Aktualizace Územní energetické koncepce města Bruntál 25.5.2006 Bruntál 15:00 hod Prezentace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Advertisements

1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Energeticky úsporný projekt
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
EXPERT NA TEPLO.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Energeticky nezávislý kraj náměstek hejtmana.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Problematika zpracování energetické koncepce Zlínského kraje
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická bilance Moravskoslezského kraje tvorba, výstupy, užití
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Využívání druhotných zdrojů energie
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
VŠB - TU Ostrava, Fakulta Elektrotechniky a Informatiky Rozvoj RCM v elektroenergetice Ing. Jan Gala.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
Prosper Golf Resort Čeladná | Hodnocení energetické účinnosti procesů pomocí faktoru primární energie Ing. Ivan Beneš, Ing. Daniel Bubenko, Ing.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
 Významný pokles počtu žáků na základních školách  Dlouhodobější demografické trendy  Zvýšené nároky na rozpočet města při financování provozu škol.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Vytápění Dálkové vytápění
Transkript prezentace:

Aktualizace Územní energetické koncepce města Bruntál Bruntál 15:00 hod Prezentace

Aktualizace Územní energetické koncepce Města Bruntál

Pořízení aktualizace UEK bylo předloženo radě města a ta na svém 38. zasedání dne schválila zadat pořízení aktualizace UEK města Bruntál. Mezi hlavní cíle UEK města Bruntál patří: –efektivizace vytápění ve městě Bruntál ve vztahu k vlivům na životní prostředí. –nahrazování fosilních zdrojů obnovitelnými zdroji energie, –zvýšení strategické bezpečnosti energetické infrastruktury. –GIS podklady pro územní plán vrstva energetika

Aktualizace Územní energetické koncepce Města Bruntál Obsah: •Technická a ekonomická analýza skutečného stavu stávající soustavy CZT, se zaměřením na zjištění efektivity provozu soustavy • Návrh opatření na zvýšení efektivity provozu tepelné soustavy • Doplnění obsahuje grafickou část se zakreslením současných stávajících tras vedení SCZT, plynovodu a rozvodů elektro vč. návrhových tras, tato je zpracována i v digitální podobě. • Doplnění je zpracováno v souladu s nařízením vlády č.195/2001 Sb. a s návrhem ÚEK Moravskoslezského kraje.

Podkladové materiály •Územní plán města Bruntál z roku 1996 •Teplofikační studie města Bruntál z července 1996 •Územní energetická studie města Bruntálu z června 2002 (dokument nebyl přijat radou města Bruntál) •Generel plynofikace města Bruntál z července 2004 •Mapové podklady poskytnuté městem Bruntál •REZZO 1,2,3 z roku 2003 •Statistická data města Bruntál z roku 2001.

Vývoj počtu obyvatel

Rozdělení Rodinných a bytových domů

Rozvojové lokality Od odboru správy majetku města Bruntál byla získána data o investičních akcích plánovaných do roku 2010.

Spotřeba paliv dle REZZO 2003

Emise zdrojů

Výroba tepla dle REZZO 2003

SCZT Na SCZT je v současnosti připojeno bytů z celkového počtu 6 621, tj. 87% bytového fondu. Zbývající část bytů se vytápí s použitím blokových kotelen, etážového a lokálního topení.

SCZT SCZT Bruntál rok 2004 •Teplo v palivu GJ/rok •Vyrobené teplo GJ/rok •Prodané teplo GJ/ rok •Ztráty při výrobě tepelné energie GJ/rok což činí 18% primérní energie •Ztráty při rozvodu tepelné energie GJ/rok což činí 8,4% primérní energie •Výroba tepelné energie v SCZT je uskutečněna s účinností 82%. •Soustava SCZT vykazuje přiměřené ztráty při výrobě a distribuci tepelné energie.

Cena tepelné energie ze soustavy SCZT Bruntál odpovídá lokalitě, technologické náročnosti a investicím provedeným v minulých letech. Rok 2004 Prodané množství tepelné energie GJ/ rok Cena tepelné energie 334,86 Kč/GJ bez DPH

Zdroj ministerstvo financí ČR Cena bez DPH

Zásobení lokality zemním plynem •V části zásobení lokality zemním plynem jsme vycházeli z Generelu plynofikace města Bruntál z června 2004 (jiné podklady nejsou k dispozici SMP a.s. odkazují pouze na tento materiál). • Místní plynovodní síť tvoří středotlaké a nízkotlaké plynovody. • Dle výpočtů uvedených v Generelu plynofikace města Bruntál „Tlakové a průtokové poměry na DS Bruntál jsou vyhovující“

STANOVENÍ VARIANT CÍLOVÉHO STAVU Na jednání byly vybrány varianty pro další modelování •Varianta 1 Stávající rozsah CZT + plná plynofikace lokality • Varianta 2 Maximum CZT + plná plynofikace lokality • Varianta 3 MAX.EKOLOGICKÁ Účast: Ing Avramov, Ing Teplíčková, Bc. Navrátil,Ing Zahálka, Ing Lukas, Ing Mizera, Ing Čech, Ing Karafiát

Varianta 1 Stávající rozsah CZT + plná plynofikace lokality •Tato varianta předpokládá plný přechod zdrojů REZZO 2 spalující hnědé uhlí a černé uhlí na spalování zemního plynu. •Rozvojové zóny budou napojeny na zemní plyn. •Dále tato varianta předpokládá maximální plynofikaci zdrojů REZZO3 spalující hnědé a černé uhlí. •Soustava CZT je v rámci této varianty ponechána ve stávajícím stavu ( pouze dojde k rekonstrukci výtopen, u kterých dojde v průběhu sledovaného období k ukončení životnosti stávajícího zařízení.

Varianta 2 Maximum CZT + plná plynofikace lokality •Tato varianta předpokládá maximální rozvoj stávající soustavy CZT viz. mapový podklad. Propojení soustav Dolní, Květná II, Květná III, Smetanova, Rýmařovská. •Varianta předpokládá kompletní vytěsnění páry v lokalitě Smetanova. •Napojení vybraných rozvojových zón a středu města. •Soustava bude zásobena z centrální výtopny CV 1, ostatní zdroje v napojených lokalitách budou složit jako záložní a špičkovací zdroje. •Varianta předpokládá maximální plynofikaci zdrojů REZZO2 a REZZO3 spalující hnědé a černé uhlí.

Hlavním přínosem této varianty by mělo být odstavení parního zdroje Smetanova, likvidace parních rozvodů a maximální využití výtopny CV1 (tedy zdroje spalujícího HUPR). Z tepelné bilance je patrné, že v případě propojení soustavy bude dostatek výkonu k zásobení celé lokality SCZT ( a to i bez výtopny Smetanova). Předpokládá se, že zdroje v dosahu SCZT budou na tuto soustavu napojeny. Zdroje REZZO 2 a REZZO3 spalující hnědé a černé uhlí, které nebudou v dosahu SCZT, budou postupně plynofikovány tak jak bude končit jejich životnost. Toto centralizované řešení se záložními zdroji přináší významný stabilizační efekt soustavy CZT v tom, že bude zabezpečena dodávka tepla v celé lokalitě i v případě výpadku lokálního či centrálního zdroje a dále bude cena tepla méně náchylná na cenové výkyvy vstupního paliva.

Varianta 3 MAX.EKOLOGICKÁ •Tato varianta předpokládá maximální rozvoj stávající soustavy CZT viz. mapový podklad. Propojení soustav Dolní, Květná II, Květná III, Smetanova, Rýmařovská. •Varianta předpokládá kompletní vytěsnění páry v lokalitě Smetanova. •Napojení rozvojových zón a středu města. •Soustava bude zásobena z centrální výtopny CV 1, ve které bude polovina výkonu hrazena ze spalování biomasy (jedná se o směsné spalování), ostatní zdroje v napojených lokalitách budou složit jako záložní a špičkovací zdroje. •Zdroje REZZO 2 budou nahrazeny novými spalujícími peletky, dřevní štěpku, zrní. •Zdroje REZZO 3 budou v maximální možné míře plynofikovány (nahrazení spalování tuhých paliv /hnědé a černé uhlí / ).

Porovnání variant z hlediska emisí

Modelování ÚEK v programu GEMIS •Program GEMIS (Global Emission Model for Integrated Systems) je integrovaný lineární bilanční počítačový program, který vyvinul v roce 1987 Öko-Institut v Darmstadtu (SRN) společně s Vysokou školou v Kasselu na zadání Hessenského ministerstva životního prostředí. •Jedná se o počítačový program pro analýzy produkce škodlivých emisí a odpadů a nákladové analýzy metodikou LCA (Life Cycle Assessment - hodnocení celého životního cyklu). Základem programu je rozsáhlá databáze produktů a procesů, z nichž se vytváří scénáře.

•GEMIS je veřejně přístupný a volně šiřitelný software. Lze s ním pracovat v prostředí Windows 9x/2000/ME/XP nebo Win-NT 4.0. Vyžaduje paměť minimálně 16 MB RAM a 20 MB pevného disku. Při práci s Windows 95 musí být nainstalován Explorer verze 4.0 nebo vyšší a fonty se symbolem Eura. •S GEMIS lze pracovat ve více jazycích, a to v angličtině, němčině a češtině. •Kompletní informace o programu GEMIS jsou uveřejněny na webové stránce kde je možné tento program zdarma stáhnout. Tamtéž je k dispozici také nejnovější manuál k programu.

Výstupy z GEMIS •Energetická bilance •Enviromentální dopady •Ekonomické výdaje •Dopady na zaměstnanost

Modelované scénáře jsou tyto: •Referenční stav – na základě údajů REZZO1, 2 a 3 •Varianta 1 – stávající rozsah CZT a plná plynofikace lokality •Varianta 2 – maximum CZT a ekologizace menších zdrojů •Varianta 3 – maximálně ekologická.

Varianty 1 a 2 sníží zaměstnanost z důvodu větší automatizace provozu kotelen na zemní plyn narozdíl od kotelen na uhlí. Varianta 3 zaměstnanost zvýší díky zvýšenému spalování biomasy a ne něj navázané výrobě a trhu s biopalivy. U velkých kotelen na biomasu je také potřeba obsluha kotle, údržba atd.

Nejvyšší investiční náklady si vyžádá varianta 3. Nejvyšší palivové náklady jsou vynakládány ve variantě 2. Externí náklady, které vyčíslují cenu za „odstranění“ emisí jsou nejnižší u varianty 3, která je maximálně ekologická, nejméně tedy zatěžuje životní prostředí.

Závěr a doporučení zpracovatele •Z předchozích obrázků modelování je patrné, že z pohledu vlivů na životní prostředí a palivových nákladů vychází Varianta 3 nejlépe. •Z pohledu emisí základních znečišťujících látek je námi doporučovaná varianta 3 srovnatelná s variantou 1, je zde však zásadní rozdíl v tom, že emise varianty 1 zůstávají v lokalitě města na rozdíl od varianty 3, kde zásluhou vysokého komínu jsou emise rozptýleny ve vyšších výškách a tyto odcházejí mimo zájmovou lokalitu. •Z modelování vychází i velmi důležitý fakt, že není možné pouze centralizovat výrobu tepelné energie do výtopny CV 1 a to z prostého důvodu, že sice by se velmi zlepšila imisní situace ve městě (vysoký komín CV1 a rozptýlení na větší vzdálenost), ale celková produkce emisí ze spalování hnědého uhlí je značně vysoká. Tento problém řeší až varianta 3.

Zpracovatel UEK Bruntál doporučuje k realizaci variantu 3 •Cena tepelné energie v soustavě CZT 334,86 Kč/GJ bez DPH je poměrně příznivá a plně odpovídá stavu, investicím a množství prodaného tepla. •Při této cenové úrovni nevidíme důvod k odpojování jednotlivých odběrů z SCZT a přechod na jiný způsob vytápění. Z našeho pohledu je soustava velmi života schopná a velmi doporučujeme její rozvoj v rámci varianty 3.