1 Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav JUDr. Jiří Vaňásek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Agenturní zaměstnávání v české republice
Advertisements

1 Zaměstnávání cizinců a hospodářská krize M. Kalinová, MPSV.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Právní úprava v oblasti správního vyhoštění a zajištění
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Agenturní zaměstnávání v praxi
1 Představení APPS 2 KDO JSME APPS je nezávislou a dobrovolnou zájmovou organizací. Bezprostředním cílem je vytváření podmínek pro úspěšný.
Novela ZÁKONA č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů PhDr.
Novela zákona č. 38/1994 Sb. (zákon č. 220/2009 Sb.)
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Nutnost nové úpravy přenechávání pracovních sil v ČR Mgr. Pavel Čižinský Multikulturní centrum Praha.
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
JUDr. Marek Hodulík Z AMĚSTNÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ NA DOHODU Sněm RVŠ,
Studijní obor: Sociální činnost
Podpora v nezaměstnanosti
Zaměstnávání cizinců z pohledu zaměstnavatele
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Registr dlužníků státu
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
ÚŘAD PRÁCE.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ. Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst.1 nebo. Žádosti a dokumentace § 14.
Agenturní zaměstnávání v číslech ve světě a v České republice
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Současná pravidla regulace hazardu na území obcí a připravované změny od roku 2016 Odbor 34 – Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Ostrava 9. 4.
Z0027 GEOGRAFICKÁ ANALÝZA TRHU PRÁCE úvodní informace + cvičení září 2013.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Zprostředkování zaměstnání agenturami práce a připravované legislativní změny.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
Problematika agenturního zaměstnávání Návrh nebyl dosud předložen vládě (info z ) Poslední verze neobsahuje návrh zavedení § 66a – kvóty pro.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Účinnosti nabyl ke dni 1. srpna 2016
Ing. Veronika Vindemanová
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Poznatky z kontrol agentur práce
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Informace o novelách zákona č. 435/2004 Sb
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Novinky v předškolním vzdělávání
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Agenturní zaměstnávání v praxi
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
Transkript prezentace:

1 Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav JUDr. Jiří Vaňásek

2 Legislativní úprava  komplexní úprava zprostředkování zaměstnání „agenturami práce“ byla zakotvena do zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti s účinností ode dne  povolení ke zprostředkování zaměstnání (Generální ředitelství Úřadu práce ČR)  dle § 14 odst. 1 zákona o zaměstnanosti se zprostředkováním zaměstnání rozumí:  a) vyhledání zaměstnání pro fyzickou osobu, která se o práci uchází, a vyhledání zaměstnanců pro zaměstnavatele, který hledá nové pracovní síly,  b) zaměstnávání fyzických osob za účelem výkonu jejich práce pro uživatele, kterým se rozumí jiná právnická nebo fyzická osoba, která práci přiděluje a dohlíží na její provedení (dále jen "uživatel"),  c) poradenská a informační činnost v oblasti pracovních příležitostí.

3 Povolení ke zprostředkování zaměstnání Povolení se vydává na základě žádosti (§§ zákona o zaměstnanosti)  na dobu neurčitou  na dobu maximálně 3 let u formy zprostředkování zaměstnání dle § 14 odst. 1 písm. b) – agenturní zaměstnávání  nelze jej prodloužit  lze jej vydat opakovaně  vydání povolení je zpoplatněno správním poplatkem

4 Podmínky pro vydání povolení ke zprostředkování zaměstnání  dosažení věku nejméně 18 let  způsobilost k právním úkonům  bezúhonnost  odborná způsobilost  bydliště na území České republiky a pokud takové bydliště nemá uvedení doručovací adresy na území České republiky  další podmínkou je souhlasné závazné stanovisko Ministerstva vnitra

5 Vývoj v oblasti udělování (odnímání) povolení ke zprostředkování zaměstnání

6 V roce 2012  cca žádostí  uděleno 633 povolení ke zprostředkování zaměstnání  nebylo vyhověno 349 žádostem o povolení ke zprostředkování zaměstnání  z tohoto počtu nebylo vyhověno 166 žádostem z důvodu nesouhlasného závazného stanoviska Ministerstva vnitra  v ostatních případech nebyla splněna podmínka odborné způsobilosti  bylo odejmuto 82 povolení ke zprostředkování zaměstnání.

7 Agenturní zaměstnávání  je upraveno v § 66 zákona o zaměstnanosti,  smluvní vztahy v této oblasti jsou upraveny v § 307a až 309 zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce (dále jen „zákoník práce“),  § 43a zákoníku práce – dočasné přidělení

8 Přehled o činnosti agentur práce  podle § 59 zákona o zaměstnanosti vzniká agenturám práce povinnost do následujícího roku zaslat Úřadu práce ČR přehled o své činnosti za předcházející rok Rok Celkem počet volných míst (§ 58 odst. 2 písm. a zákona č. 435/2004 Sb.) Celkem počet umístěných FO (§ 58 odst. 2 písm. b zákona č. 435/2004 Sb.) Celkem počet zam. přidělených k uživateli (§ 58 odst. 2 písm. c zákona č. 435/2004 Sb.)

9 Přehled o činnosti agentur práce Rok Počet AP, které měly v daném roce podat přehled o činnosti Počet AP, které v daném roce podaly přehled o činnosti Počet AP, které v daném roce nepodaly přehled o činnosti

10 Novela zákona o zaměstnanosti V rámci novely zákona o zaměstnanosti je navrhováno upravit  § 66 – zrušení zákazu dočasného přidělení osob se zdravotním postižením  sdílené zprostředkování zaměstnání  § 136 – snížení administrativní zátěže ve vztahu povinné kopie pracovních smluv na pracovišti  nelegální práce – snížení spodní hranice možné sankce na Kč

11 Děkuji za pozornost