Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala."— Transkript prezentace:

1

2

3 Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala ve dvou fázích. V první fázi byly v letech 1970-71 uvedeny do provozu 4 bloky o výkonu 4 x 200MW. 5 a 6 blok byl zprovozněn v roce 1997 Původní instalovaný výkon elektrárny byl 6 x 200 MW Původní podnikatelská filosofie byla založena na výrobě elektrické energie, jako jediného produktu. Následně vyvolanou skutečností pak byla produkce velkého množství nežádoucích emisí a odpadů Hnutí Duha vydalo žebříček největších znečišťovalů ovzduší, kde elektrárna Počerady zaujímá nelichotivé 3.místo V rámci útlumového programu uhelných elektráren byl v roce 1994 odstaven 1.výrobní blok a ostatní bloky prošli v letech 1990- 2000 rozsáhlým moder- nizačním a ekologickým programem, který umožnil dosáhnout lepších parametrů při plnění náročných požadavků nové legislativy zaměřené na životní prostředí.

4 Současná podnikatelská filosofie je zaměřena nejen na dominantní produkt elektrárny-výrobu elektrické energie, ale také na výrobu celé řady stavebních hmot z odpadních hmot. Jako první v České republice, byly v roce 1994 dány do provozu dva odsířené bloky.Dokončení odsíření dalších bloků se datuje do roku 1996. V návaznosti na výstavbu odsiřovacích zařízení byl v sousedství elektrárny postaven společný německo – český podnik KNAUF, který vyrábí z odpadního produktu odsíření energosádrovce a sádrokartony. Odpad se také briketuje a dodává se do cementáren, jako náhrada přírodního sádrovce.

5 Ale i odsíření prodělává modernizaci. Od původního hydraulického odpopílkování a odstruskování z roku 1997 se přechází na suchý odběr popílku, který se využívá pro asanaci, rekultivaci a tvarové úpravy okolní krajiny, ale také jako materiálu k vytváření náspů silnic a podkladového materiálu pro stavbu vozovek.

6 Palivem v elektrárně je hnědé energetické uhlí, které se dopravuje po železnici z povrchových dolů mostecké pánve, převážně z lokality Hrabák. Vodou je elektrárna zásobována z Ohře.

7 Parní turbíny jsou vyrobené ve firmě Škoda Plzeň a mají jmenovitý výkon 200 MW.Třífázové alternátory mají výkon 200 MW a vyrábí napětí 15 kV.

8 Od roku 2001 jsou všechny výrobní bloky společně s provozem odsiřování a chemické úpravy vody řízeny z jedné centrální dozorny.Řízení je zajišťováno pomocí řídících počítačů.

9 Lokalita elektrárny Počerady leží v dosahu přepravní soustavy zemního plynu ČR. Proto byl vypracován projekt přípravy nové paroplynové elektrárny.Předpokládané náklady na novou elektrárnu u Počerad ČEZ odhaduje na 18 miliard korun. Počítá se, že z přepravní soustavy plynu by byla vyvedena přípojka do nové elektrárny. Důvodem, proč ČEZ chce investovat do paroplynové elektrárny je snaha omezit závislost na hnědém uhlí a získat tak další záložní zdroj.

10 Elektrárna Počerady patří mezi nejvyuživanější uhelné elektrárny v České republice. Její životnost, jako uhelné elektrárny by měla skončit v letech 2015 – 2020. Ale nová vize paroelektrárny jí dává další perspektivu.

11

12


Stáhnout ppt "Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala."

Podobné prezentace


Reklamy Google