Pracovní skupina pro TWINNING a TAIEX

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Ústí nad Labem Dosažení potřebné kapacity justičních institucí
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
ZAČLENĚNÍ PODNIKATELŮ DO TVORBY REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE KONKRÉTNÍ AKTIVITY SPOLUPRÁCE S VÁMI PRO OBDOBÍ OD DO – JAK SE MŮŽETE.
ECVET v Programu celoživotního učení
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Projektový tým Svaz měst a obcí ČR Ostrava, 04. listopadu 2013.
Metodika projektového investování - Případová studie Petra Wendelová Jim Wheeler Libor Cupal David Koudela 2. a Tato zakázka je financována Evropskou.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Řízení poradců ze soukromého sektoru Školení na řízení plánování a procesů PPP Twinningový projekt CZ/2005/IB/FI/04 Mikko AJ Ramstedt Senior.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
Celostátní síť pro venkov
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
E VROPSKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA N A Č IHADLE 959/ P RAHA 6 CHCI ČERPAT EVROPSKÉ DOTACE I PO ROCE 2013 PhDr. Jan Hauser Evropská rozvojová agentura.
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Projekty PHARE v gesci odboru informatizace veřejné správy Ministerstva vnitra ČR PHARE 97 informační a komunikační systémy VS přednáší Ing. Tomáš Holenda.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Fond partnerství alokace 3 mil.CHF (včetně 15% spolufinancování MF) zahájení 2.Q 2009 ukončení31. květen 2013 zprostředkovatel MF - CZP
RPS/CSF Technická pomoc RPS Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Práce s mezinárodními dodavateli Školení na řízení plánování a procesů PPP Twinningový projekt CZ/2005/IB/FI/04 Mikko AJ Ramstedt Senior Project.
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro Prevenci a boji proti kriminalitě Číslo projektu: HOME/2010/ISEC/FP/C2/ PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Politický kontext a řízení rizik v rámci PPP Školení na řízení rizik v projektech PPP Twinningový projekt CZ/2005/IB/FI/04 Mikko AJ Ramstedt.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Šance a rizika PPP: Problematika kombinování evropských peněz a PPP 19. září 2007, Praha, Filip Drapák.
Obsah Obsah Etapy realizace PPP projektu
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
VYUŽITÍ SOUTĚŽNÍHO DIALOGU V PROJEKTECH PPP Nejnovější zkušenosti Nizozemí a Velké Británie Ing. Eduard J a n o t a náměstek ministra financí Ministerstvo.
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
374 – Poradenské centrum pro Rating MSP Hospodářská komora hlavního města Prahy Svoboda Jiří, , ESF – JPD.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Mezioborová síť spolupráce pro policy development v oblasti udržitelného rozvoje Přehled aktivit COŽP 26. září 2011, Jana Dlouhá.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Informace o zapojení ŘLP ČR, s. p. do programu SESAR
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Společenská odpovědnost a školy
Ministerstvo financí ČR
PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ PRAXE PŘI ZVLÁDÁNÍ KOMUNITNÍCH KONFLIKTŮ V REGIONECH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY” Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro.
Finanční příležitosti ve vnější akci EU
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ PRAXE PŘI ZVLÁDÁNÍ KOMUNITNÍCH KONFLIKTŮ V REGIONECH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY” Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro.
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Podpora žadatelů Alice Kovandová Ministerstvo pro místní rozvoj
4. výzva Pavel Lukeš Ministerstvo pro místní rozvoj
Transkript prezentace:

Pracovní skupina pro TWINNING a TAIEX TWINNINGOVÉ PROJEKTY PRAKTICKÁ ZKUŠENOST ZÁSTUPCE PŘÍJEMCE A MS EXPERTA Pracovní skupina pro TWINNING a TAIEX Ministerstvo financí 11. října 2013 Význam pravidel, předepsaných procedur a administrativních povinností – TW Manuál atd. X co vyniká jako důležité pro konzumenta, příjemce a MS experta Kateřina Helikarová Odbor státního rozpočtu Ministerstvo financí

OSOBNÍ ZKUŠENOSTI S TW V RŮZNÝCH ROLÍCH Příjemce/cílová skupina v TW jiných ČR garantů Odpovědný expert příjemce v projektech WBG (Střednědobé rozpočtování, PPP) Příjemce v TW, TWL a TA Člen týmu MS Expertů TWL Chorvatsko

TW, TWL A TA V OBLASTI PPP V ČR JAK TO ZAČALO? Na počátku aktivity k ozdravení veřejných financí (vláda, WB etc.) 2003 – 2004 mezinárodní podpora vytvoření institucí pro „zdravé“ PPP v ČR projekt Skupiny Světové banky přímá spolupráce s PUK a portugalským MF Navázala příprava projektů financovaných z programu Transition Facility => TWL + TW + TA

KOHO ZAPOJIT DO PŘÍPRAVY? Politická podpora Vlastní tým Iniciativní členové cílové skupiny, pokud se tato liší od výše zmíněných kategorií MF odbor mezinárodních vztahů

TWL + TW + TA Twinning Light Twinning Technical Assistance 11/2006 – 07/2007 0,200 mil. € Twinning 10/2006 – 07/2008 0,500 mil. € Technical Assistance 11/2007 – 09/2008 0,168 mil. €

TWINNING LIGHT „Assistance with the Assessment of Public Private Partnership (PPP) Projects“ Partneři: Czech Republic, Netherlands Dvě komponenty: PPP Pilot Projects Assessment criteria Fiscal and Budgetary treatment of PPP pilot projects Budgetary treatment of PPP Projects Eurostat treatment of PPP Projects

TWINNING LIGHT II. Účastníci: Member States: NL MoF, NL NAO, PT MoF Beneficiary Country: MoF, PPPC, APPP, Ministries, Regional and municipal administrations Výsledky: Metodika (kriteria) výběru vhodných projektů, úprava zákona o rozpočtových pravidlech a prováděcích předpisů (Budgetary Treatment) Semináře pro veřejnou správu

„Implementation of PPP Policy in the CR“ TWINNING „Implementation of PPP Policy in the CR“ Member State Institutions: The Ministry of Transport, Public Works and Water Management of the Kingdom of the Netherlands Consortium with Partnerships UK of the United Kingdom The Scottish Executive as well as the Ministry of Finance (Parpública SA) of Portugal participate in this Twinning project Senior Project Leader, Junior PL RTA (Residential Twinning Adviser) Beneficiary (Project Leader, RTA Counterpart)

TWINNING II. 7 komponent – dle témat i průřezové (Hodnota za peníze, Řízení rizik, Procurement, Process, PPP a EU fondy, Pilotní projekty, Studijní cesty) Metody práce/etapy: Zjišťování stavu Zpracování metodik Školení Předpoklady úspěchu: Podpora vedení BC Každodenní řízení projektu z obou stran

TECHNICAL ASSISTANCE „Zavádění systému partnerství mezi veřejným sektorem a soukromým sektorem v ČR“ Narozdíl od TW jde o dodávku Ernst & Young Tax & Transactions, s.r.o. + Facility, s.r.o. 3 komponenty: Metodika vypracování koncesního projektu (OBC) Metodika hodnocení kvantitativních aspektů VfM PPP jako metoda investování

EFEKTY A UDRŽITELNOST Publicita (zejména web) – dosud Novelizace právních předpisů Školení – během projektů a 5 let poté http://www.mfcr.cz/cs/o-ministerstvu/vzdelavani/seminare/2008/12-cervna-2008-skoleni-11593 + Síť pracovních kontaktů + Zkušenost pro přijímající stranu i MS, přirozené usnadnění jakékoli budoucí komunikace, řešení vlastních odborných záležitostí s odstupem

ZKUŠENOST PRO DALŠÍ PROJEKTY Při přípravě vědět, co chceme a realisticky odhadnout, zda výsledky využijeme resp. prosadíme Nepodcenit význam TW Manuálu a všech doporučení CFCU a dalších Mít silnou podporu vedení Realisticky vyhodnotit vlastní kapacitu pracoviště příjemce Pečlivě promyslet položky rozpočtu (RTA může mít tendenci hlídat především položky pokrývající jeho zázemí a podcenit to, co usnadní práci příjemci) Tvrdě vyžadovat plnění úkolů RTA a MS expertů; nespoléhat, že budou pracovat dle smlouvy bez pravidelné kontroly; neformálně vycházet i ze znalostí mentality různých zemí x ne vždy automaticky platí Počítat s tím, že vždy něco/někdo selže, hlídat si priority Mít vše dobře zdokumentováno, originály listin, fotografie z akcí, prezenční listiny, prezentace atd. Cílem je obsah projektu a výsledky, ale zároveň: co není dokumentováno, nestalo se . Expert ze Skandinávie nemusí být vždy spolehlivě pracující ve prospěch projektu, naopak Jihoevropan může být velmi systematický a důsledný

TWINNING ZKUŠENOST MS EXPERTA Počátkem roku 2012 Chorvatsko hledalo partnery pro projekt TWL HR/2008/IB/FI/03TL „Further Strengthening of the Public Private Partnership System in the Republic of Croatia“; jedním z uchazečů byla Litva; Duben 2012: Litevské MZV – Twinning and Taiex National Contact Point – oslovilo NCP členských zemí se žádostí o návrh na MS STE, které chtěli zapojit do své nabídky; NCP oslovilo náš útvar a výsledkem byla nabídka na mé zapojení; Květen 2012: Litevci Chorvaty vybráni jako MS partner pro projekt + zapojili dva další STE (Bulharsko a ČR) CPMA (Central Project Management Agency Lithuania): Smlouvy na 2 mise (komponenty) – podle litevské legislativy (autorské smlouvy) http://www.ajpp.hr/home-page.aspxhttp://www.ajpp.hr/home-page.aspxhttp://www.ajpp.hr/home-page.aspx

TWINNING ZKUŠENOST MS EXPERTA II. Listopad a prosinec 2012: 2 týdenní mise; STE vždy součástí týmu obvykle 3 STE, na místě se analyzovaly právní předpisy a další dokumenty, zjišťovala praxe, strukturované rozhovory se zástupci příjemce (APPP, MF, Ministerstvo hospodářství) => návrh metodik; Dle smlouvy by stačilo začít pracovat na místě X lépe mít podklady připravené a na místě korigovat Byly potíže vyplývající ze slabého postavení MS Project Leadera (projekt na straně MS fakticky řídila jedna litevská STE) Logistika: fee vypláceno ke každé smlouvě, daní se v ČR; na letenky a ostatní náklady vyplacena záloha (nutná advance payment invoice), všechny doklady k letenkám pečlivě uschovat, po dokončení práce, odevzdání výkazů (mission certificate) a dokladů k letenkám vypořádáno na základě final invoice

CENTRAL PROJECT MANAGEMENT AGENCY LITHUANIA http://www.cpva.lt/en/home.html CPMA was established in 2003 by merging two organisations - the Central Financing and Contracting Unit (CFCU) which was established in early 1998 and Housing and Urban Development Fund (HUDF) established in 1996. The CFCU was responsible for the implementation of projects financed by EU PHARE/ ISPA programmes in the role of the Contracting Authority and HUDF was implementing programmes financed by International Financing Institutions (IFIs) such as financed from World Bank, NIB, EIB, EBRD etc. The European Commission provided for CPMA Extended Decentralised Implementation System (EDIS) accreditation on 30 of July 2004. Having EDIS mandate the CPMA is involved in implementation of other EU financing instruments (Structural funds) and special programmes (Schengen Facility, Kaliningrad transit, Ignalina Programme etc.)

ZKUŠENOST? Je zájem na zapojení českých expertů do týmů ze starých členských zemí Pro experta jednoznačně pozitivní X nutno počítat s velkou zátěží Vyžadovat jasné zadání, přesné vymezení tématu, od MS garanta (smlouva) Předem získat maximum info o stavu tématu u příjemce, pak případně korigovat Mít připravené náměty z našich zkušeností, snažit se mít něco mimo/nad zkušenost garanční MS Nebát se prezentovat případné slabosti či problémy našich řešení Počítat s nedůvěrou státní správy k implantování zahraničních zkušeností, čím více na jih a východ, tím silnější/méně zakrývaná => snažit se o empatii Logistika: předem si dohodnout zálohovou platbu, která pokryje min. letenky a pobytové náklady

Děkuji za pozornost Otázky? Kateřina Helikarová + 420 257 043 443 katerina.helikarova@mfcr.cz Ministerstvo financí Letenská 15 118 10 Praha 1 Děkuji za pozornost Otázky?