Posuzování životního cyklu produktu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Advertisements

Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Projektové řízení Modul č.1.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Metoda standardních nákladů a výnosů a analýza odchylek
Environmentální značení produktů. ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ Ing. Marie Tichá 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Kyselý déšť.
Centers Dating 2012 Moderátor: Pavlína Hajnová. Diskuze rezidenčních developerů Dušan Kunovský, Central Group Štěpán Havlas, Finep Martin Svoboda, JRD.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Demografie je věda, která se zabývá:
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
Analýza životního cyklu biopaliv Analýza životního cyklu biopaliv Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Ústředna:
Doc. Ing. Vladimír Kočí, PhD
Viktor Třebický Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj, o.s.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
VÝSLEDKY INDIKÁTORŮ V PRAZE - LIBUŠI
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Ekologický pilíř – celkový přehled
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Složky krajiny a životní prostředí
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Označování výrobků šetrných k životnímu prostředí
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
GEOGRAFIE SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Naklady a jejich členění
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Znečištění vzduchu dopravou
Hospodářství (ekonomika)
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Transkript prezentace:

Posuzování životního cyklu produktu Life Cycle Assassment LCA Seminář pro 7. ZŠ Kladno MŽP ČR, 14.11.2011 Luboš Nobilis, EKOPORT o.s.

Jednoduchá otázka? Je k životnímu prostředí šetrnější plastový nebo dřevěný výrobek se shodnou funkcí?

Otázka není jednoduchá….. Je třeba znát pozadí výrobku, především: - Materiálové složení (PE – PVC – PLA….aditiva, povrchové úpravy…) - Původ (doprava) (Čína – Itálie – ČR….)

Pozadí produktů Výrobky neexistují samy o sobě…. - musí být vyrobeny - musí být přepravovány - jsou užívány - po svém dožití musí být odstraněny

Doprava opakování Rozdíl mezi zbožím vyrobeným a prodaným v ČR a vyrobeným a prodaným v Číně = cca 19 000 km Důsledky: - spotřeba pohonných hmot - emise škodlivin do ovzduší – znečištění ovzduší - emise do vod – znečištění vod - vliv na zdraví obyvatel - náklady na infrastrukturu - pozitivní vlivy na zaměstnanost a ekonomiku (ovšem mimo ČR)

Dovoz zboží – požadavky, nástroje Světový trh – relativně volné obchodní prostředí (liberální) Možnosti regulace – celní (poplatek za uvedení zboží na trh) - mimocelní (netarifní) – standardizace – výrobky musí splňovat požadavky technických norem (nesmí obsahovat nebezpečné látky apod.) – tento nástroj v praxi často nefunguje

Rozdíly ve výrobě – vliv na cenu produktu Evropská unie / rozvojové země / Japonsko / USA …. rozdílné výrobní standardy – různý rozsah zakázaných látek (nebezpečných zdraví apod.), limitů škodlivých látek vypouštěných do vod, ovzduší, poplatků za znečišťování apod. Rozdílné hodnoty limitů, poplatků a především kontrola a vyžadování jejich plnění ovlivňují cenu produktu Výrobce, který nerespektuje zákonné a normové požadavky (včetně např. práv zaměstnanců) a není za to postižen je v konkurenční výhodě

Zákonné a normové požadavky - Čína Zákonné požadavky a limity - oproti EU na výrazně nižší úrovni. Nezávislé studie zjistili nedodržování požadavků ze strany producentů a nulovou kontrolu a postihy ze strany státu.

Jak vzniká levné zboží Jak může zboží dopravované na vysoké vzdálenosti cenově konkurovat místnímu zboží? - za cenu velmi nízkého ocenění dělníků - za cenu větších negativních dopadů na životní prostředí

Výroba v Číně

Čínské textilky ruinují vodní zdroje celého světa Čína – největší distributor textilu na světě Více než 50 tis. textilních továren Výroba bez jakékoliv regulace, není známo jaké chemikálie a v jakých množstvích se používají Nebezpečné a v Evropě nebo USA zakázané chemikálie se praním např. džínů nnebo spodního prádla dostávají do řek po celém světě Plat za 1 ušité džíny pro dělníka – v přepočtu 2,50 Kč

Čínské textilky ruinují vodní zdroje celého světa Sing-Tchang – denní produkce cca 0,5 – 1 milion ks džínů (260 mil. Ročně; 40% roční potřeby USA) – The World Capitol of Jeans Dříve byl častou obživou rybolov, dnes řeky absolutně mrtvé Několikanásobně zvýšená úmrtnost na rakovinu oproti minulosti, neustálý zápach ….není oficiálně spojováno s textilním průmyslem Spotřeba vody na 1 ks džínů 3,5 l = stejná produkce odpadních a nečištěných vod

Čínské textilky ruinují vodní zdroje celého světa Rozbory vody v řece v Sing-Tchang (Greenpeace) – zhruba 120-250krát překročené čínské limity pro obsah těžkých kovů (Cd, Cr, Hg, Pb atd). Výroba džínů v Číně není otázkou padělků, ale renomovaných firem Řešení? – Tlak ofic. výrobců (držitelů značek) na skutečné výrobce Co brání tlaku? Zvýšení ceny výroby a snížení zisků ofic. výrobců

Externalita Důsledek výroby, distribuce a likvidace výrobku nezahrnutý do jeho ceny – např. znečištění vodních zdrojů textilním průmyslem – přesun nákladu výrobce na daňové poplatníky Externality čínského textilního průmyslu – znečištění vod v místě výroby = zdravotní důsledky (rakovina), snížení komfortu života (zápach), konec ryb, mušlí, rybářů a dalších vodních organismů Znečištění vod v místě praní výrobků – vyšší náklady na provoz ČOV, znečištění místních toků - úbytek vodních organismů, příspěvek ke zdravotnímu zatížení obyvatel (vstup nebezpečných látek z oděvu do těla) Cena externality nezmizí – zaplatí ji někdo jiný než výrobce

Jak rozhodnout který výrobek je šetrnější k životnímu prostředí? Prokazatelné zhodnocení je možné pouze na základě komplexního souhrnu vstupů a výstupů souvisejících s produktem během celého jeho života

Metoda Life Cycle Assessment LCA - posuzování životního cyklu produktu Metoda porovnávání výrobků z hlediska jejich vlivu na životní prostředí - s ohledem na celý jejich životní cyklus, tzv. od kolébky do hrobu (from cradle to grave). Uvažovány jsou emise do všech složek životního prostředí během výroby, užívání i odstraňování produktu. 

Produkt, produktový systém Produkt – jakýkoliv výrobek nebo služba Produktový systém – soubor jednotkových procesů s energetickými a materiálovými toky, plnící definované funkce, který modeluje životní cyklus výrobku – od těžby surovin po odstranění využití produktu („od kolébky do hrobu“)

Funkce produktu funkční jednotka – spočítaný výkon produktového systému (množství užitku produktu) – např.: ručník nebo vysoušeč rukou – počet vysušených rukou - elektrárna (jaderná, uhelná, slunečná, větrná) – vyrobená el. energie (MW) funkce produktu – očekávaná služba (užitek) – např. elektrárna – výroba elektřiny

Výsledky LCA (hodnocení dopadů) Souhrn dílčích výsledků v jednotlivých fázích (těžba – doprava – výroba…) vyjádřených v kategoriích dopadu Kategorie dopadu – specifické (problematické) oblasti ŽP Hlavní kategorie - globální oteplování, úbytek stratosférického ozónu, eutrofizace, acidifikace, ekotoxicita, lidské zdraví Možnost stanovení specifických kategorií – hlukové zatížení, světelné znečištění, obtěžování zápachem atd.

Využití výsledků LCA - stopy 1 kategorie dopadu = 1 stopa (Footprint) Ekologická stopa, uhlíková stopa, vodní stopa…..

Ekologická stopa Udává počet gha potřebných pro určitou činnost (např. dopravu v rámci státu) Nebo počet zeměkoulí potřebných pro uživení obyvatel země, kteří by žili jako posuzovaný jedinec Zahrnuje veškeré životní potřeby – zejména potraviny, způsob bydlení, použitou dopravu atd.

Ekologická stopa Kapacita Země – 1 Země Stávající využití – 1,3 Země (deficit 0,3 Země) Nároky obyvatele ČR – 2,65 Země Horší výsledky než např. Německo, Nizozemí, Itálie…. Čím je to způsobeno? 1. Strukturou průmyslu (energetická a materiálová náročnost) 2. Otevřeností ekonomiky k dovozu zboží z celého světa

Ekologická stopa ČR

LCA a uhlíková stopa Uhlíková stopa je množství oxidu uhličitého a ostatních skleníkových plynů uvolněných během životního cyklu produktu či služby, našeho života nebo jedné cesty apod. Je to nástroj k měření dopadů lidských aktivit na životní prostředí vyjadřovaný ekvivalentech oxidu uhličitého v jednotkách hmotnosti.

Uhlíková stopa - Google Celková roční stopa spol. Google – 1,5 mil t CO2 (srovnatelné s produkcí Laosu) 5 hodin aktivního hledání na internetu = zhruba 1,5 kg CO2 Facebook – vlastní uhelná elektrárna

Uhlíková stopy obyvatele Průměrný Čech: 14,2 t CO2 (rok) Průměrný občan EU: 10,5 t CO2 (rok) Světový průměr: 4,4 t CO2 (rok) Kalkulačka uhlíkové stopy

ECO Index - textil SW nástroj pro vyhodnocení životního cyklu Vývoj trval 3 roky (Levi´s, Nike, Adidas atd.) Dohoda společností na nezveřejnění výsledků 

Energetický štítek – el. spotřebiče Nová podoba 2011

Energetický štítek – budova

Energetický štítek – budova SEN – Stupeň Energetické Náročnosti Výpočet: A/B = SEN A – skutečná energetická náročnost budovy B – požadovaná energetická náročnost referenční budovy (shodná budova z materiálů na hranici požadavků norem)

Energetický štítek – budova

Dobrovolné certifikace budov Různé národní metodiky pro hodnocení kvality budov (SBTool, LEED, DGNB…) Hodnotí se dopady na ŽP, technické provedení a sociální aspekty SBToolCZ obsahuje sadu kritérií z oblasti udržitelné výstavby na základě obdrženého počtu bodů se stanovuje výsledná úroveň kvality

Energetický štítek - pneumatiky Směrnice EU – platnost od 1.11.2012

úkoly Vyhodnocení úkolu z června Zadání úkolu na říjen – listopad - spočítat svoji ekologickou stopu (www.hraozemi.cz) - navrhnout v každém z výsledků opatření k jejímu snížení Odměny

Ekologická stopa - ukázka

Vybrané odkazy http://www.lca.cz www.mzp.cz http://www.toulcuvdvur.cz www.ovocnarska-unie.cz http://www.lcastudio.cz/ www.veolia.cz www.sbtool.cz www.ekoport.cz

Děkuji za pozornost EKOPORT o.s. Herbenova 1897 272 01 Kladno www.ekoport.cz Luboš Nobilis 724 114 153 nobilis.lubos@gmail.com