ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní informace k dopravní obsluze krajů Bc. Milan Chovanec hejtman Plzeňského kraje a stínový ministr dopravy.
Advertisements

Příprava celostátního plánu dopravní obslužnosti na období
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
4. železniční balíček 1.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Ing. Jan Šimůnek Ing. Martin Jareš
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Strategie dopravy ČR ve vztahu k IDS
Sjednocení objednávky dopravní obslužnosti Olomouckého kraje.
Nástroje územního plánování
ČÁST B – ÚZEMNÍ STUDIE Definice dle stavebního zákona č. 183/2006 Sb. a jeho prováděcích vyhlášek - § 30 (1) Územní studie navrhuje, prověřuje a posuzuje.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Projekty EOC v ČR v období
Integrovaný dopravní systém
Problematika rozhraní v ITS Kopecký František, Votruba Zdeněk
Stavební zákon a územní plánování
Elektronické odbavování cestujících v IDS v ČR- příprava národního standardu květen 2013 INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Patnácté výročí založení společnosti CZECH Consult, spol. s r.o. (1995 – 2010) – patnáct let práce v oblasti dopravy a dopravního inženýrství. Děkujeme.
Zákon č. 194/2010 Sb. a jeho dopad na CIS JŘ
1 Sociální integrace v Libereckém kraji grantové schéma v rámci Společného regionálního operačního programu.
Porovnání dopravní obslužnosti obcí v ČR a stanovení základních kritérií standardu dopravní obslužnosti obcí Úkol. č. 1F54E/044/110.
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Ing. Jan Šimůnek Ing. Martin Jareš
Smluvní zajištění Pražské integrované dopravy
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Základy dopravní politiky obce, města, regionu.
SUMP - Plány udržitelné městské mobility Ministerstvo dopravy , Žďár nad Sázavou.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Integrované dopravní systémy (IDS) Ing. Tomáš.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
Priority dopravních staveb na území Ústeckého kraje a dopravní obslužnost PZ Kulatý stůl Ing. Jakub Jeřábek, vedoucí oddělení dopravní obslužnosti.
Projekty ITI pro zlepšení společného IDS Prahy a Středočeského kraje Ing. Radim Vysloužil.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Legislativa v dopravě ČR Ing. Tomáš Matras,
Cena dopravního výkonu v dlouhodobé smlouvě o zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou Kroměříž
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
CHAPS spol. s r.o. Bráfova Brno Tel.: Fax: Internet:
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Vodohospodářské aktuality
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Příprava společného IDS Prahy a Středočeského kraje
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
územního plánování na obcích v roce 2007
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Legislativa výlukové činnosti
Aktuální problémy veřejné dopravy a navazující legislativa seminář Integrované dopravní systémy Žďár nad Sázavou, 14. května
UZAVÍRÁNÍ SMLUV O VEŘEJNÝCH SLUŽBÁCH V PŘEPRAVĚ CESTUJÍCÍCH
Problematika MHD v městech SR Bojnice 30. září 2010
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
Transkript prezentace:

ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ Ing. Zdeněk Strádal

Cíl metodiky zpracované společností CZECH Consult pro Ministerstvo dopravy ČR Cílem projektu je Návrh metodických a legislativních pravidel v oblasti tvorby střednědobých plánů dopravní obsluhy území, které zajistí jednotnost jejich zpracování, věcnou i územní kompatibilitu a realizaci v mezích udržitelného rozvoje dopravy.

Legislativní předpoklady Pojem dopravního plánování zavádí do české legislativy Zákon č. 194/2010 Sb., o veřejných službách v přepravě cestujících a o změně dalších zákonů, platný od 1. července 2010, dále jen „zákon“. Tento zákon přímo navazuje na Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1370/2007 ze dne 23. října 2007 o veřejných službách v přepravě cestujících po železnici a silnici a o zrušení nařízení Rady (EHS) č. 1191/69 a č. 11017/70 a zavádí ho do českého právního řádu. Zákonné věci

Legislativní předpoklady V zákoně 194/2010 se upravuje problematika dopravního plánování v § 5, který stanoví:   (1) Dopravní plánování zajišťují Ministerstvo dopravy a kraje prostřednictvím plánu dopravní obslužnosti území.   (2) Plán obslužnosti území jsou povinni pořizovat Ministerstvo dopravy a kraje. (3) Plán dopravní obslužnosti území se pořizuje na dobu nejméně 5 let a obsahuje zejména popis zajišťovaných veřejných služeb v přepravě cestujících, předpokládaný rozsah poskytované kompenzace, časový harmonogram uzavírání smluv o veřejných službách a postup při uzavírání těchto smluv, harmonogram a způsob integrace, pokud se stát a kraje podílejí na organizaci integrovaných veřejných služeb v přepravě cestujících. (4) Plán dopravní obslužnosti území pořizovatel zveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup

Legislativní předpoklady V přechodných ustanoveních, v § 35, odst. (4) zákon stanoví: „Plán dopravní obslužnosti území podle § 5 je pořizovatel povinen pořídit do 18 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona.“ Je tedy zřejmě, stát i kraje jsou povinny zveřejnit svůj dopravní plán do konce roku 2011.

METODIKA ZPRACOVÁNÍ PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ ČÁST A METODIKA ZPRACOVÁNÍ PLÁNU DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ. ČÁST B VZOR ZPRACOVÁNÍ PLÁNU DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ

VZOR ZPRACOVÁNÍ PLÁNU DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ Základní údaje Standardy kvality Analýza výchozího stavu Kritické posouzení současného stavu Rozvoj území v řešeném časovém horizontu Metodika tvorby vlastního dopravního plánu Procedurální náležitosti Shrnutí

Pořizovatel a zpracovatel Použité podklady – zdroje Územní rozsah Základní údaje Pořizovatel a zpracovatel Použité podklady – zdroje Územní rozsah

Standardy kvality Stanovení základních standardů kvality Norma ČSN EN 13618 Rozdělení řešeného území Posouzení dopravních sítí Posouzení kvality provozu Kriterium času Spolehlivost Vozový park Integrace dopravy Dopad na životní prostředí

ANALÝZA VÝCHOZÍHO STAVU Infrastruktura Provoz Integrovaná doprava Dopravci Vozový park

Kritické posouzení současného stavu Kritická analýza zajištění dopravní obslužnosti řešeného území Kritická dopravně – provozní analýza. Návrh optimalizace

Rozvoj území v řešeném časovém horizontu Výchozí podklady a zdroje Rozvoj řešeného území Změna parametrů kritérií kvality

Metodika tvorby vlastního dopravního plánu Organizace dopravní obslužnosti Železniční doprava Silniční doprava Ostatní druhy dopravy Infrastruktura integrované dopravy Dopravci Vozový park Odbavovací systém Ekonomická část dopravního plánu Doprava osob s tělesným postižením Rekreační doprava

Procedurální náležitosti Projednávání plánu v průběhu prací Shrnutí

Vzor zpracování plánu

Vzor zpracování plánu

Obecná mapa řešeného území

Zóny podle standardů kvality

Dostupnost zastávek

Území neřešené v dopravním plánu

Problémové úseky

Základní cíle dopravní obslužnosti

Rekreační doprava

Rozvoj VHD

Etapy rozvoje IDS

Vytvořit -> dopravní plán města Dopravní plány měst Dopravní plány jednotlivých měst a obcí Problematika veřejné městské dopravy a její začlenění do dopravních plánů u menších měst - bude zahrnuta u velkých měst s rozsáhlými systémy MHD Oddělené řešení – dopravní obslužnost za hranicemi města Vytvořit -> dopravní plán města Řešení vazeb mezi linkovou a městskou dopravou

DĚKUJI ZA POZORNOST