M O N O S A C H A R I DY
Monosacharidy jsou polyhydroxykarbonové sloučeniny s nevětveným řetězcem a nejméně 3 atomy C Obecný vzorec C6H12O6 Název - úplný, zkrácený glukosa, Glc
Monosacharidy Jsou ve vodě snadno rozpustné, sladké chuti a lehce vstřebatelné. Slouží především ke krytí energetických potřeb. Pentózy a jejich fosforečné estery se vyskytují v DNK a RNK Hrají důležitou úlohu v jejich syntéze. Jinak se vyskytují v semenech rostlin, zejména v obalových vrstvách. Hexózy se na využívání energie podílejí rozdílně. Manóza a galaktóza nemají. větší význam ve výživě lidí. Galaktóza je součástí mléčného cukru - laktózy. Fruktóza je součástí řepného cukru - sacharózy a je rovněž obsažena v ovoci. Hlavní význam ve výživě člověka má glukóza. glukosa
Výskyt - volné - sloučené s jinými látkami Vznik - jsou syntetizovány z jednodušších látek foto- syntézou, glukoneogenezí - u rostlin metabolickou drahou z lipidů, z AK v těle živočichů Význam - poskytují při metabolickém rozkladu energii potřebnou pro průběh biologických pochodů - jsou základní složkou NK - jsou důležitou součástí složených lipidů
Složení medu Co obsahuje náš med?
Přehled D - mannosa D - galaktosa D - fruktosa
D – glukosa (Glc) aldohexosa hexosy D – glukosa (Glc) aldohexosa D – mannosa (Man) D – galaktosa (Gal) D – fruktosa (Fru)
Vlastnosti monosacharidů fyzikální - krystalické látky - rozpustné v H2O - různá sladkost - otáčejí rovinu polarizovaného světla
GLUKOSA (hroznový cukr), C6H12O6 - bílá krystalická ve vodě rozpustná látka sladké chuti - je v medu, hroznech, ovoci - výtečná živina pro všechny tkáně těla - v krvi 3,3 – 5,6 mmol/l - při 200º C přechází v karamel - vyrábí se hydrolýzou škrobu - snadno podléhá kvašení a) lihové – výroba lihu, brambory, obilí b) mléčné – vznik kyseliny mléčné, kyselé zelí, svalová námaha
Využití glukosy součástí „umělé výživy“ podávané nemocným osobám přímo do žil koncentrace glukosy je udržována na stálé hodnotě, porušení vede k nemoci „cukrovce“.Glukosa se vylučuje močí, její přítomnost se zjišťuje rozborem moči v lékařských laboratořích. k výrobě ethanolu,vitamínu C, kyseliny citronové
Fruktosa (ovocný cukr) C6H12O6 nejsladší sacharid je nestravitelný, pro většinu tkání může být využit teprve po přeskupení v játrech na glukosu nachází se především v medu a také v ovocných šťávách