do důlních děl Stanovisko Českého báňského úřadu Vstup do DD za účelem provádění jakékoliv činnosti nelze legalizovat pro neodbornou (amatérskou) činnost, a to zejména z důvodu ohrožení bezpečnosti osob do důlních děl vstupujících. Vstup do důlních děl je možný pouze za podmínek stanovených provozovatelem zpřístupněného důlního díla. Za neoprávněný vstup do důlního díla lze podle § 39, zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích uložit pokutu 15 000,- Kč. Přičemž za neoprávněný vstup je možné považovat i vstup do SDD a OPDD za účelem pozorování, sčítání a výzkum chiroptero fauny, montánní činnost apod.

Vstup do důlních děl Vstup do starých nebo opuštěných důlních děl upravuje vyhláška č. 26/1989 Sb., v § 29 odst. 1 Vstup do starých nebo opuštěných podzemních důlních děl a jiných podzemních prostor je možný jen na písemný příkaz, ve kterém organizace určí potřebná bezpečnostní opatření. Z dikce vyhlášky vyplývá předpoklad, že organizace ve smyslu § 3a zákona č. 61/1988 Sb., která má k opuštěnému důlnímu dílu vlastnické právo nebo má povolenou činnost prováděnou hornickým způsobem pro zpřístupňování SDD nebo trvale opuštěných důlních děl, může dát souhlas ke vstupu do těchto děl, ale musí, v zájmu bezpečnosti a prevence škod vždy stanovit potřebná bezpečnostní opatření.

Převod práv a povinností u SDD K převodu práv a povinností na nového provozovatele, MŽP požaduje předložit tyto dokumenty: oficiální písemnou žádost o převod práv a povinností k důlnímu dílu, evidenční list hlavního důlního díla (vydá na žádost ČGS - Geofond), mapové podklady včetně důlních map, pokud existují, údaje o žadateli a doklady o jeho oprávnění pro podnikání (provozování HČ), předpokládaný způsob využití důlního díla, výpis z katastru nemovitostí včetně zákresu do katastrální mapy, písemnou dohodu s vlastníkem pozemku o vstupu na pozemek v případě, že žadatel není sám vlastníkem pozemku, který je provozem (užíváním) důlního díla dotčen,

Převod práv a povinností u SDD stanovisko obce, v jejímž obvodu se důlní dílo nachází, písemné prohlášení o převzetí všech závazků plynoucích z provozování předmětného DD, tj. likvidace eventuelních projevů důlní činnosti na povrch, zajištění odtoku důlních vod a zajištění vstupu do podzemí... Toto prohlášení musí podepsat oprávněná osoba nového provozovatele. Požadovat přenos práv a povinností je možný pouze k funkčně a fyzicky provázané části dolu jako celku. Není možné požadovat přenos práv a povinností části důlních děl nebo jednotlivých důlních děl, která mají přímý vliv na další části dolu. Převádět práva a povinností k SDD nelze v DP a CHLÚ na jiné subjekty, než ty pro, které byly DP nebo CHLÚ stanoveny.

Občanský zákoník x SDD § 506 zákona č. 89/2012 (1) Součástí pozemku je prostor nad povrchem i pod povrchem, stavby zřízené na pozemku a jiná zařízení (dále jen „stavba“) s výjimkou staveb dočasných, včetně toho, co je zapuštěno v pozemku nebo upevněno ve zdech. Výklad - Z podzemních útvarů osnova pomíjí úpravu speciálního právního režimu pro důlní díla a důlní stavby pod povrchem, a to jak vzhledem k tomu, že z hlediska soukromoprávního postačí i tu obecné vymezení, tak s přihlédnutím k zvláštní úpravě v horním zákoně jehož koncepci, nelze vzhledem k jeho veřejnoprávnímu rázu, předpisem soukromého práva měnit. Zvláště není řešena ani otázka tzv. starých důlních děl, tedy opuštěných důlních děl jakoby „bez vlastníka“. Otázku likvidace starých důlních děl a vypořádaní škod jimi vyvolaných řeší § 35 horního zákona.

Zamyšlení na závěr V současné době jsou důlní díla a podzemí obecně otevřeným bojištěm mezi množstvím rozdílných zájmových skupin. Všichni proti všem x Nikdo nerespektuje nikoho x Každý si myslí, že může dělat, co chce. Pouze vzájemná spolupráce všech zúčastněných může být ku prospěch montánních památek.

Děkuji Vám za pozornost Zdař Bůh